≫ 

Manijaci vrebali sa svih strana, deca napadnuta na mestima koja se smatraju bezbednim: Ovo su kazne

Slučajevi silovanja i polnog uznemiravanja nisu retka pojava ni u svetu poznatih ličnosti

  • 5
Silovanje, zlostavljanje, maltretiranje, devojka Foto-ilustracija: Shutterstock

Nakon drame koja se u ponedeljak odigrala u jednom beogradskom tržnom centru, kada je stariji čovek odvukao desetogodišnju devojčicu u toalet i pokušao da je siluje, javnost je ponovo ostala šokirana vešću da je instruktor folklora pokušao da obljubi svoju učenicu. Oba slučaja su se završila brzom reakcijom policije, napadači su uhapšeni, ali primeri manijakalnih napada izgleda da ne jenjavaju.

Naime polica je juče privela D. Š (61) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo obljuba nad detetom. On se tereti da je pozvao desetogodišnju devojčicu da uđe s njim u toalet jednog tržnog centra na Zvezdari, otkopčao pantalone, pa je poljubio u obraz, a potom i neprimereno dodirnuo. Na sreću, devojčica je pobegla, a slučaj je prijavljen policiji koja je ubrzo identifikovala i uhapsila D. Š.

U pritvoru do daljnjeg ostaje i pomenuti instruktor folklora D.N. (58)  iz Ostružnice. On je, nakon hapšenja, Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je seksulano uznemiravao maloletnu učenicu.

U nizu aktuelnih vesti o pokušaju napasvovanja devojčica danas je odjeknula i informacija da je i jedan sveštenik, iz okoline Svilajnca, priveden zbog polnog uznemiravanja devojčice od 14 godina. Kako mediji navode, on je svetio vodicu u kući deteta, a potom je devojčicu uhvatio za ruku i tražio da ga poljubi u usta. Iskoristio je to što su otac i brat devojčice izašli iz kuće i poljubio je devojčicu.

Manijaka spremnih da napadnu svoj žrtve ima svuda. Već pomenuti tržni centri, parkovi, zgrade, prolazi, ali i najbliže okruženje poput škole ili posla - napadača ima svuda.

Sličan je i slučaj 52 - godišnjeg muškarca koji je polno uznemiravao tek punoletnu devojku na autobuskoj liniji 26, u februaru mesecu, dobila epilog ovih dana kada je napadač konačno uhapšen.

Takođe, iza rešetaka našao se nedavno i čovek iz Slankamena koga je ćerka prijavila policiji za pokušaj silovanja.

Podsećamo i na šokantan slučaj manijaka sa Ceraka koji je polno uznemiravao devojčicu u liftu jedne od zgrada, što su snimile i sigurnosne kamere.

Slučajevi silovanja i polnog uznemiravanja nisu retka pojava ni u svetu poznatih ličnosti.

Zakon uključuje mogućnost i doživotne robije

Krivični zakonik Srbije predviđa kaznu zatvora od pet do 12 godina ili dve do 10 godina ukoliko je silovanje učinjeno pod pretnjom, nad nemoćnim licem.

Ukoliko je usled polne prinude došlo do teške telesne povrede žrtve, trudnoće, naročitog ponižavanja ili ako je delo učinjeno nad maloletnim licem, zakon predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina.

Pritvor od najmanje 10 godina, pa čak i doživotna kazna, predviđeni su za napasnike čija žrtva nastrada od posledica silovanja.

Iste kazne predviđene su i za počinioce dela obljuba nad detetom.

Mihajlović predložila pravljenje registra nasilnika

Početkom godine je predsednica Vlade Srbije predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila da će predložiti da se formira registar nasilnika, koji treba da bude javan.

-  Imamo registar pedofila koji je formiran pre par godina. Bilo je problema da li se popunjava i koliko dosledno, i on je zatvoren za javnost. Koordinaciono telo će predložiti da se registar proširi, jer nema razloga da ne znamo da li oko nas žive nasilnici, zašto da roditelji ne znaju da li u njihovoj okolini živi pedofil, nasilnik - rekla je ona.

Takođe, podsećamo da je Mihajlović i danas poručila da je država rešena da se izbori sa svakim oblikom nasilja, a da je pedofilija jedan od najgrubljih oblika kršenja prava dece na normalan život i odrastanje, te da je neophodno da registar pedofila što pre zaživi.

Ona je istakla da je kao žena i kao majka zgrožena vestima koje su nas poslednjih dana preplavile, a koje se odnose na slučajeve napastvovanja devojčica i pedofilije.

- Uverena sam da će nadležne institucije odreagovati na pravi način i u slučaju učitelja folklora, pomenutog sveštenika, ali i redara iz tržnog centra koji je pokušao da obljubi maloletnu devojčicu - rekla je Mihajlović.

Ona ukazujue da su ovo veoma potresne teme za društvo u celini.

- Zato je neophodno da registar pedofila, predviđen Marijinim zakonom, zaista zaživi. Kao što očekujem i da dobijemo sveobuhvatan jedinstveni registar nasilnika koji sam inicirala i koji će biti deo Strategije za rodno zasnovano nasilje nad ženama - izjavila je ona.

Najviše krivičnih prijava za silovanje u 2019. godini

Tokom 2019. godine podneto je najviše krivičnih prijava od 2010. godine. Protiv punoletnih osoba zbog krivičnog dela protiv polne slobode zabeleženo je 498 prijava, pokazuju podaci Zavoda za statistiku iz oblasti punoletni počinioci krivičnih dela.

U toku iste godine krivim je takođe, proglašen najveći broj punoletnih, a čak njih 14 proglašen je krivim zbog obljube sa detetom, i 8 za silovanje maloletnih lica.

Video: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. april 2021 | 19:15

    Poremecene vrednosti u drustvu,vrednosti bez kontrole i bez standardizovanog oblika ponasanja,pojavom interneta i drustvenih mreza isto nekontrolisana zabava za ljude gde je virgualna sloboda dosla do najnizih granica ljudskog oblika,izgubljen red i mir izrodio je je sve devijatne pojave sa primesom manijakalnog ponasanja bez zdrave pameti i svesti

  • 🇷🇸

    14. april 2021 | 22:41

    Kazete ukoliko je silovanje učinjeno pod pretnjom ? A kako drugo , nije mi jasno? I žrtva treba da umre da bi počinilac bio kažnjen kako treba? Zato i jeste ovako , manijaci na svakom ćošku!

  • Ogi

    15. april 2021 | 00:40

    Policija aaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA