≫ 

Doneta presuda u slučaju "Agrobanka": Desetoro optuženih dobilo ukupno 23 godine zatvora

Postoji opravdana sumnja da su optuženi protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama odobravali kredite i bankarske garancije

  • 3
sud, presuda, tužba Foto: Pixabay

Posle skoro 9 godina od kako je započeo postupak zbog sumnje u malverzacije prilikom dodeljivanja kredita "Agrobanke", danas je u Specijalnom sudu u Beogradu izrečena prvostepena presuda, kojom je desetoro optuženih osuđeno na 23 godine zatvora.

Nekadašnji članovi Izvršnog odbora banke Slavoljub Korićanac osuđen je na tri godine i osam meseci zatvora, Bojan Zarić osuđen na tri godine i četiri meseca, a Dragomir Jovanović na dve godine i sedam meseci.

Na po dve godine i četiri meseca zatvora osuđeni su Predrag Vučković i Branislav Pešić, a na po dva meseca manje Peđa Mališanović i Spasoje Tuševljak.

Trojici optuženih kazna je ublažena ispod zakonskog minimuma, pa su tako Duško Sekulić i Bojan Simonović osuđeni na godinu i devet meseci zatvora, Zvezdan Damjanović na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Svima će se u kazne zatvora uračunati vreme provedeno u pritvoru, Vučkoviću i vreme u kućnom pritvoru, odlučio je sud.

Svi osim Damjanovića osuđeni su zbog produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Damjanović je osuđen zbog pomaganja izvršenju ovog krivičnog dela.

Istraga je pokrenuta u avgustu 2012. godine kada je, između ostalih, uhapšen nekadašnji predsednik Izvršnog odbora te banke Dušan Antonić. Međutim, on nije obuhvaćen današnjom presudom, jer je prema njemu pre tri godine razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje.

Antonić je, inače, negirao sve optužbe na početku suđenja.

Tužilaštvo smatra da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u "Agrobanci" odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    9. februar 2021 | 17:48

    Drzavi treba lova a ne robijasi.

  • Darinka

    9. februar 2021 | 17:42

    Motivacija potencijalnim lopovima da budu još veći lopovi neg' ovi navedeni u članku,jer iz pročitanog ništa im se neće desiti. Dapače..... slijedi nagrada....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA