≫ 

Kakve kazne prete maloletnicima iz sela kod Bačke Palanke i šta se zaista dešava u ovom gradu?

Javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci Milan Knežević tvrdi da počinioci mogu dobti kazne za nanošenje teških telesnih povreda

  • 0
Gajdobra, Bačka Palanka Printscreen Youtube / BAČKA PALANKA VESTI

U noći 25. avgusta pretučen je 16-godišnjak iz sela Gajdobre kod Bačke Palanke. Zadobio je teške telesne povrede, a na njega su nasrnuli maskirani momci sa palicama. Oni su snimljeni nadzornim kamerama kako prolaze selom - sa kapuljačama na glavi.

Javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci Milan Knežević tvrdi za portal Backapalankavesti da stepen kriminaliteta nije u porastu u ovom gradu.

- Iz ugla Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci koji ima uvid u opšte stanje kriminaliteta u gradu, on nije u porastu među mladima, ali pojedini slučajevi iskoče u javnosti i onda se više puta spominju. Mislim da je kriminalitet u padu, a na to ukazuju statistike o broju podnetih krivičnih prijava. Bačka Palanka je mala da bi svaki događaj odjeknuo u javnosti, a sa druge strane u njoj se dešavaju pojave slične kao i u većim gradovima. U toku godine imamo dva do tri događaja sa elementima nasilja koji uznemire javnost - kaže tužilac Milan Knežević.

Na pitanje konkretnog slučaja prebijanja šesnaestogodišnjaka, kakva je kaznena politika kada su u pitanju maloletni prestupnici, Knežević kaže da je policija maksimalno odreagovala i da je izvršen pretres stanova lica osumnjičenih.

- U ovom konkretnom slučaju je postupalo Više javno tužilaštvo u Novom Sadu budući da je bilo nadležno za maloletne počinioce krivičnih dela. Upoznat sam sa navedenim događajem i sa događajima koji su prethodili i usledili nakon tog događaja. Dobro je da od prvog događaja koji je prethodio okršaju na benzinskoj stanici, policija u Bačkoj Palanci je reagovala maksimalno i izvršila je desetine pretresa kod osumnjičenih da imaju u posedu oružje kojim je izvršeno krivično delo. Maloletno lice koje je bilo osumnjičeno za krivično delo ubistvo u pokušaju i remećenje opšte sigurnosti je bilo lišeno slobode. Izrečena mu je vaspitna mera i ta kazna po pravilo traje od četiri do šest meseci - tvrdi Knežević.

Knežević kaže da krivično kaznene mere prema maloletnim počiniocima nemaju za cilj kažnjavanje već njihovu resocijalizaciju.

- Kaznene mere uklanjaju uzroke zbog kojih došlo do krivičnih dela. Maloletnim počiniocima se izriču rešenja kojima im se izriče neka od vaspitnih mera. Za blaže krivično delo oni dobijaju blažu kaznu, poput pojačanog nadzora od strane roditelja. Nakon toga ide nadzor Organa starateljstva - dodaje Knežević.

Što se tiče obijanja menjačnice u Bačkoj Palanci, Knežević objašnjava:

- Počinilac je dobio višemesečnu zatvorsku kaznu, dok u takvim slučajevima oštećena lica mogu da podnesu imovinskopravni zahtev i da traže da im se vrati u posed oteto.

On tvrdi da se cenzus od 5.000 dinara koristi samo u slučaju kada je počinilac oduzeo predmet vredan do tog iznosa, a mogao je da ukrade više i da se to najčešće dešava kod krađa u prodavnicama.

- Kada neko uđe u prodavnicu i otme novčanik, a ne zna koji je sadržaj u njemu, ta krivična dela se gone po službenoj dužnosti jer nije znao vrednost ukradene stvari, tako da se cenzus ne primenjuje u svim slučajevima - izjavio je Knežević.

Na pitanje ako se dokaže krivica optuženih za brutalno prebijanje u Gajdobri, Knežević dodaje da kaznena odgovornost počinilaca zavisi od više okolnosti.

- S obzirom na to da je krivični postupak u toku, mogu da odgovorim samo delimično na pitanje. Sve zavisi kakve se okolnosti nalaze na strani okrivljenog. Pozivam svakog ko ima saznanja o navedenom događaju kako bismo mogli da ga rasvetlimo do kraja. Verujemo da je više od troje lica učestvovalo u tuči i ona mogu da odgovaraju za nanošenja teških telesnih povreda - zaključuje Knežević.

Video: Tuča u Nišu, sevale pesnice nasred ulice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA