≫ 

Ovo mesto je trebalo da bude oaza znanja i slobode: Podrška bivših "petničara" žrtvama zlostavljanja

- Žao nam je što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi vašu sigurnost i da vas zaštiti - navodi se u saopštenju bivših polaznika "Petnice"

  • 0
Zlostavljanje dece, maltretiranje, silovanje, tužna devojčica

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zlostavljanje dece, maltretiranje, silovanje, tužna devojčica

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Nakon svedočenja o seksualnom nasilju, bivši polaznici i polaznice Istraživačke stanice "Petnica", uputili su pismo podrške žrtvama. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva "IS Petnica" treba da bude - a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove, navodi se u saopštenju. 

- Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica (IS Petnica), njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Žao nam što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve. Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude - a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove.

Prema njihovim rečima, velika je hrabrost i snaga potrebna da se izađe u javnost i progovori o preživljenom seksualnom i bilo kom drugom obliku uznemiravanja i nasilja.

- Kada se to desi, naša je odgovornost kao članova petničkog kolektiva, ali i članova ovog društva, da vas podržimo u deljenju iskustava, kao i da se postaramo da se ono što vam se dogodilo više ne ponovi.  Važno je istaći da je za nasilje isključivo kriv nasilnik, ali takođe treba jasno ukazati na ulogu onih koji su svojim nečinjenjem pomogli nasilniku, uprkos obavezi i odgovornosti da garantuju za bezbednost učesnica i učesnika.

Činjenica da se nasilje najčešće ne dešava u mračnoj ulici, već u familijarnom okruženju, pojašnjava zbog čega je nasilje nekad teško osvestiti, a zatim mu se i suprotstaviti. Stoga je krucijalno da se zajednički bavimo preispitivanjem sopstvenih odgovornosti i prepoznavanja neadekvatnih ponašanja i neblagovremenih reagovanja kako bi zajednički prostori bili jednako bezbedni i prijatni za sve - rekli su "petničari".

Petnica, podrska seksualno zlostavljanima

Foto: Facebook/Podrška hrabrim Petničarkama

Naglasili su da je brojnim generacijama Petničarki i Petničara boravak u stanici bio od izuzetne važnosti za dalji lični i profesionalni razvoj.

- Kako bismo očuvali takav prostor kritičkog mišljenja i budućim generacijama, potrebno je da Uprava IS Petnica odgovorno istupi i ponudi javno izvinjenje svim žrtvama, sankcioniše sve umešane u objavljene slučajeve nasilja, osmisli plan obrazovnih i preventivnih aktivnosti kojima će se slične situacije sprečiti u budućnosti, te obezbedi mehanizme prijavljivanja nasilja koji štite žrtve, pružaju im adekvatnu pomoć i pokreću adekvatne interne procedure. Žao nam je što nismo više preduzeli ranije. Stojimo uz vas, Petničarke i Petničari - navodi se pismu Petničara i Petničarki.

Istražni organi bili su juče u "Petnici" i počelo je davanje izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice. Nadam se da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici biti kažnjeni, poručio je Božić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA