Počelo suđenje Poledici i Jevtiću za zloupotrebu položaja: Obojica negirala krivicu

Tužilac je rekla da ostaje pri svim dokaznim predlozima iz optužnice, dok si branioci osporili sve navode tužilaštva

  • 4
Miroljub Jevtić

Miroljub Jevtić/ Printskrin: Youtube/N1

Suđenje optuženima za zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama za predućenje "Infrastrukture Železnice Srbije", među kojima je i bivši državni sekretar, sada zamenik ministra energetike i rudarstva Miodrag Poledica, počelo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Poledica i ostali danas su kratko negirali krivična dela za koja se terete, a potom su tužilaštvo i njihovi branioci izneli uvodne reči.

Krivicu su negirali i bivši v.d. direktora "Infrastrukture železnica Srbije" Miroljub Jevtić, koji je prvooptuženi u ovom slučaju, Branimir Alimpić iz Sektora nabavke, kao i Predrag Ćurčić, zamenik direktora za sektorske poslove, Zoran Stanojević, direktor Privrednog društva za građenje, remont i održavane pruga ZGOP i Mirko Međo, direktor firme "Ingrap Omni".

Postupajući tužilac je rekla da ostaje pri svim dokaznim predlozima iz optužnice, dok si branioci osporili sve navode tužilaštva.

Jevtićev branilac Maja Kovačević Tomić predložila je sudu u uvodnoj reči da među svedocima bude saslušana i Zorana Mihajlović, bivša ministarka saobraćaja, koja je sada na čelu ministarstva rudarstva i energetike.

Optužnim predlogom Tužilaštva za organizovani kriminal, Poledica se tereti da je kao državni sekretar u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Jevtić, Alimpić i Ćurčić se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, a Stanojević i Međo za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Jetvić i Alimpić su prema optužnim predlogu, iskorišćavanjem službenog položaja pribavili korist Stanojevićevom preduzeću - „ZGOP" a.d Novi Sad u vidu dobijanja posla na sanaciji drumsko - železničkog Pancevačkog mosta, a Poledica da im je u tome pomogao tako što je stvorio uslove za izvršenje krivičnog dela.

Stanojević i Međo terete se da su se protivno Zakonu dogovarali u postupku javne nabavke da stvori privid konkurencije odnosno nadmetanja za nabavku i da tako utiču na donošenje odluke naručioca javne nabavke - Odbora direktora „Infrastruktura železnice Srbije" a.d.

Jevtić, Alimpić i Ćurčić optuženi su i da su zloupotrebom položaja pribavili korist „ZGOP" u vidu dobijanja posla na sanaciji četiri tunela na pruzi Kraljevo - Raška, kao i posla na sanaciji pruge Kać -Titel.

Oni suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o bližem uređivanju postupaka javne nabavke nisu obezbedili konkurenciju pozivanjem više lica da učestvuju u postupku i da ugovorena cena ne bude veća od tržišne, te nisu omogućili da komisija za javnu nabavku pripremi dokumentaciju i odluči kojim ponuđacima će biti uručeni pozivi za dostavljanje ponuda, navodi se u optužnom predlogu u koju je Tanjug imao uvid.

Pomenuta krivična dela izvršena su, kako se sumnja, od avgusta 2018. do maja 2019. godine.

Miroljubu Jevtiću u sredu se nastavlja suđenje u drugom postupku, koji se vodi zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    8. mart 2021 | 14:01

    A ne,priznace. Vidi se po faci da je posten 😝

  • objektivan

    8. mart 2021 | 15:47

    Aj se kladimo da ih oslobadjaju svega!

  • 🤔

    8. mart 2021 | 17:20

    Jel to najbliži saradnik ministarke Zorane Mihajlović koji je izjavio da je pare nosio ministarkinom mužu?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA