≫ 

Ikonopisac moli da ga uspavaju: "Jelica mi oprašta u snovima". Tužilaštvo traži 40 godina zatvora

- Jelica mi dolazi u snove, i u snovima mi oprašta – rekao je optuženi za teško ubistvo i istakao da često sanja žrtvu

  • 4
vladan grahovac, Jelica Tatarovski Foto: Telegraf.rs

Vladan Grahovac (28) iz Raške, optužen da je 31. avgusta 2019. godine iz koristoljublja na svirep način ubio Nišlijku Jelicu Tartarovski (82), zatražio je danas u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu da bude eutanaziran. Istakao je da 40 godina robije, koliko je za njega zatražilo tužilaštvo, predstavlja smrtnu kaznu, jer boluje od HIV infekcije, pa da ionako neće doživeti pedesetu godinu.

- Ne razumem, zašto najteža kazna kada ranije nisam izvršio nijedno krivično delo. Učinio sam teško ubistvo, grize me savest, krv je na mojim rukama... Ali, nisam samo ja kriv, od pete godine sam bio kao leptirić, želeo sam samo mir, da mi se roditelji ne tuku, da se ljudi slažu, sklanjao sam se od svakog sukoba. U petoj godini sam silovan, otac me je maltretirao i od tada sam mrzeo samo jednu osobu i hteo da je uklonim sa ovog sveta, a to sam bio ja. Iz tog razloga sam već u šestoj godini stupio u homoseksualne odnose, jer sam se na taj način kažnjavao. Žao mi je što ne postoji eutanazija, jer to smatram pravom kaznom za mene – rekao je u poslednjem obraćanju sudu Grahovac.

Istakao je da pati od ogromne griže savesti, jer kako je kazao, često sanja svoju žrtvu.

- Jelica mi dolazi u snove, i u snovima mi oprašta – rekao je optuženi za teško ubistvo.

Tokom današnjeg suđenja, on je nastavio sa pokušajem da amnestira svoj čin pozivajući se na neuračunljivost, kojom je objasnio i navodni pokušaj samoubistva, nakon glavnog pretresa održanog 12. februara. Međutim, kada mu je sudija Mirko Drašković predočio izveštaj veštaka Specijalne zatvorske bolnice u koju je prebačen nakon ovog događaja i citirao njegovu izjavu da nije hteo da se ubije već da privuče pažnju, s obzirom na to da je strepeo za ishod sudskog postupka, Grahovac je nastavio da se brani.

- Bio sam priteran u ćošak, komandiri iz Specijalne zatvorske bolnice su mi pretili batinama ako to ne budem rekao. Kazali su mi da ću u suprotnom završiti sa ludacima a oni će me tući. Zaista sam hteo tada da se ubijem, nakon što sam izašao iz sudnice pod utiskom svedočenja sudsko medicinskog obducenta a strašnim povredama Jelice, čuo sam glasove u glavi. Govorili su mi da sam idiot, svinja, baboubica i da treba da se ubijem i ja sam to zaista hteo da učinim – rekao je optuženi za težak zločin.

Tvrdi da je zarađivao i prostitucijom

On je negirao navode tužilaštva da je staricu ubio iz koristoljublja, s obzirom na to da je kod njega nađeno 760 evra kada je uhapšen.

- To sam zaradio od slikarstva, jer se bavim i ikonopisom a zarađivao sam i i prostitucijom – objasnio je Grahovac.

Tužilac Andrija Ivić je objasnio da je nesumnjivo na osnovu tragova ustanovljeno da je Vladan počinio delo za koje se tereti i isključio mogućnost da je bio neuračunljiv.

- Njegovi su postupci potpuno racionalni. Došao je u Niš sa namerom da ubije ženu za koju je znao da je nemoćna i da ima novac. Upao joj je u stan i ubio je na svirep način zadavši još 36 uboda nožem tokom deset do petnaest minuta za koje vreme je ona pretrpela velike bolove. Nakon toga je izvršio premetačinu i ukrao 760 evra. On se vraćao u stan, uklanjao tragove, otišao u Klinički centar i zatražio pomoć zbog povrede koju je zadobio dok je žrtvu ubijao, zaklanjao lice od kamera za koje je znao gde se nalaze a zatim se vratio u Beograd. Da je bio potpuno svestan svojih postupaka potvrdili su i veštaci Specijalne zatvorske bolnice. Na njegovoj strani postoje samo otežavajuće a nijedna olakšavajuća okolnost i zato tražim da mu se izrekne 40 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna u vreme kada je izvršio delo – rekao je Ivić.

Grahovčev advokat Jelena Arsić ostala je pri tvrdnji da je njen klijent neuračunljiv.

Mnogo toga je ostalo nedokazano u ovom postupku. Tužilaštvo nije objasnilo zašto je, ako je motiv ubistva koristoljublje, u stanu nađeno još dvanaest hiljada evra. Ostalo je nejasno, zašto su njegovi tragovi osim na lešu i po stanu, nađeni i na žici za veš...Verujem da je on tada hteo da njome izvrši samoubistvo. Optuženi je osoba koja je od svoje desete godine do 10. jula 2019. godine neprestano tražio pomoć.. Njemu je lečenje bilo neophodno, a društvo nije moglo da mu pomogne... Ako mu zaista nije bilo pomoći, onda je trebao da bude smešten u psihijatrijsku bolnicu pa do tragičnog događaja ne bi ni došlo. Zato što društvo nije moglo da mu pomogne, odgovorni smo svi mi, ne samo on... Nismo spasili Jelicu ali nismo spasili ni Grahovca. Sud treba da sagleda tu nemoć, da uzme u obzir da je neuračunljiv ili bar bitno smanjeno uračunljiv te da mu umesto kazne izrekne meru obaveznog lečenja u ustanovi jer bi druga sankcija bila preuranjena – kazala je Arsić.

Ona je takođe na početku današnjeg glavnog pretresa zatražila da se Grahovac dopunski veštači zbog navodnog pokušaja samoubistva ali je sud to odbio.

Izricanje presude zakazano je za 2. april.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŽBožić

    30. mart 2021 | 12:50

    Glumi ludilo. Nema taj ni savesti ni pokajanja.

  • Dragan

    30. mart 2021 | 13:03

    Treba 50 godina kazne

  • nidza

    30. mart 2021 | 13:41

    Dabogda se raspadao i nemogao da crkne ! Odakle je skot uopste znao za zenu KOJA zivi u Nisu i ima tu crkavicu ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA