Avion "nemirno sleteo", pa putnica (40) iz Ljubljane "zaboravila" da prijavi ogrlicu od 11.500 evra

Protiv putnice je pokrenut prekršajni postupak, a ogrlica je privremeno zadržana do njegovog okončanja

  • 2
Zlatna ogrlica Burato Gioielli

Skupocena ogrlica Foto: Uprava carina

U Beograd je 16. aprila iz Ljubljane doputovala putnica (40) koja je kao razlog zbog kog nije prijavila da u zemlju unosi ogrlicu vrednu skoro 11.500 evra navela nemirno sletanje aviona.

Zbog toga je, kako je navela, bila rasejana kada je trebalo da se odluči za odgovarajući kontrolni prolaz i tako je praktično ''zalutala'' u zeleni prolaz koji je namenjen putnicima koji nemaju ništa da prijave.

Ali, kao što je dobro poznato, i u zelenom kontrolnom prolazu možete biti izdvojeni za kontrolu, što se i njoj dogodilo.

Dežurni službenici su detaljno pregledali prtljag i u njemu zatekli kutiju brendiranog nakita ''Burato Gioielli'' sa pratećom dokumentacijom (originalnim sertifikatom, kao i papirima za povraćaj poreza izdatim u Italiji).

Pošto je kutija bila prazna, pregledali su putnicu i zlatnu ogrlicu zatekli na njenom vratu.

Protiv putnice je pokrenut prekršajni postupak, a ogrlica je privremeno zadržana do njegovog okončanja.

Podsećamo da putnici imaju pravo u zemlju da unesu i vrednije stvari, ali moraju da ih prijave i za njih plate uvozne dažbine.

Roba čija vrednost ne prelazi 3.000 evra može biti ocarinjena na samom prelazu uz jedinstvenu stopu carine od 10%, dok se ona čija vrednost prelazi taj iznos carini u redovnom carinskom postupku.

Video: Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja: Francuz na Gradini pokušao da unese devize i zlato u čaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    19. april 2021 | 16:30

    Carinski zakon je kao u Tunguziju. Mogu da ti uzmu i zube ako ih ne prijaviš i ako imaš zlatne. Tu ogrlicu gospođa nije ukrala, kad je kupila platila je porez tamo gde je kupila i može da je nosi u kutiji ili oko vrata njena stvar. Znači da u Srbiju mogu dolaziti samo golaći u suprotnom su ljudi odmah u prekršaju. Oduzimanje novca, satova, nakita, ... ljudima koji su u tranzitu? Pa nisu svi šverceri i lopovi, šta je vama? Nepošteno, nekorektno, bezobrazno!

  • Marija

    19. april 2021 | 18:11

    Vratice je isto kao sto su i onoj baki oduzeli helikopter na daljinsko upravljanje koji je ponela unučićima, zato što se nekom svideo, ali na kraju su ga vratili uz troškove kolko košta rakvih 100 , tako i ovo isto. Oni su najsrecniji kad onaj kome se uduzme cuti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA