≫ 

Malčanski berberin pravosnažno osuđen na doživotnu robiju

Obrazlažući odluku da mu se izrekne najteža kazna, sudija Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo

  • 28
Malcanski berberin, Ninoslav Jovanovic, zatvor, resetke, dozivotna kazna Ilustracija: Nikola Jovanović

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na doživotnu robiju Ninoslava Jovanovića (48) iz sela Malča za otmicu i produženo krivično delo silovanja čija je žrtva bila dvanaestogodišnja devojčica. Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu od 5. januara ove godine kojom je serijskom silovatelju dece izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije.

Kaznu doživotne robije prvi put izrečenu od stupanja na snagu novog Krivičnog zakonika, donela je sudija Višeg suda Tamara Savić.

- Optuženi Ninoslav Jovanović iz sela Malča, kriv je zato što je 20. decembra 2019. godine sposoban da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima, oko 7.25 sati u naselju Brzi Brod u Nišu, obmanom i pretnjom odveo maloletnu devojčicu iz Suvog Dola, u nameri da sa njom ima seksulane odnose, na taj način što je putničkim vozilom „fiat punto“ sustigao oštećenu, zaustavio vozilo i pozvao je da uđe u kola. Kada mu je ona rekla da ne sme, predstavio se kao Bojan iz Niša i rekao da radi kao električar u njenoj školi. Zatražio je da mu pokaže gde je škola, na koji je način obmanuo i naveo je da uđe u vozilo. Kada je oštećena počela da mu objašnjava gde je škola, kazao joj je da će joj pokazati kraći put. Kada su krenuli dalje, kazao joj je da je oteta, da je njen otac ukrao dijamant od neke babe iz Niške Banje i da ona mora da bude sa njim dok njen otac ne vrati dijamant. Zatim joj je uputio reči pretnje i tako je odveo do mesta zvanog Malčanska petlja, gde je sišao sa glavnog puta i zaustavio vozilo.

- U jednom trenutku ju je izveo iz vozila i tada je devojčica pokušala da mu pobegne tako što je potrčala prema kolima, ali je okrivljeni sustigao, udario je po galvi i odsekao joj pramen kose, zatim je odvukao do kolibe. Do 29.12. kada je nađena, dok je devojčica osećala glad, umor, bila iscrpljena i plakala, govorio joj je da mora da nastavi, da ne sme da stane, da mora da hoda. Ona je plakala i molila je da je pusti kući, jer se plašila, a on je udarao u glavu i stomak i pretio joj daće joj ubiti roditelje, što je oštećenu plašilo jer je verovala da to može da se dogodi. Kada bi nailazili na ljude, da ne bi tražila pomoć, govorio joj je da su oni zli, da mogu da ih ubiju, da mora da trči. Ona se plašila mraka, zvukova koje je čula, a okrivljeni joj je dodatno plašio sekući joj kosu, skidao joj je malje, govorio joj je da će joj ubiti roditelje.

- Ona je počela da se brani, pokušala da ga udari ciglom, makazama joj je sekao kosu da bi je kaznio što je pružala otpor. To je činio sve do 29.12. kada je pobegao, a oštećena pronađena. Na taj način je izvršio otmicu u sticaju sa produženim krivičnim delom silovanja, pa mu sud za otmicu izriče kaznu zatvora od 11 godina, a za produženo delo silovanja doživotnu robiju, pa mu se izriče jedinstvena kazna doživotne robije – kazala je prilikom objavljivanja presude sudija Savić.

Obrazlažući odluku da mu se izrekne najteža kazna, sudija Savić je naglasila da Jovanović predstavlja trajnu opasnost za društvo.

- U završnoj reči se izvinio, rekao da se kaje, ali to sud nije prihvatio kao iskreno. On je pokazao da boravak u zatvoru od 25 godina nije uticao na njega, po proteku kratkog vremena je ponavljao dela. Iz zatvora je izašao decembra 2018. pa je ponovo bio na robiji do marta 2019. godine, ali je delo ponovio. Njegovo puštanje na slobodu bilo bi rizik po novu žrtvu, ovo je jedina kazna koja će ga sprečiti da ponovo izvrši isto delo – kazala je sudija Savić.


Jovanović se nalazi u niškom KPZ od 5. januara 2019. godine otkako je uhapšen. Odlukom Višeg suda njemu je produžen pritvor. Na pravosnažnu odluku Jovanović ima pravo izjavljivanja vanrednih pravnih lekova ali oni ne odlažu izvršenje kazne. S obzirom na to da je odluka pravosnažna, on će iz pritvorske jedinice, gde je bio relativno izolovan, biti prebačen među ostale osuđenike.

Redakcija portala Telegrafa nije objavila sve detalje presude zbog zaštite maloletnog lica.

Jovanović: Kršena su mi prava

Na presudu donetu 5. januara ove godine žalila se Jovanovićeva advokatica Milena Stojanović, ali i Malčanski berberin lično, ističući da su mu tokom sudskog postupka kršena prava na pravično suđenje.

Kako je navedeno u odluci Apelacionog suda, Jovanović je u žalbi naveo da su mu povređeni pravo na odbranu i pravično suđenje jer su u prvostepenom postupku učestvovali tužilac i sudije Višeg suda čije je izuzeće tražio. Zahtevao je da drugostepeni sud ukine presudu Višeg suda te da mu se ponovo sudi.

Apelacioni sud je trebao da o njegovoj i žalbi advokata odlučuje 24. juna ali je Jovanović, koji je prisustvovao sednici, prilikom objavljivanja sastava petočlanog sudskog veća, tražio izuzeće sudije Zorana Krstića zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Iz tog razloga, sednica veća je odložena za 5. jul. Međutim, Jovanović je pre nove sednice zahtevao izuzeće predsednika sudskog veća Mirjane Đorđević jer je odbacila njegov zahtev za izuzeće sudije Krstića. Zatim je zatražio izuzeće i predsednika Apelacionog suda i oba njegova zamenika jer su odbili zahtev za izuzeće Mirjane Đorđević. Svi ovi njegovi zahtevi su odbačeni.

Razmatrajući navode u njegovoj žalbi da nije imao adekvatnog branioca, Apelacioni sud je smatrao da su oni neosnovani jer mi je dodeljen branilac po službenoj dužnosti. S obzirom na to da je njegov prvi branilac usled starosti imao zabranu kretanja zbog epidemije korone, dodeljena mu je advokatica Milena Stojanović koja ga je zastupala tokom čitavog postupka. Takođe, Apelacioni sud je smatrao da mu nije bilo uskraćeno pravo na stručni adekvatnu odbranu jer je i sam aktivno učestvovao u postupku, zahtevao dostavu dokaza i kopiju zapisnika a nije prigovarao kvalitetima dodeljenog mu branioca.

Njegov branilac Milena Stojanović akcenat svoje žalbe stavila je na Jovanovićevu uračunljivost ističući da je u ranijim postupcima vođenim protiv njega, ustanovljen poremećaj „seksualne preferencije“. Ona je u žalbi istakla da je presuda nejasna jer nije naveden uticaj ovog poremećaja na Jovanovićevu uračunljivost. Međutim, Apelacioni sud je odbacio i njenu žalbu sa obrazloženjem da je postojanje uračunljivosti kod Jovanovića dokazano komisijskim neuropsihijatrijskim veštačenjem.

- Kod optuženog nema duševne bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti. Antisocijalni poremećaj je posledica strukture njegove ličnosti koja se nalazi u međunarodnoj klasifikaciji bolesti i poremećaja, ali sa forenzičkog stanovišta ne spada u psihijatrijsku bolest. Takođe, neosnovano je isticanje optuženog da pati od epilepsije jer neurofiziološki pregled nije pokazao epileptičku aktivnost – naveo je sud.

Apelacioni sud je u svojoj odluci naveo da ni Jovanović ni njegov branilac nisu osporili otmicu, odnosno da je on priznao da se devojčici lažno predstavio i naveo je da uđe u njegovo vozilo i odveo je sa sobom, preteći da će joj ubiti roditelje. Međutim, žalbom je osporavano produženo krivično delo silovanja, konkretno događaji u selu Pasjača gde je prema navodima optužbe, Jovanović izvršio još jednu prisilnu obljubu. Ninoslav je tvrdio da ti navodi nisu tačni, te da dvanaestogodišnjakinju nije tukao ni izgladnjivao već da je o njoj sve vreme brinuo.

- Neosnovani su navodi u žalbi jer je Jovanović pre optuženja priznao radnje koji su obuhvaćeni kvalifikacijom dela, a na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom pokušao je da umanji krivicu i pogoduje svojim interesima u pogledu kazne – naveo je Apelacioni sud. Takođe, postojanje teškog dela izvršenog prema detetu dokazano je i iskazom oštećene ali i medicinskim veštačenjem.

Obrazlažući odluku da potvrdi najtežu kaznu predviđenu našim Krivičnim zakonikom, Apelacioni sud je naveo da „bilo koja druga kazna nije adekvatna ispoljenoj monstrouznosti i bezosećajnosti za patnje koje je Jovanović izazivao detetu“.

- Sud nije cenio kao olakšavajuću okolnost priznanje optuženog, jer je činjenično stanje već utvrđeno dokazima a njegovo kajanje, s obzirom na celokupno držanje pred sudom, nije bilo iskreno. Sa druge strane, dosadašnji boravak u zatvoru nije uticao na optuženog, nastavio je sa delima čim je izašao na slobodu. Takođe, otežavajuće okolnosti na njegovoj strani su i broj preduzetih radnji, brutalnost i upornost u seksualnom iživljavanju nad detetom, što je kod žrtve izazvalo dugoročne posledice, pa je adekvatna samo najteža kazna – naveo je Apelacioni sud.

Jovanović je obavezan da plati troškove krivičnog postupka a njegova žrtva je upućena na parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zahteva.

Video: Iznemogao, jedva korača: Ovako je izgledao ulazak Malčanskog berberina u policijsku stanicu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    5. avgust 2021 | 13:47

    Darko Kostić drogirao i pokusao da siluje maloletnika, sve to ponovio posle kratkog vremena i dobio nanogicu godinu dana... Gde prestaje logika, tu počinje Srbija

  • Bluesteel

    5. avgust 2021 | 13:34

    Lako je ovog osuditi,sirotinja i bolestan covek. Da se razumemo ,tamo mu je i mesto i nemam nista protiv. Imam protiv kad pravda ne vazi za sve i uglavnom sve vece kazne su iznudjene zbog pritiska javnosti i medija

  • Dasa

    5. avgust 2021 | 13:09

    Nije on jedini...ima jako puno "berberina" oko nas koje treba dobro izberberisati...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA