≫ 

Policajac u Brusu priveo maloletnika bez prisustva staratelja, Romski centar tvrdi da je maltretiran

Otac deteta rekao je da dečak boluje od epilepsije i da strahuje da je ovo to što se dogodilo doprinelo narušavanju njegovog zdravstvenog stanja

  • 6
Policija, hapšenje, maloletnik Foto-ilustracija: Milena Đorđević, Shutterstock

Policija u Brusu sinoć je privela šesnaestogodišnjeg dečaka D. V. romske nacionalnosti bez prisustva roditelja ili stručnog lica, saopštio je Romski centar za žene i decu DAJE.

Oni navode da je policijski službenik navodno u stanici brutalno maltretirao dečaka, dok se nije onesvestio.

Članice te organizacije postavaljuju pitanje kako je moguće da privedu maloletno dete bez pratnje roditelja i bez prisustva stručnog lica. Ističu da najstrože osuđuju takav događaj i zahtevaju da "unutrašnja kontrola što pre ispita okolnosti koje su dovele do takvog dogadjaja i utvrdi odgovornost za zloupotrebu službenog položaja nad maloletnim detetom".

Otac deteta rekao je da dečak boluje od epilepsije i da strahuje da je ovo to što se dogodilo doprinelo narušavanju njegovog zdravstvenog stanja.

Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina pripadnici Sektora unutrašnje kontrole ispitaće postupanje policijskih službenika Policijske stanice Brus u vezi postupanja sa maloletnikom.

Naime, protiv maloletnika je podneta prijava za krađu oluka, merdevina i drugog sitnog građevinskog materijala.

O događaju je obavešten tužilac za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, koji se izjasnio da im se nakon razgovora sa maloletnikom, dostavi izveštaj.

Policija će ispitati i sve okolnosti vezane za pritužbe Romskog centra za žene i decu "Daje" i u skladu sa utvrđenim činjenicama postupiti u skladu sa zakonom.

Oglasio se i zaštitnik građana

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja iz medija da je dete romske nacionalnosti zlostavljano nakon privođenja u policijsku stanicu u Brusu usled čega se onesvestilo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

On traži od od MUP da mu u roku od 15 dana dostavi informacije i relevantnu dokumentaciju o aktivnostima koje su preduzete kako bi se proverili navodi o mogućem prekoračenju ovlašćenja policijskog službenika PS Brus, kao i o merama koje su preduzete ukoliko je utvrđena njegova odgovornost.

Traži i da ga MUP izvesti da li su tačni navodi da je dete privedeno bez roditeljske pratnje i da je saslušano bez prisustva lica obučenog za rad sa maloletnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    19. april 2021 | 17:54

    Mozda bi roditelji ili strucno lice trebalo da budu sa njim i kad vrsi nedozvoljene i protizakonske radnje, i da odgovaraju za njegove postupke do punoljestva. Sigurno ga nisu priveli iz dosade. Sad odmah se hace na nacionalnu pripadnost i navodno bolest. Sramota. Napred polícijo radi svoj posao casno i posteno.

  • Srđan

    19. april 2021 | 17:44

    To što je neko Rom ne izuzima ga od zakona. Ako je prekoračeno službeno ovlašćenje , to je nesto drugo. Ali to treba da rade sudovi , a ne neke " nacionalne" NVO .

  • vojvodjanka

    19. april 2021 | 18:19

    E bre pa niste beli medvedi pa da budete zasticeni od svega.Stariji maletnik uhapsen zbog kradje?! I onda tata i udruzenja ajmo halabuka se digla.Sa 16 godina bi mogao da ima i licnu kartu.Ali ako ga je policajac stvarno maltretirao trebao bi biti kaznjen,ali stvarno kaznjen.Dete je dete ma koje verske pripadnosti bilo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA