Završeno suđenje Zdravkoviću za pokušaj ubistva Milana Beka: Tužilaštvo traži 15 godina zatvora

Optuženi Zdravković je u završnoj reči, ponovio da nema veze sa slučajem

  • 1
Aleksandar Zdravković Aleksandar Zdravković Foto: ATA Images

U završnoj reči na suđenju za pokušaj ubistva Milana Beka 2014. godine na Senjaku, Više javno tužilaštvo u Beogradu 20. maja je predložilo sudu da optuženog Aleksandra Zdravkovića proglasi krivim i osudi na najmanje 15 godina robije. Sa ovime su se saglasili i biznismenovi advokati. Odbrana je zatražila oslobađanje.

Da je Zdravković izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, koje mu se optužnicom stavlja na teret, rekao je postupajući tužilac Nenad Stefanović. Ocenio je da je odbrana Zdravkovića usmerena na izbegavanje, odnosno umanjenje njegove krivične odgovornosti, pišu Novosti.

- Nesporno je utvrđeno da je Zdravković, zajedno sa nepoznatom osobom pokušao da ubije Beka, kao i da je sa umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača - objasnio je tužilac i podsetio da je na suđenju i sam Beko, kazao da je sa protekom vremena sve uvereniji da je Zdravković osoba koja ga je upucala, rekavši na kraju: "Da, on je taj."

Tužilac je naveo i da je nalazima Biološkog fakulteta utvrđeno da je Zdravkovićev DNK pronađen na čaurama nađenim na licu mesta.

Presuda 26. maja

Izricanje presude zakazano je za 26. maj. To će biti druga prvostepena presuda Zdravkoviću. Prvu je ukinuo Apelacioni sud. Njome je bio osuđen na 10 godina zatvora. Tada mu je ukinut i pritvor u kojem je bio četiri godine, i određen mu je kućni pritvor u kojem se nalazi i dalje.

S druge strane, Zdravkovićeva odbrana u završnoj reči istakla je da nije dokazano da je on počinio delo koje mu se stavlja na teret.

- Nažalost, mediji su već unapred, osudili mog klijenta. Ipak, očekujem da sud ceni samo dokaze, sudi po zakonu i donese pravilnu odluku. Jedna od ključnih stvari je Bekovo svedočenje koje je problematično po više osnova. Naime, simptomatično je da se on bolje seća događaja posle šest i po godina, nego što ga se sećao nakon što je pucano na njega - kazala je Zdravkovićeva advokatica Milica Colić Kravarski.

Ona je podsetila da je tužilaštvo imalo zadatak da dokaže optužbu, a ne da to radi oštećeni. Shodno tome, odbrana tvrdi da je učinjeno niz bitnih povreda zakona, optužba nije dokazana i shodno tome, zatražila je da sud oslobodi krivice njenog klijenta.

Optuženi Zdravković je u završnoj reči, ponovio da nema veze sa slučajem, da nije bio na mestu gde se dogodio incident i da nije kriv, kao što to tvrdi od početka procesa.

Video: Beko došao da svedoči pred sudom kao oštećeni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno

    22. maj 2021 | 08:26

    Čuj, 15 godina za pokušaj. Pa za ubisrvo se dobija manja kazna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA