≫ 

Miki Aleksiću produžen pritvor na još mesec dana

On se sumnjiči da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica svoje škole glume

  • 11
Miroslav Mika Aleksić

Printskrin: Youtube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Apelacioni sud produžio je pritvor režiseru i učitelju glume Miroslavu Miki Aleksiću za još mesec dana. On se sumnjiči da je silovao i polno uznemiravao ukupno devet polaznica svoje škole glume.

Pritvor po ovoj odluci može da traje do 11. maja, precizirala je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

- Po nalaženju Apelacionog suda zadržavanje Aleksića u pritvoru je neophodno, jer postoje specifične okolnosti koje ukazuju na to da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo u slučaju puštanja na slobodu, a s obzirom da iz do sada izvedenih dokaza proizlazi da je osumnjičeni pokazao naročitu upornost i bezobzirnost prilikom uzvršenja krivičnih dela za koja se osnovano sumnjiči - prenela je Piljić.

Takođe, kako je dodala, Apelacioni sud je imao u vidu i da je oštećeno više lica, prema kojima je vršeno više krivičnih dela, neka i u periodu kada su oštećene bile maloletne.

Pored toga, mesto izvršenja krivičnih dela je studio glume čiji je vlasnik osumnjičeni, a u pitanju je mesto koje bi trebalo da bude mesto za obrazovanje i vaspitanje mladih.

Polaznici tog studija su je svi smatrali školom i bili su različitog uzrasta, ukazao je Apelacioni sud.

Pritvor mu je produžen i s obzirom na to da se tereti za izvršenje krivičnih dela za koja je propisana kazna od preko 10 godina, a način izvršenja krivičnih dela i težina posledice za koja se osnovano sumnjiči i dalje uznemiruju javnost.

Pritom je sud imao u vidu da je, kako navodi, čitava zemlja upoznata za događajima, kao i javnost van Srbije, a elektronski i štampani mediji svakodnevno izveštavaju o tome, kontinuirano od momenta njegovog lišenja slobode.

- Najzad, postoje važni razlozi koji iziskuju da se Aleksiću produži pritvor jer u ovoj krivično pravnoj stvari kažu da istraga još nije okončana, a neophodno je sprovesti radnje na koje tužilac ukazuje u svom predlogu - naveo je Apelacioni sud u odluci.

Protiv Aleksića je Više javno tužilaštvo u Beogradu sprovelo istragu za ukupno 19 krivičnih dela, u 11 je reč o polnom uznemiravanju, osam su krivična dela silovanja, a sva su izvršena od 2008. do 2020. godine i čeka se odluka tužilaštva o podizanju optužnice.

Aleksić je u tužilaštvu negirao da je seksualno napastvovao učenice glume u svojoj školi, pored ostalih i Milenu Radulović koja ga je prva prijavila policiji, a nakon nje su to učinile i druge devojke.

Jedna od devojaka je u vreme napastvovanja bila maloletna, dok su ostale tvrdile da ih je napadao i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.

Nedavno su završena veštačenja svih devet glumica, a kako je za Tanjug tada rekao punomoćnik Radulovićeve, advokat Jugoslav Tintor, ona su potvrdila verodostojnost i validnost njihovih iskaza u kojima su ga optužile da ih je silovao ili polno uznemiravao.

Žrtve je veštačila komisija veštaka neuropsihijatara i prihologa, koja je zaključila da su one trpele "psihičke patnje visokog itenziteta".

Za krivično delo polno uznemiravanje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do šest meseci, a ukoliko je učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.

Za silovanje su, u zavisnosti od načina izvršenja predviđene različite kazne, od najmanje dve do 10 godina, pet do 12 godina, a za silovanje maloletnica pet do 15 godina.

Radulović je Aleksića prva prijavila policiji u januaru, nakon čega je on uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

On se nalazi u pritvoru od hapšenja 16. januara, da ne bi u kratkom roku ponovio krivično delo.

Video: Saslušana i glumica Iva Ilinčić o slučaju zlostavljanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA