≫ 

Odbrana optuženog za ubistvo u Nišu ruši krunski dokaz: DNK analiza rađena bajatim preparatom

Nišlija Darko Mitić se tereti da je 20. novembra 2019. sačekao Miloša Radojkovića ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli Hils i ispalio u njega 12 hitaca od kojih ga je pogodilo 10

  • 17
Miloš R. ubijeni iz Niša Ubijeni Miloš Radojković, Foto: Facebook

Odbrana Nišlije Darka Mitića (34) optuženog za teško ubistvo nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25), pokušala je danas da diskredituje krunski dokaz koji ga tereti, rezultat DNK analize. Analiza bioloških tragova na čaurama ispaljenih iz pištolja "CZ 99" korišćenog za ubistvo, koju je obavio Zavod za sudsku medicinu u Nišu kako je danas pred Višim sudom u Nišu, posvedočila veštak Aleksandra Stefanović, pokazala je da pripadaju Mitiću.

Međutim, njen nalaz je osporio genetički forenzičar sa Biološkog fakulteta u Beogradu Dušan Keckarović koga je angažovala Mitićeva odbrana, ističući da je polimerima korišćenim u procesu analize bioloških tragova, istekao rok, pa samim tim nisu bili podobni za njihovu identifikaciju.

Mitić se tereti da je 20. novembra 2019. sačekao Radojkovića ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli Hils i ispalio u njega 12 hitaca od kojih ga je pogodilo deset. Motiv zločina, kako tvrdi tužilaštvo je bezobzirna osveta jer mu je Radojković nekoliko meseci pre ubistva zapalio vozilo i to na dan svadbe, pa se Mitić tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena maksimalna kazna predviđena Krivičnim zakonom.

Mitić je negirao krivicu ističući da nije verovao da im je on zapalio automobil, te da nije imao razloga da ga ubije što je tokom svog svedočenja potvrdila njegova supruga Kristina. Međutim, tužilaštvo je smatralo da ima dovoljno dokaza za ovu optužbu posebno nakon što je Zavod za sudsku medicinu potvrdio da je na čaurama otkrivenim na mestu zločina, pronađena Mitićeva DNK.

Nis, hronika, ubistvo Uviđaj nakon ubistva Miloša Radojkovića, Foto: Telegraf

Veštak za biološke tragove Aleksandra Stefanović bila je eksplicitna u tvrdnji da prilikom izrade tzv. elektroferograma, kojim se utvrđuje podudaranje DNK, nije bilo nikakvih problema u laboratoriji koji bi mogli da dovedu u sumnju rezultate analize. Ona je ovako reagovala nakon što je Keckarević izrazio sumnju u validnost postupka jer je tokom analize rađena i revizija nalaza.

- Revizija znači preispitivanje procesa kako bi se potvrdila ispravnost dobijenih rezultata, vrši se kontrola celog procesa u laboratoriji i to je rutinski postupak – kazala je veštak. Ona je isključila mogućnost da je Mitićev DNK na čauru dospeo transferom, što je bilo pitanje Keckarevića s obzirom da, kako je istakla, „izgled i količina estrahovanog DNK materijala, laboratorijska obrada i naučna literatura koja se odnosi na čaure ne upućuju na njegov sekundarni transfer“.

Forenzičar: Polimerima istekao rok

Međutim, tek kada su sudski veštaci napustili sudnicu, Keckarević je izvukao svoj glavni adut. Istakao je da je polimerima koji su korišćeni u postupku DNK analize istekao rok, pa da sve što se dogodilo podseća na „pokvarenu šunku“.

- Prilikom prve analize potrošen je sav biološki materijal pa nije bilo moguće sprovesti proceduru otpočetka već je tri puta ponavljana ista analiza. Korišćeni su polimeri kojima je istekao rok što znači da je svašta moglo da se desi, a ove analize moraju da budu ekstremno precizne - naglasio je Keckarević.

S obzirom da su njegove primedbe na nalaz veštaka iznete u njihovom odsustvu, što je sudija Mirko Drašković ocenio kao „nefer“ postupak, na sledećem glavnom pretresu Aleksandra Stefanović će biti ponovo saslušana, kao i veštak balističar Siniša Anđelković.

Mitićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je da se Mitiću ukine pritvor što je sudsko veće odbilo.

Video: U pucnjavi u Nišu ubijen mladić (25): Policija traga za napadačem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA