≫ 

Odbijen zahtev lažnom Vučićevom savetniku: Tražio izuzeće sudije

Kragujevčanin je više puta osuđivan zbog prevara

  • 0
Zvonko Cvetković Foto: Privatna arhiva

Viši sud u Nišu odbio je zahtev za izuzeće sudije Mirka Draškovića koji je 2. juna podneo Kragujevčanin Zvonko Cvetković (66) okrivljen za prevaru i iznudu. Osim što je zatražio njegovo izuzeće Cvetković, koji je široj javnosti poznat po tome što se predstavljao kao savetnik Aleksandra Vučića, protiv sudije koji mu sudi podneo je i krivičnu prijavu.

Drašković je pre godinu dana Cvetkovića osudio na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara jer je V.M iz Ćuprije doveo u zabludu predstavljajući se kao Vučićev savetnik Miroslav Milenković.

- Od oštećene je najpre uzeo 50.000 dinara, a zatim je ubedio da podigne kredit od 300.000 dinara, što je ona učinila i predala mu novac a da kuću nije kupio niti joj je dug vratio čime je učinio krivično delo prevara - kazao je prilikom izricanja prvostepene presude Drašković.

Takođe, kako je tom prilikom objasnio sudija, novembra iste godine u uračunljivom stanju pretnjama je prinudio Nišlijku N.R. da mu preda 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka čime je počinio krivično delo iznuda.

Međutim, Apelacioni sud postupajući po Cvetkovićevoj žalbi ukinuo je prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje, što je on smatrao dovoljnim razlogom da krivično goni sudiju koji ga je osudio. Na poslednjem glavnom pretresu, Zvonko je sudiji predao podnesak kojim ga je obavestio o nezapamćenom potezu. Kako je naveo u dopisu koji je uručio Draškoviću, on je 31. maja podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu krivičnu prijavu protiv sudije, zbog čega ne postoje uslovi za Draškovićevo dalje postupanje pa je zatražio njegovo izuzeće.

- Shvatio sam na osnovu razgovora sa pedesetak krivičara od Osnovnog pa do Kasacionog suda da ste me osudili na osnovu izjave tri svedoka i rekli mi: -„Doviđenja“. Oni su me poučili nakon što su videli presudu, da mojih pedesetak dokaza nisu uzeti u obzir. Lično sam bio u Ustaničkoj ulici u Tužilaštvu za organizovani kriminal, dao sam izjavu na zapisnik a rečeno mi je da ću sledeće nedelje biti pozvan radi ostalog – objasnio je Cvetković zbog čega želi da sudiju koji mu sudi, dovede na sud kao optuženog.

Odlučujući o Cvetkovićevom zahtevu za Draškovićevo izuzeće, predsednica niškog Višeg suda Dragana Živadinović ustanovila je „da u konkretnom slučaju ne postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost, te da je postupanje sudije u skladu sa odredba ZKP i procesnim ovlašćenjima kao predsednika veća“.

- Predsednik suda nalazi da u konkretnom slučaju ne postoje razlozi za izuzeće postupajućeg sudije s obzirom na to da podnosilac zahteva nije učinio verovatnim postojanje okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost sudije Mirka Draškovića. Kako se iznetim razlozima ne pobija pravilnost i zakonitost prvostepene presude koju je ukinuo drugostepeni sud, zbog čega ona ne proizvodi pravno dejstvo, te okolnosti ne predstavljaju razloge zbog kojih bi se posumnjalo u nepristrasno postupanje sudije zbog čega bi trebao biti izuzet iz daljeg postupanja u predmetu. Takođe, iz spisa predmeta proizilazi da je okrivljeni i ranije podnosio zahteve za izuzeće sudije pa ih povlačio što u kontekstu sada podnetog zahteva, ukazuje na njegovu nameru da se odugovlači sa krivičnim postupkom. Navedeni razlozi za izuzeće datiraju iz ranijeg perioda, okrivljeni je za njih znao, te je nejasno zašto baš sada na njih ukazuje, osim da opstruiše vođenje krivičnog postupka – navela je u svojoj odluci Živadinović.

Cvetković će se ponovo naći pred sudijom Mirkom Draškovićem 26. jula.

Kragujevčanin je više puta osuđivan zbog prevara. Predstavljao se kao lekar, sudija Kasacionog suda, službenik BIE i lekar. Osuđen je nepravosnažno na šest meseci zatvora zbog proganjanja sudije iz Vranja Marije Janićijević, a prekršajni sudija iz Surdulice Dragana Nikolić ga je prijavila jer joj je pretio smrću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA