≫ 

AKS pozvala direktora Uprave da ispita kako je nastao snimak Belivuka, Miljkovića i advokata

Da li su prostorije za posete advokata "ozvučene" tj. da li su snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora, ističe u pitanjima Advokatska komora Srbije

  • 7
Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković Printskrin: TV Pink

Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je danas direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejana Carevića da preispita sve okolnosti pod kojima je nastao snimak poverljivog razgovora između advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se već šest meseci nalaze u posebnoj pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u Beogradu.

Veliki broj pisanih i elektronskih medija objavili su prethodnih dana transkript audio zapisa tog razgovora, iz čije sadržine proizilazi da se razgovor vodio nakon što su oni uhapšeni i da je snimak mogao biti sačinjen samo tajnim snimanjem tokom posete advokata klijentima koji su se nalazili u pritvoru, a što predstavlja najgrublje kršenje prava okrivljenih, upozorila je AKS.

Pravo na poverljiv razgovor sa braniocem je neprikosnoveno pravo okrviljenog koje je zagarantovano Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, navodi AKS i ističe da su organi državne vlasti zbog toga dužni su da se uzdrže od kršenja tog prava.

- Ukoliko su objavljeni transkripti istiniti, to bi značilo da se razgovori pritvorenika i njihovih branilaca u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu snimaju u cilju upoznavanja sa sadržinom poverljive komunikacije - navodi AKS.

Podseća da je Uprava odgovorna je za obezbeđenje potrebnih uslova za nesmetano opštenje advokata sa pritvorenim licima i licima koja su lišena slobode, te da bi svako narušavanje prava na poverljiv razgovor predstavljalo bi ne samo flagrantno kršenje osnovnih prava okrivljenih, već i zloupotrebu ovlašćenja organa državne vlasti.

Zbog toga je AKS pozvala direktora Uprave da preispita okolnosti nastanka tog snimka, kao i da naloži da se uz pomoć tehničkih uređaja izvrši provera da li su prostorije za posete advokata "ozvučene" tj. da li su snabdevene uređajima za tajni nadzor i snimanje razgovora.

AKS traži ovu proveru ne samo u prostorijama za posete posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu, već i u svim postorijama za posete advokata u okviru nadležnosti Uprave.

U saopštenju se napominje da je AKS spremna da delegira predstavnike advokature koji će prisustvovati sprovođenju provera kako bi se uverili u verodostojnost rezultata provere.

- Smatramo da je povodom ovog važnog pitanja neophodno otkloniti svaku sumnju u pogledu načina na koji Uprava za izvršenje krivičnih sankcija funkcioniše, što bi značajno doprinelo uspostavljanju narušenog poverenja - navodi AKS.

Prošle sedmice mediji su objavili transkript razgovora između advokata i Belivuka i Miljkovića u kojem se navodno dogovaraju kako da kompromituju vrh države.

Oni su osumnjičeni za organizovane kriminalne grupe, pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmicu i silovanje.

Video: Tamara Đurić o pretnjama Velje Nevolje

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aks

    26. jul 2021 | 11:44

    Advokate na detektor lazi i da se ispita da li su učestvovali u zlocinima!

  • Albatros

    26. jul 2021 | 11:53

    Vi niste iznad drzave,i kada su u pitanju ovakve opasne stvari po drzavu,drzava moze da upotrebi sva sredstva.

  • Drnda

    26. jul 2021 | 12:25

    Kako vi advokati mislite da se prikupe dokazi?Po vama oni mogu da ubijaju,lazu,ucenjuju,maltretiraju gradjane,diluju drogu,uzimaju advokate kriminalce.......Po vama drzava ne treba da se brani,vec treba da ih nagradi, a nikako osudi.Dok vi advokati ne budete za lazu uvek kaznjavani nema prava ni pravde u bilo kojoj drzavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA