Umesto da petao najavi početak dana, pucnji su označili kraj: Godišnjica masakra u Velikoj Ivanči

Ranom zorom 9. marta 2013. godine, Bogdanović je uzeo pištolj u ruke

  • 1
Velika Ivanča, masakr Ljubiša Bogdanović ubio je i dvogodišnje dete Foto: Marko Todorović

Osam godina nakon najvećeg masakra u Srbiji, Velika Ivanča je prazna a groblje puno. Tog 9. aprila Ljubiša Bogdanović zauvek je ugasio tri porodice, pet je zavio u crno, a vreme u selu je stalo.

Ranom zorom 9. marta 2013. godine, Bogdanović je uzeo pištolj u ruke i prvo je ubio svog sina Branka (42) i majku Dobrilu (83). 

Umesto da zvuk petlova označi novi dan, zvuk metkova označio je kraj...

Nakon svirepog ubistva porodice krenuo je iz dvorišta u drugo... Komšije i prijatelje ubijao je u snu, na kućnom pragu, u dvorištu...

U kući Despotovića ubio je na vratima Mikaila (61), a potom i Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23), njegovu suprugu Jovanu (21) i njihovog dvogodišnjeg sina Davida.

U domu Ješića ubio je Ljubinu (64) i  njenog sina Miloša (48), u domu Mijailovića bračni par Velimira (78) i Olgu  (79). U poslednjoj u nizu, kući porodice Stekić ubio je Draganu (50) i Danicu (78).

Nakon toga odlučio je da presudi sebi. Pucao je sebi u glavu. Dva dana kasnije je preminuo i sahranjen je na groblju u selu Rajkovac.

Motiv najvećeg masakra u Srbiji nije poznat. Prema pričama koje su se prethodnih godina raspredale po selu, do svađe je najpre došlo u kući, jer su Ljubišu navodno ukućani želeli da izbace.

To je u razgovoru za "Telegraf" ranije rekao Radoje Stekić, glava poslednje kuće u koju je Ljubiša, inače njegov brat od tetke, ušao. A kada je ušao, ovom čoveku oduzeo je deo njega.

- Sve mi je crno, bez imalo belog. Jutro svane, oči vide dan, a mozak ne registruje. Kažu mi: "Budi jak", a ja ih pitam kako? Sin mi je spavao na spratu, nije ni čuo kad su mu ubili majku. Da sam ja bio tu, sprečio bih ga, a ovako... Živim, a života mi nema - rekao je tada Radoje.

Ljubišu je tada opisao kao dobrog čoveka kog su, kako je tada rekao "iznervirali i probudili zlo u njemu."

- Samo, on je napravio grešku, ubijao je nedužne ljude. Hteli su da ga izbace iz kuće, njegova žena, majka i sin. A on je bio naivan i sve što je stekao, preveo je na sina. Tukli su se i svađali celu noć, on nije ni spavao i pred jutro je "pukao", ko zna da li je on i spavao tu noć. Najavio je da će ih ubiti pre nego što ga izbace iz kuće - rekao je tada Radoje.

Video: Godišnjica najvećeg masakra u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA