≫ 

Ukinuta oslobađajuća presuda za prevaru Cvijanovića: Filmskom producentu i biznismenu se opet sudi

Josifov je optužen da je prevarom doveo u zabludu Cvijanovića i Vraneša da bi mu prepisali udele u njihovom zajedničkom preduzeću „SET reciklaža“ 2007. godine koje im nikada nije vratio

  • 1
Zoran Cvijanović Foto: ATA images

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je filmski producent i biznismen Milko Josifov zimus bio oslobođen od optužbi za prevaru poznatog srpskog glumca Zorana Cvijanovića, kao i Nebojšu Vraneša. Ovom odlukom naloženo je Prvom osnovnom sud u Beogradu da ponovo sudi Josifovu i utvrdi bitne činjenice koje su izostale u prvostepenoj presudi, objavio je danas Apelacioni sud.

Josifov je optužen da je prevarom doveo u zabludu Cvijanovića i Vraneša da bi mu prepisali udele u njihovom zajedničkom preduzeću „SET reciklaža“ 2007. godine koje im nikada nije vratio.

- Sumnja se da je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist kao vrednost pomenutih udela u kapitalu privrednog društva, što ukupno za oba prenosa iznosi 443.374.000 dinara, ali i za ostvarenu dobit od poslovanja privrednog društva koja se, samo u periodu od 2010. godine, odnosno 2013. do 2019. godine kretala u rasponu od 97.973 evra do 3.072.016 evra godišnje, nanevši time oštećenima štetu u ukupnom iznosu, kako za vrednost prenetog kapitala, tako i izmakle dobiti - navodi se pored ostalog u optužnici protiv Josifova.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, navodi se da se osnovano žalbom tužioca ukazuje da je neprihvatljiv zaključak prvostepenog suda koji je u potpunosti prihvatio odbranu Josifova, smatrajući da je ona potvrđena nespornim pismenim dokazima koji su tokom postupka pribavljeni od APR – a, kao i presudama Privrednog suda u Beogradu koji se odnose na statusne podatke o promenama osnivačke strukture u privrednom društvu „S.E. Trade“ i „Set Reciklaža“.

U najvećem delu razloga pobijane presude prvostepeni sud objašnjava formalni status oštećenih prema podacima pribavljenim od APR – a i Privrednog suda, a kako ističe Apelacioni sud, izostavlja svestranu ocenu drugih izvedenih dokaza, zbog čega je činjenicno stanje ostalo nepotpuno utvrđeno.

- Imajući u vidu napred navedeno prvostepeni sud je prilikom donošenja ožalbene presude zanemario druge izvore saznanja, kao što su iskazi svedoka i drugi zakoniti dokazi, u pogledu dokazivanja odlučne činjenice o suvlasništvu u firmi oštecenih i okrivljenog, što je imalo za posledicu da je činjenično stanje za sada ostalo pogrešno i nepotpuno utvrđeno, pa je prvostepena presuda morala biti ukinuta - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Video: Aco Pejović na hitnoj konferenciji za novinare: U moje ime je učinjena velika prevara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    30. jul 2021 | 19:19

    Ako nastavite da ukidate oslobadjajuće i minimalne presude, ugroziće te sudije; kako će vatiti pare?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA