Ko je Čaba Der? Bio je sitni lopov, umešao se u rat balkanskih klanova i postao plaćeni ubica

"Nasmejani ubica" osuđen je na doživotnu robiju

  • 2
Čaba Der Printskrin: Idnes.tv

Čaba Der, poznat kao "nasmejani ubica", kog je više zemalja tražilo zbog ubistava, prema nezvaničnim saznanjima danas je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotnu robiju.

- Umešao sam se u mafijaški rat balkanskih klanova. Imam puno neprijatelja, ali nisam plaćeni ubica. Nikada nisam ubijao za novac - rekao je za RTL njuz pre nekoliko meseci Der.

U video-intervjuu koji je iz zatvora dao za mađarsku televiziju javno je priznao da je učesnik krvavog rata koji bukti već nekoliko godina u balkanskom podzemlju. Nove istrage Sumnjiče ga za još 12 likvidacija.

Javnost u Srbiji čula je za njega kada je 5. januara 2019. godine na Banovom brdu sa osmehom na licu prišao Nebojši Markoviću u Ulici Rajka od Rasine i u njega ispalio više hitaca, nakon čega se smireno vratio u automobil. Njemu se za ovaj zločin sudi u odsustvu i u Višem sudu u Beogradu. Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je izručen Mađarskoj.

Prema pisanju medija, Nebojša je ubijen greškom pošto ga je Čaba Der zamenio za Aleksandra Šarca, koji je pre par nedelja ranjen u TC Ušće usled čega je nešto kasnije i preminuo. Ubijeni Nebojša bio je Šarčev zet.

Ubistvo Markovića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlači pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži u nepoznatom pravcu.

Der je pre nepune tri godine izašao iz zatvora, gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Čaba Der (38) iz Čantavira, kod Subotice, prvo je bio sitan lopov, koga su, kao pišu mediji, u Kazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica, preobrazili u plaćenog ubicu.

On je u Novom Sadu, u kafani na Trgu mladenaca, pred desetinom gostiju pištoljem usmrtio Jelačića, a sa lica mesta pobegao biciklom. Iste noći novosadska kriminalistička policija uhapsila je podstrekivača na ubistvo - pokojnog Vojislava Škrbića, a par nedelja kasnije i Čabu Dera. Prilikom ubistva Der je bio maskiran, a kada je bežao pao je sa bicikla i udario u parkirani automobil. Tada su izolovane mikročestice, koje su se poklopile sa pocepanim trenerkama, pronađenim kod Škrbića.

I ranije robijao zbog ubistva

Der je i ranije bio u zatvoru zbog ubistva. Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude, a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u Okružnom sudu u Novom Sadu treći put izrečena je presuda za ubistvo iz 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu "Marina" u centru grada. Čaba Der je označen kao ubica Branislava Jelačića i osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina.

Deru je odmereno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića, pa mu je spajanjem odmerena petnaestogodišnja robija.

Nakon prvog glavnog pretresa Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete.

Vrhovni sud je tu presudu poništio i naložio ponavljanje postupka. Nakon novog suđenja, Krivično veće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora, a Škrbića na 13.

U obe presude tada je navedeno da je Der u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Škrbić. Na sebi je imao i njegovu trenerku. Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, iz plave kese izvadio pištolj i pucao. Posle toga je izašao i pobegao biciklom. Po tim presudama, Škrbić je u martu i aprilu 2004. godine podstrekavao Dera na to da ubije Jelačića, obećavši mu za to novac.

Likvidacija u Amsterdamu

Još jedna likvidacija zabeležena na snimcima nadzornih kamera dogodila se u Amsterdamu, kada je prerušeni Der u julu 2018. likvidirao hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića usred bela dana.

Nakon što je izašao iz restorana u kom je upucao Hrvata, Čaba Der skida odeću u kojoj je to tog momenta glumio turistu. Na narednim snimcima sa kamera prikazano je kako u šortsu i beloj majici ide ulicama Amsterdama, verovatno tražeći skrovište. U jednom momentu je hladnokrvno prošao pored policijske patrole, bez ikakvog znaka uznemirenosti.

Ubistvo biznismena u Budimpešti

Čaba Der je 20. septembra 2018. ubio biznismena Lasla Vetulu na periferiji Budimpešte.

Mađarskoj policiji rekao je kako je biznismen došao automobilom i ostavio ga parkiranog u pravcu šume. Istakao je da je torbu sakrio kako je ne bi videla njegova devojka, a oružje iz kog je pucao zakopao u šumi.

Čaba se sumnjiči da je biznismena namamio da dođe i sastane se s njim na periferiji glavnog grada Mađarske tako što mu je ponudio na prodaju 11 kilograma kokaina. Međutim, prema sopstvenom priznanju, Čaba je u torbu umesto kokaina stavio zaslađivač u pakovanjima od po jednog kilograma.

Kada su se našli, Laslo Vetula je nameravao da proveri kvalitet droge, ali ga je Čaba tada navodno primorao da klekne i pucao mu u glavu. Telo biznismena je pored potoka pronašla žena koja je šetala psa.

- Razgovarali smo o 11 kilograma kokaina, ali to je bio samo povod da ga namamim i ubijem. On je meni u Mađarskoj bio velika pretnja, jer je mojim neprijateljima u ovoj zemlji davao logističke savete kako da me ubiju. Kada sam ga ubio, telo sam odvukao u pravcu potoka, a torbu koju sam nosio sakrio sam ispod cevi i pokrio travom i korovom - rekao je tada Der, vodeći policajce na mesto zločina.

Dar je ovo ubistvo najpre priznao, a nakon što je slučaj prebačen u Mađarsku, počeo je da ga negira.

Podržava ćerku žrtve

Laslova ćerka Vivien nije znala mnogo o svom ocu. Laslo nije održavao kontakt, te su se do sada sreli samo dva puta.

Čaba Der javno joj je pružio podršku i rekao da će da je izdržava kako bi poslao poruku da niko ne treba da ostavi svoje dete i izbegava da se brine o njemu. Ona je istakla da mu "duguje zahvalnost jer joj je već pomogao više nešto što joj je otac ikada pomogao".

Vivien Vetula, Čaba Der Printskrin: YouTube/Hir TV

- Mnogo mu dugujem. Nadam se da ću moći lično da mu se  zahvalim. Dugujem mu to jer mi je već pomogao više nego što mi je otac ikada pomogao. Takođe sam dijabetičar, imam mnogo bolesti i, nažalost, komplikacija. Novac ću prvenstveo da trošim na svoje zdravlje. Takođe sam podstanar, pa ću delom novca da platim dugove - rekla je mađarskim medijima.

Mađarski mediji ovaj potez karakterišu kao "signal da je u pitanju čovek sentimentalnog duha i staromodni gagster za kog su moralne vrline i dalje važne", te da, bez obzira na ono što je učinio, "ovo delo svedoči o njegovoj ljudskoj veličini".

Napad na vođu rakovačkog klana u Barseloni

U avgustu 2017. godine u Barseloni došlo je do pokušaja ubistva vođe rakovačkog klana Nebojše Stojkovića, kada su u njega sasuli četiri metka. On je nakon toga dugoležao u bolnici, ali se oporavio.

Pucano mu je u glavu u grudi i, kao poruka, odsečen mu je prst na ruci. U trenutku pucnjave sa njim je bio i Dejan Jusufović, poznat kao Jusa Čupavi, ali on nije povređen.

Posle atentata, mediji su objavili kratki opis atentatora, za koga je navedeno da je imao kačket na glavi, a odmah se posumnjalo da iza ovog zločina stoji kavački klan, pošto je Stojković povezivan sa klanom Luke Bojovića.

Alan Kožar Foto: vijesti.me/Savo Prelević

Mogućnost da je Čaba Der pucao na Stojkovića otvara podatak da je on tri nedelje posle uhapšen u Sarajevu, zajedno sa Markom Gojčevićem iz Bara, prvi put posle puštanja iz zatvora u februaru 2017. Tamo je trebao da ubije Alena Kožara, Stojkovićevog prijatelja i saradnika. Inače, i za Kožarom je raspisana poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slobodana Šaranovića u Budvi u martu 2017.

Der je uhapšen u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula.

Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    5. mart 2021 | 16:30

    Ubio,osuđen i nastavio na slobodi da ubija pa i van granica!?Mi imamo državu?

  • Gagi

    9. mart 2021 | 21:14

    Da smo mi sudili... Bilo bi nedostatak dokaza pa uslovna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA