≫ 

Vulin: Znamo ko su mogući naslednici Belivuka, kavčani se ne odriču Srbije kao tržišta narkotika

Ministar unutrašnjih poslova naveo je da "kavčani" i "škaljarci" znaju kolika im opasnost preti i od MUP i od BIA

  • 15
Aleksandar Vulin, Veljko Belivuk Velja Nevolja

Foto-montaža: Tanjug/Strahinja Aćimović, ATA Images

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je, govoreći o mafiji u Srbiji, da MUP zna ko su potencijalni naslednici uhapšenog Veljka Belivuka, ali i naglašava da će se njegov uspeh kao ministra policije meriti time da svaka sledeća organizovana kriminalna grupa koju država pronađe i razbije bude slabije organizovana, manje opasna i kraćeg trajanja.

- Policija zna ko su potencijalni naslednici klana Belivuk-Miljković, i potpuno smo svesni da se kavački klan neće odreći Srbije kao tržišta narkotika, ali ni kontrole nad putevima droge za zapadnu Evropu. Vođe kavačkog klana su slobodne, nalaze se u zapadnoj Evropi i Crnoj Gori. Intenzivno rade na obnavljanju mreže. A škaljarski klan, čiji brojni pripadnici su ubijeni u mafijaškim obračunima, sada vidi svoju priliku za povratak - rekao je Vulin za Kurir.

Kako je dodao, borba sa njima nikada neće prestati, a bande koje prodaju narkotike i zbog njih ubijaju, nikada neće nestati.

- Znaju "kavčani" i "škaljarci" kolika im opasnost preti i od MUP i od BIA, čiji su radnici zajedničkim naporima razbili klan Belivuk-Miljković, kao što znaju da je tužilac Nenadić bio nezaobilazan faktor koji sada preuzima pravnu borbu sa klanom, borbu koja je i važnija od njihovog fizičkog sklanjanja sa ulica - istakao je ministar.

On je, komentarišući podatak da je saradnička Belivukova struktura dopirala i do državnih institucija, odnosno pojedinih državnih službenika, istakao da je apsolutna većina pripadnika MUP čestita.

- To su ljudi na koje treba da budemo ponosni. Ima i onih koji su svoje značke ustupili kriminalcima. Imamo saznanja o pojedincima koji su pomagali klanu, po njima postupamo, neki su uhapšeni, neke istražujemo. Niko neće ostati bez sankcije. Ali radimo i na onima koji sarađuju sa drugim kriminalcima. To se obično ogleda u dostavljanju informacija o istragama ili ih prilikom kontrola saobraćaja i objekata pronađemo u društvu kriminalaca - rekao je on.

Ministar Vulin je dalje objasnio da je naredio da se svaki kontakt sa licima iz kriminogenih sredina mora prijaviti starešini i opravdati, a da njegovo neprijavljivanje ili neodobreno ponavljanje vodi ozbiljnim sankcijama.

- Nije krivično delo da poznajete bilo koga, ali je ozbiljan problem ako policajac vrši poslove obezbeđenja kriminalcima noseći službenu značku i službeni pištolj. Znam tačno u broj i glavu ko sve to radi u MUP. Njihove starešine znaju da će i njihova odgovornost biti zatražena ukoliko se tako nešto prepozna i ne sankcioniše. Imamo slučajeve da dokažemo saradnju policajca sa kriminalcima, a u njegovom dosijeu su samo najviše ocene. U takvim slučajevima tražim da mi se ocene opravdaju, a onaj ko ih je dao da preuzme odgovornost - zaključio je Aleksandar Vulin.

Video: Tamara Đurić o pretnjama Velje Nevolje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    11. april 2021 | 09:33

    A sta ti radis ?????

  • Zoki

    11. april 2021 | 11:07

    Šta to znači? Nema više droge da se prodaje po ulici? Ne zasmejavajte nas. Može to sve da se počisti za dva meseca. AKO HOĆETE!

  • Хрвоје

    11. april 2021 | 09:31

    Испашће Вулин једини министар који нешто ради....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA