Kako izgleda soba u kojoj svedoče žrtve silovanja, teškog nasilja, deca: U njoj uvek sedi jedna žena

Svaki svedok koji se plaši da iskaz da pred okrivljenim ima pravo da traži od sudije ili tužioca da mu se dodeli status posebno osetljivog svedoka

  • 0
dete plače nasilje zlostavljanje zanemarivanje deteta dece Foto: Shutterstock

Od početka godine, u posebnoj prostoriji za svedoke i oštećene novosadskog Višeg suda, koja je opremljena uređajima za prenos zvuka i slike, ispitano je preko video linka 57 svedoka. Tokom prošle godine saslušana su 52 posebno osetljiva svedoka, a od 1. juna 2015. godine kroz Službu za pomoć i podršku prošlo je više od 200 svedoka i oštećenih, piše Dnevnik.

Prema rečima stručnog savetnika Službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima Jelene Ostojin, najviše je saslušano onih koji su bili žrtve krivičnih dela protiv polnih sloboda (silovanje, nedozvoljene polne radnje, obljuba zloupotrebom položaja, posredovanje u vršenju prostitucije, obljuba sa detetom), zatim za krivično delo nasilje u porodici, trgovina ljudima, iznuda, razbojništvo.

Svi oni su dali svoje iskaze u novosadskoj palati pravde, u posebnoj prostoriji za svedoke i oštećene, takozvanoj skrin sobi. Opremljena je uređajima za prenos zvuka i slike i u kojoj se saslušanje posebno osetljivih svedoka, maloletnih lica i žrtava krivičnih dela vrši bez prisustva stranaka i učesnika krivičnog postupka, odnosno preko video linka.

- Na taj način se obezbeđuju uslovi za sigurno i bezbedno svedočenje i pomaže oštećenima i svedocima da prevaziđu negativna osećanja u vezi sa njihovim učešćem u krivičnom postupku - pojašnjava Jelena Ostojin.

Prostorija Službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima opremljena je nameštajem za dnevni boravak i tehničkom opremom za prenos slike i zvuka, a povezana je s tehnički posebno opremljenom sudnicom u Višem sudu u Novom Sadu. U toj sudnici se isključivo održavaju suđenja u kojima se saslušavaju svedoci i oštećeni preko video linka, odnosno svedoci koji sede u posebnoj prostoriji suda.

Pomoć i podršku svedocima pruža stručni savetnik Jelena Ostojin koja se, tokom saslušanja punoletnih lica, nalazi sa svedokom u posebnoj prostoriji pre i tokom čitavog njegovog ispitivanja i pruža im emocijalnu podršku, dok se glavni pretres održava u sudnici.

- Kad dođe na red saslušanje svedoka koji se nalazi u posebnoj prostoriji onda se audio i vizuelno povezuje ta posebna prostorija sa sudnicom i obavlja se ispitivanje svedoka. Tokom saslušanja svedoka prisutni u sudnici ga vide i čuju preko velikog tv ekrena koji se nalazi u sudnicu, a tokom ispitivanja svedok u posebnoj prostoriji čuje i vidi samo sudiju, ali ne vidi šta se dešava u sudnici. Takođe, ne vidi i ne čuje ostale učesnike u postupku, što se u praksi pokazalo kao izuzetno efikasan i dobar način za saslušanje svedoka i oštećenih jer im takav način ispitivanja pomaže da prevaziđu negativna osećanja u vezi sa njihovim učešćem u sudskom postupku tako i za sam sudski postupak - kaže za „Dnevnik“ Jelena Ostojin.

Naglašava da se pitanja svedoku postavljaju isključivo preko sudije koji se prema ispitivanom posebno osetljivom svedoku odnosi sa posebnom pažnjom, nastojeći da se izbegnu moguće štetne posledice krivičnog postupka po ličnost, telesno i duševno stanje svedoka.

U krivičnim postupcima u kojima se ispituju maloletna lica kao svedoci, ispitivanje se obavlja uz audio i video snimanje, tako što u Posebnoj prostoriji SPP bude maloletni oštećeni sa psihologom, a u sudnici sudija i ostale stranke koji preko tv ekrana, koji je postavljen na zidu sudnice, prate ispitivanje.

- Psiholog maloletnom svedoku pitanja postavlja po predhodnom dogovoru sa sudijom s tim da su pitanja prilagođena terminologiji i opštem razvojnom stepenu maloletnog svedoka. Nakon ispitivanja ukoliko ima dodatnih pitanja sudija ih preko saradnika dostavlja na papiriću psihologu - kaže Jelena Ostojin koja je stručni saradnik SPP.

Njena uloga je da iskordinira i organizuje ispitivanje svedoka, da o saslušanju obavesti psihologa, da se dogovori sa maloletnim svedokom i njegovim zakonskim zastupnikom (roditeljem ili starateljem) da ih dočeka ispred suda, da pruži maloletnom oštećenom emotivnu pomoć i podršku. Takođe treba da objasni i tok suđenja kao i da nakon saslušanja organizuje izlazak svedoka iz zgrade suda tako da se ne sretne s okrivljenim.

Inače, posebna prostorija, odnosno skrin-soba, nalazi se u Višem sudu u Novom Sadu u okviru Službe za pomoć i podršku svedocima i oštećenima, koja postoji od 1. jula 2015. godine, kao zajednička služba za Osnovni, Viši i Apelacioni sud u Novom Sadu, u krivičnim postupcima koji se vode pred tim sudovima. Takođe, pruža pomoć i podršku i svedocima i oštećenima u krivičnim postupcima koji se vode pred tužilaštvima u Novom Sadu, kada svedoci i oštećeni od tužilaštva dobiju status posebno osetljivog svedoka shodno čl. 103 ZKP-a, pa se ispitivanje takvog svedoka sprovodi u posebnoj prostoriji SPP uz upotrebu thničkih sredstava za prenos slike i zvuka bez prisustva stranaka i drugih učesnika u postupku u prostoriji u kojoj se svedok nalazi shodno čl. 104 ZKP-a.

Treba naglasiti i da svaki svedok koji se plaši da iskaz da pred okrivljenim ima pravo da traži od sudije ili tužioca da mu se dodeli status posebno osetljivog svedoka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA