≫ 

Epilog tuče u Pirotu kad su maloletnici tukli mladića (23): Pretio im zatvor, izrečene vaspitne mere

* Tuča se desila 15. septembra prošle godine * Pretučeni 23-godišnjak zadobio je teške povrede * Krajem oktobra Više javno tužilaštvo podnelo je predlog za izricanje krivične sankcije za nanošenje teške telesne povrede u saizvršilaštvu, za šta je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina

  • 3
Prebijanje Pirot Printskrin: Nadozorne kamere

Rešenjem od 15. juna ove godine trojici maloletnika N. S, Ć. V. i P. M, među kojima je prvi navedeni N. S. u međuvremenu napunio 18 godina, određena je kazna za krivično delo teška telesna povreda u saizvršilaštvu. Trojica mladića učestvovala su u tuči 15. septembra prošle godine u Pirotu kada je teško povređen tada 23-godišnji S. V.

Tuča se desila nešto pre 22 časa u Ulici Kraljevića Marka, a pretučeni mladić je zadobio traumatsku leziju ušne školjke, linearni prelom potiljačne kosti, potres mozga i krvni podliv poglavine obostrano.

Kako su iz Višeg suda u Pirotu naveli za Telegraf.rs, jednom od trojice kažnjenih izrečena je vaspitna mera upućivanja u vaspitno-popravni dom, dok je drugoj dvojici izrečena mera pojačanog nadzora od strane organa starateljstva.

- Sud je doneo rešenje kojim je maloletnom, sada punoletnom N. S. zbog navedenog krivičnog dela izrečena vaspitna mera upućivanja u vaspitno popravni dom, koja mera će trajati najmanje šest meseci, a najviše četiri godine, s tim da će sud svakih šest meseci razmatrati da li postoje osnovi za obustavu izvršenja ove mere ili za njenu zamenu drugom vaspitnom merom.

Istim rešenjem maleletnima Ć. V. i P. M. izrečena je vaspitna mera pojačanog nadzora od strane organa starateljstva, koja mera će trajati najmanje šest meseci, a najviše dve godine, s tim da će sud svakih šest meseci razmatrati da li postoje osnovi za obustavu izvršenja mere ili za njenu zamenu drugom vaspitnom merom - stoji u odgovoru suda na pitanja Telegrafa.

Kako su dodatno pojasnili, rešenje je doneto 15. juna ove godine, te N. S. još nije upućen u vaspitno popravni dom, jer nisu protekli rokovi za eventualno izjavljivanje žalbe i rešenje još nije postalo pravosnažno. Takođe su naveli da će meru pojačanog nadzora nad 17-godišnjim Ć. V. i P. M. vršiti lokalni centar za socijalni rad.

Ipak, podatke o tome zbog čega je jednom od trojice mladića koji su tukli nekoliko godina starijeg S. V. izrečena stroža vaspitna mera u odnosu na preostalu dvojicu nismo dobili. Razlog je, kako navode iz suda, upravo taj što rešenje još nije postalo pravosnažno.

Kako su nam rekli o zdravstvenom stanju pretučenog, poboljšava se.

- Što se tiče oštećenog S.V, isti je pristupao ročištima i njegovo zdravstveno stanje se poboljšava - stoji u odgovoru suda bez navođenja pojedinosti.

Kako se slučaj odvijao od tuče naovamo?

Inače, desetog dana od tuče, direktor Opšte bolnice Pirot Goran Petrović rekao je za Telegraf.rs da je mladić primljen na hirugiju sa teškim povredama, da je bio hospitalizovan tokom sedam dana, te da je otpušten hemodinamski stabilan sa slikom težeg postkomocionog sindroma.

Kako smo prethodno pisali, 30. oktobra okončan je pripremni postupak. Tada je Više javno tužilaštvo podnelo predlog za izricanje krivične sankcije za nanošenje teške telesne povrede u saizvršilaštvu, za šta je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

- Više javno tužilaštvo u Pirotu, po okončanju pripremnog postupka na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja da je doveden u opasnost život povređenog, izmenilo je pravnu kvalifikaciju krivičnog dela i podnelo predlog za izricanje krivične sankcije za kvalifikovani oblik teške telesne povrede u saizvršilaštvu - naveli su tada u odgovoru na pitanja Telegrafa objašnjavajući da je zbog "dovođenja života u opasnost" došlo do prekalifikacije dela za koje im je prethodno bila zaprećena kazna u trajanju od šest meseci do pet godina.

Iz Višeg suda ranije nam je rečeno i da je jednom od optuženih produžen pritvor, prethodno određen na period do 30 dana, a da su preostala dvojica provela u pritvoru tek nešto manje od predviđenog.

- Maloletni Ć. V. i P. M. su bili u pritvoru u periodu od 16. septembra do 13. oktobra. Saslušani su svedoci i prestale su osobite okolnosti koje ukazuju da će ponoviti delo u kratkom vremenskom periodu. Maloletni N. S. je bio u pritvoru u periodu od 16. septembra do 26. oktobra. Tada su prestale da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu - naveli su razloge za ukidanje pritvora u odgovoru od 13. novembra.

Kako je izgledao snimak sa nadzorne kamere na kome se vidi kako grupica momaka ide u susret pretučenom, potom nasrćući na njega, sve dok njegovo potpuno klonulo telo ne bace o asfalt, pogledajte u snimku ispod teksta.

Video: Krvničko prebijanje mladića nasred ulice u Pirotu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iwan

    23. jul 2021 | 09:05

    I posle ćemo se čuditi zašto ljudi uzmu pravdu u svoje ruke

  • Vladan

    23. jul 2021 | 09:11

    Odavno je vreme da se za krivična dela koja počine maloletnici pooštre kazne. Prestupnici mnogo ranije i mnogo surovije počinju da se bave kriminalom nego u vreme kada je Krivični zakonik pisan. Imate primere ubica kojima se ne može suditi jer nemaju 14 godina (monstrumi koji su zapalili beskućnika živog)

  • Aki

    23. jul 2021 | 10:14

    Ja bih svu trojicu u zatvor,10 godina,dodatno sa merom korisnog rada u rudniku,od 7 ujutru do 7 uveče....pa neka onda neka izbace taj višak negativne energije. Kakve mere nadzora i tome slično...oni će opet nešto slično da urade...na žalost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA