Zaštićene ptice krijumčarili u bunkeru busa: Vozač rekao da nema ništa da prijavi, otkriveno 5 ptica

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao autobus belgijskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Severna Makedonija-Belgija

  • 1
šverc, češljugari, ptice Foto: Uprava carina

Pokušaj krijumčarenja pet češljugara, koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta, sprečili su carinici na izlazu sa prelaza Horgoš, saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven 5. juna kada je na red za kontrolu pristigao autobus belgijskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Severna Makedonija-Belgija.

Na pitanje da li imaju nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, 53-godišnji vozač, severnomakedonski državljanin je, u svoje i u ime prisutnih putnika rekao, da sem ličnog prtljaga u autobusu nema ničega drugog.

Kutija iza drugog reda sedišta

Međutim, kada je autobus izdvojen za detaljan pregled, carinik je iza drugog reda sedišta pronašao dve torbe i kartonsku kutiju, u kojima su se nalazili kavezi sa živim primercima zaštićenih češljugara "carduelis carduelis".

Potom je još jedan kavez sa zaštićenom pticom pronađen među koferima i torbama putnika, u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Vozač je rekao da ne poseduje nikakvu propratnu dokumentaciju i da je reč o pošiljkama, koje je prihvatio da isporuči u Belgiji uz izvesnu nadoknadu.

Pronađene zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić, dok su vozača preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost.

Promet ugroženim divljim vrstama moguć samo u skladu sa CITES Konvencijom i nacionalnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno, neophodno je da primerke zaštićenih vrsta prate i da se carinskim organima pokažu odgovarajuće CITES dozvole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA