≫ 

Odložen odlazak u zatvor vozaču kombija koji je usmrtio malu Isidoru (12)

Nesreća se desila 24. septembra 2018. godine u Požarevačkoj ulici u niškom naselju Donji Komren

  • 5
Tragedija u Nisu, poginula devojcica Isidora Vučković, otac Ivan Isidora Vučković, Boban Stojanović Foto: Telegraf

Boban Stojanović (55) iz Leskovca, koji je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora jer je nepropisno parkirao kombi marke "Fiat Doblo" koji se na nizbrdici pokrenuo i pregazio učenicu Isidoru Vučković (12), umesto 22. februara na izdržavanje zatvorske kazne otići će tek 6. maja ove godine.

Odluku o odlaganju odlaska u zatvor doneo je Osnovni sud u Leskovcu nakon molbe koju je sudu podneo Stojanović, čim je primio nalog da se javi na robiju, piše Blic.

Tragedija u Nišu, Isidora Vučković Foto: Telegraf

- Presuda Osnovnog suda u Nišu od 10. juna 2020. godine kojom je Stojanović Boban iz Leskovca osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine, dostavljena je ovom sudu na izvršenje 15. januara 2021. godine. U postupku izvršenja kazne zatvora osuđenom je upućen nalog da se 22. februara 2021. godine javi na izdržavanje kazne zatvora u KPZ u Ćupriji.

Osuđeni je nalog za izdržavanje kazne primio 4. februara i istog dana ovom sudu podneo molbu za odlaganje kazne zatvora. Istom je rešenjem predsednika Osnovnog suda u Leskovcu od 5. februara odložen početak izdržavanja kazne do 5. maja 2021. godine uz obavezu da se javi na izdržavanje kazne dana 6. maja 2021. godine.

Osuđenom je odložen početak izdržavanja kazne zatvora na osnovu člana 59 stav 1 tačka 6. i 7. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija - navodi sudija Miodrag Janković, predsednik Osnovnog suda u Leskovcu.

Nije navedeno šta je konkretno u svojoj molbi naveo Stojanović kao razloge zbog kojih traži odlaganje odlaska u zatvor.

Uvidom Zakon o izvršenju krivičnih sankcija može se videti da je tačkom 6. člana 59 propisano da se izvršenje kazne zatvora može odložiti "ako je osuđenom odlaganje potrebno zbog neodložnih poljskih ili sezonskih radova ili radova izazvanih kakvim udesom, a u porodici osuđenog nema potrebne radne snage - najduže tri meseca od dana odlaganja".

Tačkom 7. istog člana predviđeno je da se izvršenje kazne zatvora može se odložiti "ako je osuđeni obavezan da završi započeti posao usled čijeg neizvršenja može nastati znatna šteta - najduže tri meseca od dana odlaganja".

Nesreća se desila 24. septembra 2018. godine u Požarevačkoj ulici u niškom naselju Donji Komren, na svega stotinak metara od kuće u kojoj devojčica živi a Osnovni sud u Nišu osudio je Stojanovića na dve godine zatvora zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Apelacioni sud u Nišu je potvrdio presudu i po svim stavkama odbio kao neosnovanu žalbu Stojanovićevog branioca koji je tražio ukidanje presude i vraćanje na ponovno odlučivanje kao i predlog da se zatvorska kazna zameni kućnim zatvorom.

Apelacioni sud u Nišu konstatovao je da se u žalbi odbrane neosnovano dovode u pitanje nalazi veštaka o tome da devojčica nije doprinela nesreći jer se propisano kretala kolovozom, kao i nalaz veštaka i zaključak suda da Stojanović nije povukao ručnu kočnicu jer se na snimcima sa kamera vidi da je vozilo krenulo unazad odmah po njegovom izlasku, što on nije primetio…

- Pravilno je prvostepeni sud zaključio da je optuženi kritičnom prilikom vozilo parkirao na zemljanoj površini van kolovoza koja je pod nagibom prema kolovozu, da je izašao iz vozila a prethodno nije preduzeo potrebne mere kako bi sprečio da se vozilo samo pokrene, da nije zaključao vrata na vozilu niti je aktivirao parkirnu kočnicu a ručicu menjača ostavio u neutralnom položaju.

Usled ovih propusta optuženog došlo je do samopokretanja vozila unazad a zatim i kontakta sa telom pešaka, maloletne Isidore, koja se propisno kretala a što je rezultiralo time da bude pregažena ovim vozilom, zadobije teške telesne povrede opasne po život koje su uslovile i smrtni ishod Isidore, koja je preminula na licu mesta - navodi se u presudi Apelacionog suda u Nišu.

Video: Uznemirujući snimak: Automobil pri velikoj brzini za dlaku promašio dete koje je pretrčavalo ulicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    28. februar 2021 | 08:52

    Pa ne ide se u zatvor samo zbog jednog života, treba da ubije barem troje.Srbijo, jadna li si!

  • Гаргамел

    28. februar 2021 | 08:15

    Онда ће му и тај одлазак бити померен јер ће се испоставити да му је Ђурђевдан крсна Слава

  • Olivija

    28. februar 2021 | 09:26

    Dve godine za oduzet život od 12 godina.Srbijo.....sramota,niste trebali ove vesti ni da objavljujete kad je već tako da se narod žgrožava.Očigledno je da je u ovoj priči pobedila laž....prevara...mito...korupcija od strane gospodina koji je NEPRAVILNO PARKIRAO KOMBI..Ne znam dal je smešno ili tužno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA