≫ 

Dve decenije od ubistva novinara Milana Pantića: Za smrt tragača za istinom niko još nije odgovarao

Pantić je ubijen u 7.45 sati kada se u klompama vraćao iz prodavnice, u rukama je nosio veknu hleba i litru mleka

  • 6
Milan Pantić

Foto: novosti.rs

Danas se navršava tačno dve decenije od ubistva novinara Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, koji je ubijen u hodniku ispred svoga stana, u Ulici Branka Radičević, 11. juna 2001. godine, a za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

20 godina od ovog zločina biće obeležen u Jagodni. Komemoracija, kojoj će prisustovati rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije, počeće polaganjem cveća i paljenjem sveća, u 11 sati na Gradskom groblju, gde je Pantić sahranjen, a zatim na spomen ploču na mestu ubistva.

Na spomen ploči piše: "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne". Potpisane su Milanove kolega - novinari Srbije.

Za ubistvo Pantića i posle dve decenije niko nije odgovarao. Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić, izjavio je polovinom aprila "da su poznata imena ubica, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi, jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud".

- Ubila ga je naručena ekipa koja vrši samo likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivima - naveo je on.

Matić je tada ocenio da je reč o "organizovanom kriminalu, vezanom za vrlo konkretnu privatizaciju".

Vučić: Uveren sam da će slučaj biti rešen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je uveen da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, ali i i Slavka Ćuruvije.

Upitan za tvrdnje predsednika istražne komisije za slučaj ubistva Pantića da neko koči proces, podsetio da se radi o novinaru koji je ubijen u vreme DOS-ovskog režima.

Milan Pantić

Printskrin: Kopernikus RTV Jagodina

- Mi smo dali sve od sebe i lično sam se angažovao. Naložio sam Veranu Matiću da se pozabavi time, kao i Komisija i pozvao sve druge da pomognu nadležnim državnim organima u pronalaženju počinilaca najtežeg krivičnog dela - objasnio je on.

Izrazio je uverenje da je došlo do odredenih pomaka i da će slučaj biti rešen, ali dodao i da nije on taj koji treba da sudi i donosi odluku da li ima dovoljno dokaza ili ne, već nadležno tužilaštvo.

- Uprkos činjenici da je moguće provoditi istragu posle toliko vreme, pošto oni koji nas danas kritikuju nisu ništa uradili za svojih 11 godina vlasti, i skrivali činjenicu da je ubijen častan čovek, uveren sam da će slučaj biti rešen. Kao što nisu uspeli da kazne ubice Slavka Ćuruvije. Uveren sam da ćemo uspeti da završimo oba procesa i da pravda bude zadovoljena, ako je to moguće posle toliko vremena - zaključio je on.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je počeo u nedeljinim novinama "Novi put" u Jagodini.

Njegovo ime je upisano 3.maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu, na 1.395. mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili živote na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, nalaze se u Muzeju novinarstva "Newseum" u glavnom gradu SAD.

Novinar se vraćao iz prodavnice sa kesom u ruci i oko 7.45 sati kada ga je, ubica u ulazu zgrade udario tupim predmetom u glavu zadavši mu smrtonosne povrede. Bio e u klompama, i nosi uvreći veknu hleba i litru mleka.

Video: Veronika ubijena na semaforu: Pištolj pronađen posle 24 godine u dvorištu kriminalca tokom racije

(Telegraf.rs)  

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B. Frankfurt

    11. jun 2021 | 08:17

    Znaju oni vrlo dobro ko je ubio tog coveka

  • Mihajlo

    11. jun 2021 | 07:50

    Dobro nisu rekli da je i za njegovo ubistvo Sloba odgovoran. Nego je u to vreme bio u zatvoru pa zbog toga....

  • Kiko

    11. jun 2021 | 07:26

    O ovom čoveku se ćuti, ali zato o onom drugom svake godine ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA