≫ 

Važna izjava veštaka: Da li je Zoran Marjanović isključio telefon na nasipu dok je Jelena trčala

Veštak je govorio i o Jeleninom telefonu

  • 18

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom da je u aprilu 2016. godine na nasipu u naselju Crvenka, u Borči, ubio svoju suprugu, pevačicu Jelenu Marjanović.

Na današnjem ročištu je nastavljen dokazni postupak, u kojem su se izjašnjavali veštak za telekomunikacije Dragomir Vasiljević, kojeg je angažovalo tužilaštvo, i sudski veštak za mobilne telekomunikacije kojeg je angažovala odbrana Marjanovića, Saša Savić. Predmet je bila analiza Zoranovog teleofna, odnosno da li je isključio mobilni telefon kao što tvrdi Vasiljević, a što nije Telekom u svom dopisu, odnosno odgovoru suda.

U vezi sa ovim dopisom, sudsko veće je predložilo da se za sledeće ročište, koje je zakazano za 16. septembar pozove potpisnik izveštaja Đorđe Marović, i izjasni se na okolnosti u vezi sa njim. Sudija je tom prilikom kazala i da Telekom nije u potpunosti odgovorio na pitanja suda.

Prvo je data reč Saviću, koji je bio izričit da na osnovu listinga i svih modova Zoran Marjanović nije isključio telefon, a da to nijednog momenta nije uradila ni Jelena.

- Zoran nije isključio telefon. Bilo gde da se isključi telefon, mreža ga ne vidi. Vidi ga kada se isključi, ali taj proces traje, prvo da se priključi na baznu stanicu jer telefon ne zna gde se nalazi, zatim da se uloguje, pa pristupa mreži... - objasnio je Savić.

Odbacio je kao netačne tvrdnje Vasiljevića da je Marjanović u jednom trenutku isključio telefon time da je on mogao samo da bude i IDLE modu. Odbacio je i pretpostavku da je Zoran neregularno isključio telefon.

- U neregularno isključenje telefona spada samo vađenje baterije, ali čak ni to u našem svetu. U tom slučaju, ako dođe do neregularnog gašenja, neće doći do zapisa, odnosno, registracije toga na signalizaciji mreže. U Marjanovićevom slučaju ni to nije moglo da se desi, tada je imao Samsung S6 na kom se ne vadi baterija - rekao je Savić.

Dodao je da se neregularnim gašenjem ne smatra prelazak u avio mode i vađenje SIM kartice, što smatra veštak Simić.

- Ponavljam, ni Zoran ni Jelena nijednog trenutka nisu isključili telefon. Pratio sam i Jelenin telefon kako se ponašao na nasipu i s obzirom na to da je ona brzo počela da trči. Kada je sišla sa nasipa, telefon je 8 minuta bio u IDLE modu (reaktivnom). Tako bi i ostao narednih 120 minuta da ga Marjanović nije prekinuo pozivom posle tih 8 minuta - kaže Savić.

S obzirom na to da je Savić sudski veštak 22 godine i da je zaposlen u Telekomu, zamenik javnog tužioca Jelena Cerović je pitala da li je učestvovao u sačinjavanju izveštaja koji je tražio sud od Telekoma, a u vezi sa korišćenjem Zoranovog telefona na nasipu.

- Nisam pomogao u sačinjavanju izveštaja. Ja sam glavni inženjer za analitiku. Nemam nikakve veze sa tim, a njima je poznato da sam ja u ovom procesu angažovan kao veštak koji taj posao radi 22 godine - rekao je Savić.

Advokat odbrane Nikola Dumić rekao je da se ovde aludira na pristrasnost.

- Ovde se, sudija, aludira na pristrasnost. Predlažem da se na apsolutno iste okolnosti zatraži izveštaj i od druga dva mobilna operatora kako bismo svaku eventualno moguću situaciju pristrasnosti sklonili - rekao je Dumnić.

Da li je ovo kviz znanja?

Inače, tokom izjašnjavanja stručnog savetnika Savića, najviše pitanja mu je postavio veštak Vasiljević, pa se i od jednog i od drugog više puta čulo: "Nije tačno to što tvrdite!". Zbog tenzija i načina govori, nekoliko puta se odbarana Marjanovića javljala za reč, a i sudija ih je više puta opominjala.

U jednom momentu se za reč javio Dumnić, koji je pitao da li su u Kvizu znanja, na šta je Vasiljević pitao zašto ne dozvoljava ispitivanje stručnog savetnika.

Odbrana Marjanovića je istakla da je suština da Telekom nije došao do nalaza da je došlo do isključenja telefona. 

- Svi podaci veštaka vVasiljeviće su tendenciozni i neistiniti. Tvrdi da je Zoran isključio telefon, neka nam objasni zašto to nema u signalizaciji Telekoma - rekao je Dumnić.

Vasiljević je tada ostao dosledan sebi.

- U 16.38 sati je došlo do isključenja na neregularan način i to ne vađenjem baterije - kazao je on.  

Aleksandar Zarić, takođe advokat odbrane, pitao je gde je biciklista sa nasipa, koji se video na snimcima kamera, i da li je on bio u isto vreme kada i Marjanović na nasipu.

- I gde su telefoni svih ljudi koji su tada bili na nasipu - pitao je Zarić. 

Vasiljević je, da podsetimo, u svedočenju u novembru prošle godine naveo da je Zoran Marjanović u vreme ubistva supruge Jelene isključio telefon na 26 minuta.  Tvrdi i da ponovno uključivanje na mrežu nije registrovano ne znači da telefon nije sam fizički isključio.

On je rekao da je Zoranov telefon bio isključen 25 minuta i da on ne zna gde se u to vreme optuženi Zoran Marjanović nalazio, ali da smatra da je bilo neminovno da se on i supruga sretnu između 16.57 i 17.04 sati, što je prema optužnici vreme ubistva pevačice.

Na to je reagovala Marjanovićeva odbrana, koja je rekla da veštak izigrava Šerloka Holmsa a na prethodnom ročištu su tražili i njegovo izuzeće.

- Stav odbrane je da je veštak pristrasan izigrava ovde Šerloka Holmsa. Ovaj čovek nas zatrpava podacima već danima, mesecima, a izbegava da se konkretno izjasni - rekao je Marjanovićev advokat Nikola Dumnić i dodao da mu nije jasno kako veštak kaže da ne može da rekonstruiše Zoranovo kretanje, ali s druge strane tvrdi da je u tih 26 minuta morao da se sretne sa Jelenom.  

Telekomov odgovor sudu je suprotan tvrdnjama Vasiljevića.

- Uključenje mobilnog telefona se može detektovati na logovima signalizacije, nezavisno od toga da li je poziv nakon uključivanja ostvaren ili neostvaren. U slučaju da je mobilni telefon isključen na jednoj baznoj stanici, a onda na toj istoj uključen, generisaće se dva ili tri zapisa (logova). Prvi zapis (isključivanje mobilnog telefona) biće generisan samo u slučaju da je telefon isključen regularnom metodom, drugi zapis (uključivanje telefona), biće generisan nakon uključenja telefona, a treći zapis (neostvareni poziv) biće generisan nakon ostvarenog poziva - stoji u dopisu koji je odbrana Marjanovića pročitala na prethodnom ročištu.

Zoran Marjanović je optužen za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina zatvora i brani se sa slobode. On je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu negirajući da je ubio suprugu, koja se bavila pevanjem narodne muzike.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Prema navodima optužnice, Zoran joj je krenuo u susret, sustigao je, iskoristio njeno poverenje i namamio je da siđe s nasipa. Prvi udarac zadobila je u ruku, a kad je pokušala da pobegne, on ju je sustigao kod kanala, zadao joj nekoliko udaraca nepoznatim predmetom u glavu i ona je još živa upala u kanal, u kom je narednog dana pronađeno njeno telo. Njihova ćerka, kako tvrdi tužilaštvo, za to vreme bila je na nasipu.

Video: Pomen Jeleni Marjanović: Zoran sa porodicom izašao na groblje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA