≫ 

Nije bila dobar plivač, a želela je da bude na dasci: Jovanin prijatelj o drami na Gružanskom jezeru

On je objasnio da Jovana nije bila dobar plivač, ali da je "imala jaku želju da bude na dasci", a to mu, iz ove perspektive i posle tragičnog ishoda, liči na "neku sudbonosnu odluku", koja nije mogla da se spreči

  • 4
Utapanje, Gružansko jezero Foto: iKragujevac

Šestoro Kragujevčana želelo je da Đurđevdan provede u pridodi. Iako je sve počelo kao klasičan izlet, završilo se tragično, kada se Jovana Đ. (20) utopila naočigled svojih prijatelja. Njeno telo pronađeno je danas, nakon dva dana potrage, a kako priča njen drug Nikola Milovanović (19), koji se do poslednjeg trenutka trudio da spasi Jovanu, nije joj bilo spasa.

Utapanje dvadesetogodišnje Jovane odigrale su se u četvrtak na sred Gružanskog jezera, a ova trauma zauvek će ostaviti trag u životima petoro mladih Kragujevčana koji su bili očevici celog događaja. U nesreći je, dok je pokušavao da spasi drugaricu, umalo stradao i Nikola.

On je za medije rekao da je još u šoku i pod velikim stresom, ali je ipak smogao snage da ispriča šta se tog kobnog dana dogodilo na jezeru.

Dan je, kako priča, počeo lepo i svi su bili dobro raspoloženi, a onda su tokom popodneva odlučili da isplove na jezero. On je sedeo na dasci za surfovanje, a ostali prijatelji su bili u čamcu. Sve je, priseća se, bilo u redu, dok dve drugarice iz čamca nisu odlučile da mu se pridruže. Objašnjava da je "Jovana imala jaku želju da bude na dasci", a to mu, iz ove perspektive i posle tragičnog ishoda liči na "neku sudbonosnu odluku", koja nije mogla da se spreči.

- Jovana nam je rekla da zna da pliva, ali da nije baš dobar plivač. I pored toga, jako je želela da bude na dasci. Tragedija je počela onog trenutka kada nam je vetar prevrnuo dasku. Njena borba za život trajala je kao večnost - kaže Nikola.

Talasi i vetar oduvali su dasku za surfovanje, a troje mladih ostalo je bez oslonca na vodi. Nastala je panična borba za život, a Nikola je doplivao do Jovane koja je počela da se davi. Pokušao je, kaže, da je odgurne do daske, ali nije uspeo.

- Povukao sam je za majcu i pokušao da plivam ka obali, ali je Jovana bila u neverovatno paničnom strahu, grčevito me je hvatala za glavu, ramena, ruke… U jednom trenutku sam potonuo. Ni sam ne znam koliko je to trajalo. Nagutao sam se vode, ali sam je i dalje držao - bolno priča Nikola dok se priseća nemilih scena.

Kaže da je dozivao i ljude koji su bili na obali, ali da im niko nije pritekao u pomoć. Nisu mogli da im pomognu ni prijatelji iz čamca, jer ih je struja odnela ka suprotnoj obali.

U dramatičnim trenucima, u kojima je pokušavao da spasi drugaricu, bili su sami i bespomoćni. Pokušavao je da pliva dok se Jovana držala za njega, ali je, kaže, ostajao bez daha i osećao da će izgubiti svest.

- To je bilo neko magnovenje u kom sam na trenutke gubio vid, ispred mene je bilo sve crno. To su bile sekunde koje su trajale kao večnost. I ja sam bio preplašen, poslednju snagu sam koristio da zaplivam prema obali i spasim Jovanu, ali nisam uspeo. To će me proganjati do kraja života - u očaju priča Nikola.

Kobni izlet šestoro mladih prijatelja, koji su na pragu dvadesetih godina, završio se tragedijom. Jovana Đ. utopila se u delu jezera koji se nalazi na starom knićanskom putu poznatom kao "Borići", a Nikola Milovanović je zbog prekomernog nagutavanja vode hitno zbrinut u kragujevačkom Urgentnom centru.

On je za izjavio da je posle ukazane pomoći samoinicijativno napustio zdravstvenu ustanovu i dva dana proveo na jezeru pomažući spasiocima i roniocima.

U potragu su, neposredno posle nesreće, prvi krenuli članovi ribočuvarske službe koji su čamcima pretraživali jezero.

Posle trodnevne potrage, ronioci Žandarmerije danas su oko podneva pronašli i izvukli Jovanino telo iz Gružanskog jezera.

U Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, našem portalu je potvrđeno da je dat nalog za obdukciju tela nastradale devojke.

Video: U ovom bazenu se utopila devojčica (4) iz Pančeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    9. maj 2021 | 16:13

    Zasto nisu svi poskakali u vodu da je spasavaju, ako su plivaci i ti ljudi sa obale, znaci neko se davi , jedan spasava a ostali gledaju?

  • Lord

    9. maj 2021 | 09:40

    Kako bre vetar odneo camac,a vesla...?

  • Petar

    9. maj 2021 | 05:37

    Nema dobar los plivac! Ili plivas ili ne!! Jadna zena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA