≫ 

Danas presuda Deru i Cigleru za ubistvo Markovića na Banovom brdu: Alan tvrdi da nije znao za plan

Der i Cigler optuženi za teško ubistvo na podmukao način * Tužilaštvo tražilo 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera od 30 do 40 godina zatvora

  • 0
Caba Der, kriminalac

Čaba Der, Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: politie.nl/Shutterstock

U Višem sudu u Beogradu u utorak je završena dopuna dokaznog postupka i završnih reči na suđenju Čabi Deru i Alanu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo brdo 5. januara 2019. godine, pa je sud objavu prvostepene presude zakazao za danas.

U dopuni dokaznog postupka na suđenju u utorak ispitana je na molbu suda, sudski tumač Suzana Ž. u vezi sa spornim prevodom Derovog iskaza koji je dao u policiji u Budimpešti 7. januara 2020. godine, prenosi Tanjug.

Nakon što se upoznala sa zapisnikom o iskazu Dera na mađarskom i prevodom na srpski jezik koji je uradio drugi tumač, Suzana Ž. je rekla da se ne slaže sa prevodom u delu koji je preveden “da mi bude saučesnik”. Ona smatra da je sporna reč trebalo da se prevede "da mi bude drug", ili "kompanjon", a na pitanje punomoćnika porodice ubijenog Markovića, rekla je da se u kontekstu reč može prevesti i "da mi se pridruži".

Ovaj prevod tiče se Alena Ciglera, u delu Derovog iskaza u kojem navodi da se - izvinjava Cigleru što ga je uvukao u sve to i pozvao ga da mu bude drug. Deru se sudi u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u pritvoru u Beogradu.

Der i Cigler su optuženi za krivično delo teško ubistvo na podmukao način, jer su kao saizvršioci ubili Markovića. Tužilaštvo je u završenoj reči ostalo pri svemu što je već izreklo, a tražilo je 40 godina zatvora za Dera, a za Ciglera kaznu od 30 do 40 godina zatvora.

Priznao da je vozio Dera

 

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su ostali pri svojim završnim rečima s početka ovog meseca kada su osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Jedan list je objavio Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen. Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler se izvinio porodici ubijenog

 

Cigler, koji tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo, u završnoj reči se ponovo izvinio porodici ubijenog.

Tada je rekao i da bi voleo da može da nekad to uradi i lično im se izvini i zakleo se ponovo pred sudom da nije znao da Der planira ubistvo. Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je tražilo da mu se pritvor produži.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina. I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Doživotna za Čabu Dera

 

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.  On je pre nepune tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile Španija, Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA