Predsednik Udruženja sudija i tužilaca: DNK uzorci na mašini su čvrst dokaz protiv Belivukove grupe

Prema njegovim recima, ova grupa je ljude mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala

  • 7
Ritopek, Veljko Belivuk Velja Nevolja, mašina za mlevenje mesa Foto: MUP Srbije

U iščekivanju zvaničnih informacija kome pripadaju DNK profili otkriveni na industrijskoj mašini za mlevenje mesa pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, a koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UTS) Nenad Stefanović za Tanjug ukazuje da su DNK uzorci veoma su čvrst dokaz protiv ove grupe.

- U svetu kriminalističke policije i forenzike DNK trag se smatra najjačim dokazom - kaže Stefanović i pojašnjava da se DNK analiza zasniva "na utvrđivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag, koji je izolovan.

On je dodao da DNK profil može biti izolovan i iz vrlo male količine biološkog materijala.

Stefanović objašnjava da je DNK analiza u suštini uporedna metoda koja za otkrivanje okrivljenog zahteva dva DNK uzorka.

- Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja - precizirao je Stefanović, inače zamenik tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Ranije danas ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je saopštio da su nakon obavljenih veštačenja pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva za organizovani kriminal definitivno potvrdili da se u mašini za mlevenje mesa koja je pronađena u kući koja je pripadala klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u beogradskom naselju Ritopek nalazi više DNK uzoraka razlicitih žrtava.

Prema njegovim recima, ova grupa je ljude mučila, ubijala i na kraju na najstrašniji način mlela njihove ostatke da bi ih dalje uništila i razbacala.

Mašina za mlevenje mesa i arsenal različitog naoružanja i eksploziva pronađeni su pre dve sedmice u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku i po nalogu tužilaštva odmah prosleđeni na veštačenje.

Video: U Belivukovoj kući pronađena mašina za mlevenje, potvrđeni tragovi DNK različitih žrtava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    10. maj 2021 | 14:58

    Ima li nekih izjava rodbine i prijatelja gospodina belivuka &Co. Familija je očito zivela na visokoj nozi. Nije valjda se se niko nije zapitao odakle pare a nemas firmu i ne kopas njivu. Ja na platu dobijem dnevnicu za radnu subotu i odmah me pitaju odakle.

  • Драган

    10. maj 2021 | 14:56

    Зар наша полиција незна да измери кућу па просторију по просторију и види имали сакривених просторија

  • Silvija

    10. maj 2021 | 19:30

    Ovo neki novi Hitlerovi ucenici,Kako mogu da spavaju ,ljude ubijali,mucili,grade vile,bogate se iz zatvora,Ukinuta obavezna vojska,posalji mlade u vojsku neka se uce lepom ponasanju,postovanju à ne da postanu zlikovci Mladi samo vise po kaficima,droga je nekima kao poslastica,kradu ubijaju ,novac im je vazniji od familijeOvi ,,Nevoljini,, bolje da ne izadju nikada iz zatvora,dosta je bilo njihovog hira,Doslo je vreme da se zakon u Srbiji promeni,ubijanje zena,starih,silovanja,Smrtnu kaznu uvesti,niko nema pravo da nekome nasilno oduzme zivot,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA