≫ 

Počinje suđenje za Jovanjicu 2: Okrivljeni se kratko izjašnjavaju o krivici

Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivredenog dobra "Jovanjica", tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave

  • 3
Jovanjica, marihuana, hapšenje

Jovanjica /Foto: MUP, Pixabay

U Specijalnom sudu u Beogradu pripremnim ročištem danas treba da počne suđenje okrivljenima u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2", među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP-a.

Na pripremnom ročištu će se utvrđivati koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici. Posle ovog ročišta, sud će zakazati početak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu, prenosi Tanjug.

Prvooptuženi u ovom slučaju, kao i u "Jovanjici 1", za koje je suđenje već u toku, jeste Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivredenog dobra "Jovanjica".

Odluka o spajanju ova dva postupka trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za "Jovanjicu 2" protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju "Jovanjica".

Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Koluvija u pritvoru, Vujisić u bekstvu

 

Koluvija je i dalje u pritvoru, Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga već sudi u drugom postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podata u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i ekspolozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela plus falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delo nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela plus posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku "Jovanjice" Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logističku podršku.

Dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluviji još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na "Jovanjici" počelo je u oktobru 2020. godine.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

Video: Uhapšen vlasnik firme Jovanjica i zaposleni: Policija pronašla tone droge na poljoprivrednom dobru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA