Ana je u Valjevu ubijena pred Dan sećanja na žene žrtve nasilja: Čak njih 4 su ubili sinovi

Za poslednjih deset godina najmanje 340 žena je ubijeno od strane partnera ili člana porodice

  • 10
nasilje nad zenama foto: pixabay.com

Dan sećanja na žene žrtve nasilja obeležava se 18. maja. Dan uoči ovog dana majka dvoje maloletne dece Ana I. (34) pronađena je mrtva u naselju Peti puk u Valjevu ispred zgrade u kojoj je živela. Sumnja se da joj je život oduzeo bivši emotivni partner, kome je zbog porodičnog nasilja u februaru ove godine izrečena mera zabrane prilaska. Od početka godine, prema podacima "Autonomnog ženskog centra" šest žena je ubijeno od strane partnera ili člana porodice.

- Takođe je od početka godine bilo i pet pokušaja ubistva. Naglašavamo da su ovo podaci koje mi prikupljamo iz medija, tako da je najmanje šest žena ubijeno jer sigurno postoje ona ubistva koja mediji nisu objavili. Takođe, nema podataka koliko je žena, od početka godine, umrlo zbog posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja - istakli su za Telegraf.rs iz "Autonomnog ženskog centra".

Pre šest godina, za samo tri dana, od 16. do 18. maja ubijeno je sedam žena u Srbiji. Zločini su se desili u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu.

Oni su bili povod za pokretanje inicijative za proglašenje nacionalnog dana borbe protiv nasilja i ubistava žena.

- Inicijativu da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na žene žrtve nasilja podržale su potpisima porodice žena žrtava, ministarke u Vladi, poslanice i poslanici, odbornice i odbornici lokalnih samouprava, gradonačelnici, predstavnice Nezavisnih državnih institucija. Najbrojniju podršku peticiji dale su građanke Republike Srbije - objasnili su nam iz Centra.

Predlog je pratilo 8.000 potpisa građanki i građana, prikupljenih kroz akcije 35 organizacija civilnog društva u 25 gradova i opština u Srbiji.

Broj ubijenih žena 

Za poslednjih deset godina najmanje 340 žena je ubijeno od strane partnera ili člana porodice, kako su napomenuli za Telegraf.rs iz "Autonomnog ženskog centra".

2010. godina

Pregled podataka o ubistvima žena u Srbiji u 2010. godini dobijen je na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize podataka koji su prikupljeni prilikom iščitavanja novinskih članaka iz domaćih medija koje je sakupila i obradila Mreža "Žene protiv nasilja".

Na teritoriji Srbije ubijeno je 30 žena, 26 žena u porodično/partnerskom kontekstu i četiri van njega.

Devojka, maltretiranje, silovanje, žena, nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Deset žena život je izgubilo tako što su upucane. Isti broj je preminuo od ubadanja, prerezivanja vrata. Jedna žena je preminula tako što ju je napadač ugušio. Dve su ubijene premlaćivanjem, jedna je spaljena...

Čak tri žene ubili su njihovi sinovi.

Sedmoro maloletne dece je u 2010. godini ostalo bez majki, a ukupan broj dece koji su izgubili majku je 34.

2011. godina

Prikupljanjem i analizom novinskih članaka, Mreža "Žene protiv nasilja" kojom koordinira "Autonomni ženski centar" iz Beograda, došla je do podatka da je u periodu od 01. januara do 31. decembra 2011. godine na teritoriji Srbije ubijeno 37 žena, od toga 29 u porodično/partnerskom kontekstu.

Žrtve su ubijane na različite načine. Ubice su koristile noževe, pištolje, bombe, kalašnjikove, sekire. Žene su ubijane i golim rukama.

Od 50 osoba koje su 2011. godine ostale bez majke, 21 su bila maloletna deca. Nasilje učinjeno prema majci utiče i na odnos majka - dete i na razvoj deteta.

2012. godina 

U periodu od 01. januara do 31. decembra 2012. godine na teritoriji Srbije ubijene su 32 žene u porodično/partnerskom kontekstu.

Najčešće korišćeno oružje bio je pištolj.

Od 38 osoba koje su 2012. godine ostale bez majke, 22 su bile maloletna deca.

2013. godina

Prikupljanjem i analizom novinskih članaka, Mreža "Žene protiv nasilja" kojom koordinira "Autonomni ženski centar" iz Beograda, došla je do podatka da su u periodu od 01. januara do 31. decembra 2013. godine na teritoriji Srbije ubijene 43 žene u porodično/partnerskom kontekstu.

Najčešće korišćeno oružje bili su nož i pištolj.

Od 60 osoba koje su ostale bez majke, 16 su bila maloletna deca.

2014. godina

Tokom 2014. godine na teritoriji Srbije ubijeno je 27 žena u porodično/partnerskom kontekstu.

Najčešće korišćeno oružje bio je nož.

Nož, ubica, ubistvo Foto ilustracija: Shutterstock

Ukupno 50 osoba ostalo je bez majke, od toga polovina su bila maloletna deca. Nažalost, mnoga deca odrastaju u okolnostima u kojima su njihove majke izložene nasilju, a vrlo često su i sama žrtve nasilja.

2015. godina

Prikupljanjem i analizom novinskih članaka, Mreža "Žene protiv nasilja" kojom koordinira "Autonomni ženski centar" iz Beograda, došla je do podatka da je tokom 2015. godine na teritoriji Srbije ubijeno 35 žena u porodično/partnerskom kontekstu, šest žena ubijeno je van porodičnopartnerskog konteksta, jedna žena se ubila nakon dugogodišnjeg trpljenja nasilja, ubijena je jedna ženska beba.

Ukupno 59 osoba ostalo je 2015. godine bez majke, od toga oko 40 odsto bila su maloletna deca.

2016. godina

Tokom 2016. godine na teritoriji Srbije ubijeno su 33 žene u porodično/partnerskom kontekstu, šest žena ubijeno je van porodičnopartnerskog konteksta, a ubijena je i jedna trogodišnja devojčica.

Kada je reč o okolnostima nastupanja smrti više od četvrtine (9) ubistava učinjeno je nožem, isto toliko vatrenim oružjem, a osam žena usmrćeno je na druge načine - četiri su pretučene, a tri ugušene. Ostali način na koji su žene usmrćene su: jedna bejzbol palicom, tri sekirom, jedna električnim kablom, jedna čekićem, jedna je bačena sa osmog sprata, a jedna je ubijena šipkom.

Ukupno 39 osoba ostalo je bez majke, od toga gotovo polovina su bila maloletna deca.

2017. godina

Na osnovu medijskih izveštaja utvrđeno je da je tokom 2017. godine na teritoriji Srbije u porodično/partnerskom kontekstu ubijeno 26 žena. U istom izveštajnom periodu zabeleženo je i najmanje osam pokušaja ubistva žena u porodično/partnerskom kontekstu.

Ubistvo nožem, nož, ubica, fantomka Foto ilustracija: Shutterstock

U skoro polovini slučajeva žene su usmrćene nožem, a više od trećine njih ubijeno je vatrenim oružjem.

Ukupno 38 osoba ostalo je bez majke, a gotovo polovina su bila maloletna deca.

2018. godina

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine u Srbiji je ubijeno najmanje 30 žena, govore medijski članci koje je analizirala Mreža Žene protiv nasilja. Zabeleženo je osam pokušaja ubistava žena.

Najveći broj žena usmrćen je nožem.

Ukupno 43 osobe ostale su bez majke, od toga svaka sedma osoba je bila maloletna.

2019. godina

Tokom 2019. godine (na osnovu medijskih izveštaja) zabeleženo je 26 slučajeva ubistava žena od strane partnera ili člana porodice.

Najveći broj žena usmrćen je nožem.

Bez majke je ostalo ukupno 40 osoba, od toga svaka četvrta osoba je bila maloletno dete.

2020. godina

Nasilje, ubica, nož, hodnik Foto-ilustracija: Shutterstock

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine mediji su izvestili o smrti 44 punoletne žene, od toga je 26 ubistava bilo u porodično partnerskom kontekstu.

U proseku svaka treća osoba koja je ostala bez majke je bila maloletno dete, a bez majke je ostalo ukupno 36 osoba.

Ubistvo Ane I. (34) u Valjevu

Valjevska policija intenzivno traga za osobom koja ju je usmrtila Anu I. (34) hicima iz pištolja ispred zgrade u kojoj je živela.

U naselju Peti puk ubistvo se desilo oko 5.30 časova. Policija je obavljala uviđaj nekoliko sati na licu mesta. Za to vreme je bio blokiran ulaz u zgradu ispred koje se desilo ubistvo.

Ubijena žena je radila u valjevskom "Gorenju", bila je razvedena i majka dvoje maloletne dece.

U valjevsko naselje Peti puk doselila se pre nekoliko meseci.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    17. maj 2021 | 21:20

    Sta reci nego zemlja Srbija. Zemlja u kojoj zive muskarcine koje nisu sposobne nista u zivotu da urade a jedino "vlasnistvo" im je zena za ciju suknju se grcevito hvataju. Pa kad domacica resi da joj je svega preko glave i da moze radom u pekari ili nekoj fabrici kablova ipak da zaradi neki dinar za sebe i decu i resi da muskarcinu napusti onda krece jos veci pakao. On gubi jedino sto je mislio da ima pa ajd da je ubijem. Podaci koje objavljuje policija a vezano za alkoholisanost vozaca u saobracaju pokazuju da je svaki deseti vozac pijan. Neke muskarcine se dakle odaju alkoholu, u manjoj ili vecoj meri, neki kocki, na svakom cosku po neka kladionica....prosto i ovoliki broj razvoda je s obzirom na okolnosti mali. A najveci problem im je u celoj prici emancipscija i edukacija zena. To ih najvise boli jel znaju da zene sada mogu da rade i zaradjuju, neke i vise od njih i da nisu ekonomski zavisne od muzeva. Da se napravi anketa medju muskarcima verujem da bi 2/3 njih izabralo da im zene ne rade nego sede kuci pa da se sa jednom platom namice. Ima naravno i ok muskaraca, njih iz komentara izuzimam.

  • Vanja

    17. maj 2021 | 21:28

    To vam je u proseku na svakih 10 dana jedna zrtva. Mnogo toga je krenulo nizbrdo u ovom drustvu nakon 5 oktobra. Poremecen sistem vrednosti u velikoj meri.

  • Тодорић

    17. maj 2021 | 21:15

    Увећао се број убистава,од прошлогодишњих 26,на овогодишњих 44... И ту смо први у региону,увећање,драстично...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA