≫ 

Na Fejsu pozivao na nasilje prema deci Romima: Raspisana poternica

Zaštitnik građana po sopstvenoj inicijativi krajem januara 2021. godine od MUP-a Republike Srbije zatražio da mu dostavi informacije o merama koje je preduzelo u vezi sa ovim slučajem

  • 3
Facebook, Fejsbuk, nasilje, romska deca romi, igra, reka, konj Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana utvrdio je, u postupku kontrole rada nadležnih organa, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo i podnelo krivičnu prijavu protiv osobe koja je na društvenim mrežama postavljala poruke mržnje i pozivala na nasilje prema deci romske nacionalnosti, kao i da je nadležni sud raspisao poternicu za tom osobom i odredio joj pritvor u odsustvu.

Zaštitnik građana je, zarad zaštite najboljeg interesa i prava deteta, po sopstvenoj inicijativi krajem januara 2021. godine od MUP-a Republike Srbije zatražio da mu dostavi informacije o merama koje je preduzelo u vezi sa ovim slučajem.

U izjašnjenju Zaštitniku građana, MUP navodi da je po prijavi Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine protiv NN lica, koje je objavilo uvredljive poruke o pripadnicima romske zajednice na Fejsbuku, identifikovao lice koje je postavljalo te objave, ali i da to lice trenutno nije dostupno državnim organima i da je za njim raspisana poternica.

Policijski službenici su, kako dalje navodi MUP, Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podneli krivičnu prijavu u odsustvu zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo Povreda ugleda zbog rasne verske, verske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 174. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Zaštitnika građana je šabačko tužilaštvo obavestilo da je po prijemu krivične prijave, a povodom saznanja o nedostupnosti osumnjičenog državnim organima, podnet zahtev za određivanje pritvora Osnovnom sudu u Šapcu, koji je odredio pritvor i izdao naredbu za raspisivanje poternice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce

    29. jun 2021 | 18:15

    Roditelji ucite decu da vole ljude celog sveta.Mrznja vodi u zatvor.

  • Aca

    29. jun 2021 | 18:33

    To je diskriminacija. Zašto samo decu?

  • Zorica BGD

    29. jun 2021 | 19:46

    Covek je covek,bio belle Ili tamne puti. Jedino see razlikuju dobar Ili Los. Ni nacionalnost ni boja koze nisu bitni. Volte ljude Koji I vas vole naravno,a oni sto vas mrze,ignorisite ih. Ali mrzeti decu,to je bolesno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA