≫ 

Psiholog niškog Gerontološkog centra osuđena zbog uvrede korisnice: Mora da plati zbog slike sa njom

Psiholog je 5. septembra 2016. godine na svom Fejsbuk profilu bez dopuštenja oštećene, objavila njihovu zajedničku sliku sa komentarom „ In the meantime... in „Dom za s uma sišavše“

  • 16
Jelena Stefanović (39) bivši psiholog u niškom Gerontološki centar Foto: Facebook

Jelena Stefanović (39) bivši psiholog u niškom Gerontološkom centru, pravosnažno je osuđena zbog uvrede korisnice ove zdravstvene ustanove Svetlane Đ. Ona je na svom FB profilu objavila fotografiju sa korisnicom, uz komentar koji je implicirao da je ona psihijatrijski bolesnik. 

Apelacioni sud u Nišu je potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Stefanovićevoj izrečena sudska opomena, a Svetlana Đ. je ponovo presavila tabak i pokrenula parnični postupak radi nadoknade štete koji još nije okončan.

Kako se navodi u sudskoj odluci u koju je Telegraf.rs imao uvid, Stefanovićeva je kriva jer je 5. septembra 2016. godine kao psiholog  Gerontološkog centra u Nišu na svom Fejsbuk profilu bez dopuštenja oštećene, objavila njihovu zajedničku sliku sa komentarom „ In the meantime... in „Dom za s uma sišavše“.

- Na taj način je uvredila oštećenu jer se implicira da je ona  „s uma sišavša“ osoba i da se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi iako je samo privremeno smeštena u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Nišu i nema psihijatrijsku dijagnozu – naveo je Viši sud.

Jelena Stefanović je najpre bila oslobođena optužbe da je izvršila krivično delo uvrede, ali se na tu presudu žalio punomoćnik oštećene advokat Miroslav Ristić pa je Viši sud preinačio prvostepenu odluku. Razlog za to da psiholog ipak bude osuđena je, kako je naveo sud, navesti za nekog da iz „Doma za s uma sišavše“ predstavlja napad na vrednosti tog lica koje se tiču njegovih intelektualnih, karakternih ili drugih osobina i predstavlja nepoštovanje dostojanstva ličnosti.

-Viši sud, takođe, nalazi da je okrivljena privatnu tužilju uvredila preko Fejsbuka, da su fotografiju sa komentarom videli njeni prijatelji i da je prosleđena medijima, pa iz okolnosti slučaja proizilazi da je postupala u nameri omalovažavanja privatne tužilje jer joj nije saopštila da će fotografiju objaviti niti kakav će komentar staviti – navedeno je u sudskoj odluci.

Stefanovićeva je tokom sudskog postupka negirala izvršenje dela, navela je da nije imala nameru da uvredi tužilju te da se komentar odnosio na Gerontološki centar u Nišu a ne na štićenicu doma. Međutim, sud nije prihvatio njenu odbranu već je oglasio krivom i izrekao joj meru upozorenja – sudsku opomenu.

- Pri odlučivanju da joj se izrekne samo mera upozorenja sud je imao u vidu od olakšavajućih okolnosti da je okrivljena bez imovine i ranije neosuđivana kao i njeno držanje pred sudom dok otežavajućih okolnosti nije bilo pa smatra da će sudska opomena na nju uticati da više ne vrši krivična dela – naveo je sud.

Jelena Stefanović (39) bivši psiholog u niškom Gerontološki centar Foto: Facebook

Kako je saopštio advokat oštećene Miroslav Ristić, njegova klijentkinja je nastavila sudski postupak, a radi nadoknade štete.

- Dobili smo prvostepenu odluku u našu korist kojom je Jelena Stefanović obavezana da mojoj klijentkinji isplati 100.000 dinara na ime pretrpljenog duševnog bola i povrede časti i ugleda. Ona se na tu odluku žalila, a sud po njenoj žalbi još nije odlučio – objasnio je Ristić.

Jelena Stefanović je u međuvremenu dala otkaz 

Izraz „Dom za s uma sišavše“, koji je Stefanovićeva navela u svom FB komentaru, je naziv prve psihijatrijske ustanove osnovane u Kneževini Srbiji 1861. godine. Međutim, ono što je Stefanovićevu koštalo krivične osude je što Svetlana Đ. nije psihijatrijski bolesnik već je boravila u prihvatilištu Gerontološkog centra nakon što je izašla iz Kazneno popravnog zavoda gde je izdržala zatvorsku kaznu zbog ubistva supruga s obzirom na to da nije imala gde da ode. Ona se i dalje nalazi u ovoj ustanovi.

Video: Doktorka KC Vojvodine rasistički napala tamnoputu studetkinju: You are black krava

Video: Ovako je 40-godišnjakinja otela bebu iz porodilišta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E tako

    1. mart 2021 | 09:18

    To biva kad ovakav fakultet zavrsi osoba koja ne treba ni ovce cuvati , tuga i jad . Ovoj treba oduzeti licencu . Pre mnogo godina sam dozivela da vidim mladu zenu defektologa kako se podsmeva detetu koje joj je bilo ucenik i koje joj se onako od srca javilo na ulici , nikada tu scenu nisam zaboravila , bila sam u soku , a sad mi je zao sto jij nisam svasta rekla iako me se licno nije ticalo . Dakle , da bi neko bio defektolog , psiholog , lekar , trebalo bi prvo da prodje dobru proveru .

  • Зоран

    1. mart 2021 | 09:04

    Геронтолошки центар је установа социјалне, а не здравствене заштите. Без обзира на коментар уз слику Фејсбуку, психолог није смео без сагласности кориснице објављује њену слику и самим тим је прекршио правила службе.

  • Ivan

    1. mart 2021 | 08:39

    Bio sam na strani zene koja je tuzila doktorku sve do zadnje recenice u tekstu a onda sam siguran da je doktorka u pravu. Izasla iz zatvora jer je ubila muza i sada nema ni dinara u dzepu pa tuzaka da bi uzela neki dinar. Ok uvredila je ali neka uslovna na 6 meseci i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA