Potvrđena presuda za nesreću u kojoj je poginuo Stefan: Ubio ga pijan vozač, robijaće 8 godina

- Znam da je taj mladić koji mi je usmrtio sina osuđen na maksimalnu kaznu koju zakon propisuje... Zakon kaže osam godina, i ne više, ja kao majka smatram da je to malo... Nijedna kazna ne bi bila dovoljna, ali je ova stvarno mala - kaže majka preminulog mladića

  • 6
Stefan Kocić, saobraćajna n0esreća, Niška Banja Stefan Kocić / Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na osam godina zatvora Dejana Mitića (28) iz Brzog Broda kod Niša zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 8. avgusta 2019. godine u ulici Srpskih junaka u Niškoj Banji, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo dvadesetogodišnji Stefan Kocić.

Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu od 29. septembra prošle godine kojom je Mitiću izrečena maksimalna kazna koju Krivični zakonik propisuje za ovo delo.

Mitić je vozeći nedozvoljenom brzinom, neregistrovanim automobilom "BMW" i bez vozačke dozvole udario u Stefana dok je čoveku koga nije poznavao, pomagao da promeni gumu.

Ustanovljeno je da je Dejan u trenutku nesreće bio trešten pijan jer je u krvi imao čak 2.33 promila alkohola te da je bio i pod dejstvom kokaina, zbog čega nije mogao da bezbedno upravlja vozilom.

Kako je utvrđeno tokom krivičnog postupka, Mitić se kretao brzinom od najmanje 75 kilometara na čas u naselju gde je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara, te nije obratio pažnju na vozilo "zastava 101", vlasništvo Mladena Davidovića iz sela Dolac, koje je bilo zaustavljeno zbog pucanja gume.

Udario je u Stefana koji je čučao pored "zastave 101" i naneo mu povrede od kojih je mladić preminuo. Takođe, retrovizorom je zakačio i njegovog prijatelja Aleksandra Milenkovića koji je tom prilikom lakše povređen.

Na prvostepenu presudu žalbu je podneo Mitićev advokat Ivica Knežević zbog odluke o krivičnoj sankciji zahtevajući da se njegovom klijentu izrekne blaža kazna. Kako je naveo u žalbi, prilikom odmeravanja krivične sankcije, Viši sud je minimizirao značaj olakšavajućih okolnosti na strani Mitića a prenaglasio značaj otežavajućih, zbog čega je kaznu odmerio izuzetno visoko.

Istakao je da je Mitić neosuđivan, otac maloletnog deteta, da je delo priznao, da mu je supruga ponovo trudna te da je izrazio saučešće porodici pokojnog mladića. Takođe, kako je naveo u pravnom leku, postojao je i doprinos vozača zaustavljenog vozila jer nije preduzeo mere obeležavanja što je potvrdio i veštak Dejan Bogićević, a nijedno lice koje je bilo pored kola, uključujući i pokojnog Stefana, nije imalo svetloodbojne prsluke kako bi bili uočljivi.

Međutim, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji, pravilno ocenio olakšavajuće ali i otežavajuće okolnosti.

- Pravilno je sud utvrdio da su bez obzira na noćne uslove, vidljivost i osvetljenje bili dobri, ali motoričke i čulne sposobnosti optuženog su bile kompromitovane upotrebom alkohola i psihoaktivnih supstanci pa su žalbeni navodi neosnovani. Takođe, pravilno su cenjene otežavajuće okolnosti da je optuženi kao zreo čovek od 27 godina upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita i to najmanje dve godine pre ovog događaja, da je automobil bio neregistrovan te da je bio pod uticajem alkohola od 2.33 promila zbog čega se radi o nasilničkoj vožnji. Osim toga, konzumirao je i psihoaktivnu supstancu što je za posledicu imalo smrt mladog čoveka od navršenih 20 godina života, koji je na molbu zastao da pomogne drugome. Zbog svega navedenog, odmerena kazna srazmerna je težini dela i stepenu krivice optuženog i kao takva može da postigne svrhu kažnjavanja – navedeno je u odluci Apelacionog suda.

Drugostepeni sud je takođe u svojoj odluci naveo da to što je optuženi u međuvremenu postao otac još jednog deteta, ne utiče na pravilnost i zakonitost kazne. Mitiću će u kaznu biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 8. avgusta 2019. do 22. aprila 2020. kao i mera zabrane napuštanja stana koja je trajala do 29.09.2020. godine. Osim zatvorske kazne izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Biljana i Zvezdan Kocić, Stefanovi roditelji nakon izricanja prvostepene presude su kazali da će se zalagati da se promeni zakon kako bi se za izvršioce ovakvih dela propisale strože kazne.

- Znam da je taj mladić koji mi je usmrtio sina osuđen na maksimalnu kaznu koju zakon propisuje... Zakon kaže osam godina, i ne više, ja kao majka smatram da je to malo... Nijedna kazna ne bi bila dovoljna, ali je ova stvarno mala... Pa, ako je to zakon kazao, onda treba da bude promenjen - kazala je Biljana.

Ona je dodala da bi bilo dobro da se donese zakon koji bi bio naslovljen po njenom sinu.

- Takav zakon bi trebao da štiti nevinu decu, one koji su stradali pomažući drugima, one koji ničim nisu izazvali nesreću koja ih je koštala života. Tim zakonom bi trebalo da budu najstrožije kažnjavani vozači kao što je onaj koji je usmrtio mog sina, pijani, drogirani, oni koji voze bez dozvole.... Samo na taj način bi se poslala poruka neodgovornim ljudima koji sedaju za volan ne razmišljajući o drugima - kazala je Stefanova majka.

Osvrnula se i na postupak Mladena Davidovića, čoveka kome je Stefan pomagao da zameni gumu na automobilu kada ga je Mitić udario kolima.

- Taj čovek zbog kog je moje dete poginulo je pobegao, nije pokušao da mu pomogne. Na sudu je davao neke izjave u koje niko ne bi poverovao kako bi opravdao svoj postupak. Ne znam šta da kažem o takvom čoveku, nemam reči - kazala je tada Biljana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lex

    5. mart 2021 | 13:05

    Apsolutno promeniti zakon, ovo su smesne kazne, a, svedoci smo da ljudi ne prezaju ni od čega i dalje, voze pijani, voze drogirani, i ginu oni, i na veću žalost, ginu i nevini zbog njih. Apsolutno je potrebno uvesti strožije kazne, ovo sve je smešno. Čuj, olaksavajuće okolnosti za ubicu. Kakve bre olakšavajuće okolnosti? Mrtav pijan, drogiran, neregistrovano vozilo. U celinu sa njim, i bacite ključ!

  • Znaci

    5. mart 2021 | 13:18

    Ubica ce ziveti i kotiti se a jedan mlad zivot je oduzeo i jos cemo mi gradjani da ga hranimo i decu da mu izdrzavamo na porodiljsko, trudnicko i decije dodatke. 😡

  • Jo

    5. mart 2021 | 13:15

    Ma smejurija od zakona drugim rečìma cirkus

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA