≫ 

Čaba Der osuđen na doživotnu robiju

U pitanju je prvostepena presuda

  • 15
Caba Der Foto: Facebook/Caba Der

Plaćeni ubica Čaba Der, prema nezvaničnim saznanjima, danas je pred sudom u Budimpešti osuđen na doživotnu robiju.

U pitanju je prvostepena presuda, prenose mediji. Više zemalja ga je tražilo zbog ubistava.

Poznat kao "nasmejani ubica", Čaba Der, priznao je da je učestvovao u obračunu zaraćenih kriminalnih grupa, ali tvrdi da nije radio za pare.

Umešao sam se u mafijaški rat balkanskih klanova. Imam puno neprijatelja, ali nisam plaćeni ubica. Nikada nisam ubijao za novac - rekao je za RTL njuz pre nekoliko meseci Der.

- Kajem se zbog žrtava, ali tako su stvari funkcionisale - priznao je, ali nije priznao po čijim nalozima je pucao. Spekulisalo se po čijem nalogu radi, da li po naređenjima Kavača ili Škaljara.

U video-intervjuu koji je iz zatvora dao za mađarsku televiziju javno je priznao da je učesnik krvavog rata koji bukti već nekoliko godina u balkanskom podzemlju. Nove istrage Sumnjiče ga za još 12 likvidacija.

Spekulisalo se da je ubijao za jedan klan, pošto je u Sarajevu pre nekoliko godina bio uhapšen zbog sumnje da je pripremao likvidaciju Alana Kožara, "škaljarca" koji je pre nekoliko meseci likvidiran na Krfu.

Alan Kožar Alan Kožar/ Foto: vijesti.me/Savo Prelević

- Ja sam povukao obarač, ali sam se branio jer su pripadnici kriminalne grupe tog čoveka želeli da me ubiju. Život mi je bio ugrožen, otišao sam tamo da im pokvarim plan da oni dođu u Mađarsku i ubiju mene - rekao je on, ne iznoseći druge detalje, ali je demantovao navode da mu za ubistvo u Beogradu bilo plaćeno oko 8.000 evra.

Deru se sudi u odsustvu i u Visem sudu u Beogradu. On se, zajedno sa Alenom Ciglerom tereti za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj.

Derova i Ciglerova žrtva, Marković, navodno je ubijen slučajno.

Prema pisanju medija, njihova meta je zapravo bio njegov šurak Aleksandar Šarac, koji je sredinom oktobra 2020. preminuo u bolnici nakon što je u sred dana pogođen iz vatrenog oružja u garaži Tržnog centra Ušće na Novom Beogradu.

Aleksandar Šarac Aleksandar Šarac / Foto: novosti.rs/Privatna arhiva

Šarac je ispitan ranije kao svedok u istrazi, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić koji je nedavno uhapšen u Budvi, zbog sumnje da je planirao likvidaciju jednog lokalnog stanovnika.

Ubistvo zabeleženo kamerom

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora, gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Video: Ovako je ubica Čaba Der uhapšen u Češkoj

Video: Uznemirujući snimak ubistva na Banovom brdu, likvidacija u po bela dana!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosadnjaković

    5. mart 2021 | 11:44

    Nikako ne traziti izručenje. Ako ostane u Madjarskoj to je bolja garancija da će doživotno biti u zatvoru. Ne smem ni da pomislim na šta bi ličilo sudjenje u Srbiji.

  • Piki

    5. mart 2021 | 11:37

    Da je ovde bili suđenje dobio bi 15 god

  • Yes

    5. mart 2021 | 11:29

    Bravo.Da je sudjenje bilo ovde, dobio bi nanogicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA