≫ 

Još jedna crkva na Kosmetu obijena na Zadušnice: Ukradena plaštanica, velika vrednost ove svetinje

Na veliki hrišćanski praznik, najpre je obijena crkva u Klokotu, a onda i ona u Partešu kod Gnjilana

  • 0
Crkva svete trojice Paster, Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla

Foto: Wikipedia/Kafziel

Dve pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji oskrnavljene su i obijene na veliki praznik, Zimske zadušnice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu kod Gnjilana i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve koja je trebalo da primi vernike povodom praznika Zimske zadušnice. Vrata na crkvi bila su obijena, a fioke otvorene.

- Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale - navode iz Kancelarije za KiM.

Podsetimo, na meti vandala našla se i Crkva Svetog Petra i Pavla u KlokotuNepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom. Lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar.

- Ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put, a najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Ističe se i da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuje bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA