≫ 

Otac koji je autom udario sina može da bude kažnjen, ali i oslobođen: On je i okrivljeni i oštećeni

Ukoliko se dokaže da je u pitanju čist nehat, otac može da bude oslobođen kazne

  • 16
Dalibor Dimitrijević, saobraćajna nezgoda, udario dete Foto: Facebook/Ivana Dalibor Dimitrijevic

Osmogodišnji dečak zadobio je teške telesne povrede opasne po život kada ga je otac udario automobilom u momentu kad je čučnuo da veže pertlu.

- U prepodnevnim satima u selu Jastrebac D. D. (32) iz sela Letovište upravljao je svojim vozilom BMW X3 i prilikom skretanja sa nekategorisanog puta na improvizovani parking na livadi pregazio svog maloletnog sina (8), koji je u čučećem položaju vezivao pertlu - kaže za Telegraf zamenica tužioca Ljiljana Petrović.

Dete je, kako su za naš portal rekli iz UKC Niš, bez svesti, na mehaničkoj ventilaciji, ali se povremeno budi. Zadobio je prelom rebara, plućne maramice, male karlice, kao i povredu glave. Očekuje se da u toku dana bude prebačen na Kliniku za dečiju hirurgiju.

Kako je zamenica tužioca istakla, iako se najverovatnije radi o nesrećnom slučaju, otac dečaka podložan je krivičnom gonjenju.

U isto vreme okrivljeni i oštećen

Advokat Ivan Simić za Telegraf objašnjava da se najverovatnije radi o nehatnoj situaciji.

- Ne znamo da li je ugrozio bezbednost saobraćaja, a time i svog sina koji je dobio povrede na samom parkingu. Otac podleže krivičnom gonjenju jer je došlo do teške telesne povrede i može da bude podložan krivičnom gonjenju ukoliko dođe do smrti deteta. Visina kazne zavisi od toga koje će mu delo biti stavljeno na teret i može da bude u rasponu od nekoliko meseci do nekoliko godina - kaže advokat.

advokat, ivan simić Foto: Privatna arhiva

Ipak, kako ističe, situacija nije tako jednostavna.

- Situacija je specifična i nije toliko česta. Posledice teško pogađaju počinioca dela, odnosno oca, te ima mesta za primenu instituta oslobođenja od kazne. Ukoliko bude proglašen krivim može da bude oslobođen ukoliko je u pitanju stvarni nehat i nema njegove posebne krivice jer je on u ovom slučaju i okrivljeni i oštećeni, s obzirom na to da je u pitanju njegovo maloletno dete. To se u pravnom terminu naziva konfuzija - dodaje Simić.

Ističe da u obzir moraju da se uzmu sve okolnosti.

- Potrebno je da se utvrdi da li se radi o nehatu ili nepažnji. Otac može da podleže krivičnoj odgovornosti ukoliko se utvrdi da je vozio u alkoholisanom stanju, da nije poštovao saobraćajne propise, ili nije obratio dovoljnu pažnju, što je rezultovalo teškim telesnim povredama po njegovo dete - zakljčuje.

Video: Bahati mladi Albanci divljali kolima po raskrsnici grčkog letovališta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uf

    3. avgust 2021 | 12:23

    Kažnjen je on već drastično... Daj bože da dete preživi, molimo se.

  • Ka

    3. avgust 2021 | 12:21

    Od srca želim da se dečak oporavi i da se vrate normalnom životu.Ne treba ocu nikakva kazna,njemu je sada najgore.

  • Ja

    3. avgust 2021 | 12:37

    Ako je otac normalan covek, bio trezan... Onda pustite coveka njemu veca kazna od ovog ne treba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA