Protest u Nišu zbog Jovanine smrti: Brat stradale devojke traži 12 godina za vozača koji je usmrtio

Mladen Gigić se tereti da je 21. novembra prošle godine "folksvagen golfom" na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe, prošao kroz crveno svetlo brzinom od 101 km/h i udario u BMW kojim je upravljala pokojna devojka

  • 10
Protest zbog smrti Jovane Petković, Niš Foto: Dragana Kocić

Oko dve stotine ljudi okupilo se danas na protestu ispred niške Palate pravde i zatražilo da Mladen Gigić (20), kome se pred Višim sudom u Nišu sudi zbog saobraćajne nesreće u kojoj je stradala Jovana Petković (25), dobije maksimalnu kaznu.

Gigić se tereti da je 21. novembra prošle godine vozilom „folksvagen golf“ na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe, prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u „BMW“ kojim je upravljala pokojna devojka. Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom. Od siline udrca „BMW“ je prešao preko razdelnog ostrva i udario u stub saobraćajne signalizacije a devojka je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškoj bolnici posle osam dana.

Na poslednjem glavnom pretresu održanom 7. septembra, Mladenu je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, što je takođe bio razlog za protestno okupljanje prijatelja, rodbine ali i drugih građana koji su svojim prisustvom pružili podršku porodici Petković.

Novinarima se obratio Miljan Petković, brat poginule devojke, i izrazio ogorčenje, što se mladić koji je usmrtio njegovu sestru, više ne nalazi u pritvoru.

Protest zbog smrti Jovane Petković, Niš Foto: Dragana Kocić

"Niko ne može slučajno da sedne pijan za volan"

- Vozač je bio pijan, prošao je kroz crveno svetlo, vozio je sa probnom vozačkom dozvolom pola sata iza ponoći, nije kočio, nije ukazao pomoć mojoj sestri, nego je konstatovao da joj nije ništa i pozvao svoju majku. I pored svega toga, pušten je iz pritvora kući, slučaj se odugovlači, pitamo se koliko dugo treba da čekamo na pravdu i da li će uopšte dobiti odgovarajuću kaznu za ovaj zločin. Zato smo odlučili da se dignemo na noge i da pokušamo da se i na ovaj način izborimo zapravdu za Jovanu. Smatram da je taj mladić morao da ostane u pritvoru, a ne da bude pušten kući, gde može da se druži, da uživa u svemu. Oni koji urade ono što je on učinio, ne smeju da budu pušteni na slobodu. Jer, u takvim situacijama, ne radi se o nesrećnom slučaju. Realno, niko ne može slučajno da pijan sedne za volan, da ubije nekog i da kaže da mu nije ništa a da onda bude pušten kući. Razumem da je zakon takav kakav jeste, da ne može neko da toliko dugo bude u pritvoru, ali je zato trebalo da se slučaj brže reši. Odbrana je zatražila kućni pritvor, sudija je pitala tužiteljku da li se protivi, a ona je kazala da se ne protivi i da sud odluči. Bili smo u šoku nakon takve izjave tužilaštva. Kad nemamo podršku od tužioca koji treba da bude na strani oštećenih, šta onda da očekujemo, kakvu će kaznu tražiti za njega – rekao je Miljan.

Istakao je da adekvatna kazna za ovakve vozače je samo maksimalna zakonom propisana, ali da ni ona nije dovoljna.

- Tu se ne radi o jednom, nego o više prekršaja, vozač je bio pijan, dva sata posle nesreće imao je 1.38 promila alkohola, vozio preko sto kilometara, nije kočio…. Verovatno nije ni bio pri čistoj svesti kada je nakon što je video polumrtvu osobu, kazao da joj nije ništa. Posle svega toga, po meni, adekvatna kazna bi bila 12 godina, ali je i to premalo. Zakon je predviđa kao maksimalnu, ali po meni zakon treba da se promeni i tolika kazna treba da bude minimalna. Sa ovakvim zakonodavstvom, i izricanjem minimalnih kazni, možemo očekivati da će se ovakvi slučajevi češće dešavati – rekao je brat žrtve.

Ako budemo zadovolji presudom, protesta neće biti

- Najavio je da je spreman da ponovo organizuje protestno okupljanje u slučaju da Gigić ne dobije kaznu primerenu izvršenom delu.

- Nadamo se da će ovaj protest uroditi plodom, da će sud doneti ispravnu odluku, ako budemo zadovoljni presudom, protesta neće biti. Pozvaćemo odgovorne u državi da pokušaju da promene zakon, jer otkako se nesreća desila, dobijamo informacije da će se to učiniti, da su svesni da su kazne preblage. Smatram da se protestima neke stvari ipak mogu promeniti, krivac za nesreću u kojoj je stradao mali Andrej kažnjen je zahvaljujući takvom pritisku, iako se nesreća dogodila mesec dana posle one u kojoj je stradala moja sestra. Slučaj je rešen ekspresno, taj dečko je dobio sedam godina zatvora, kažu da nije bio pijan, da je samo bahato vozio, a u slučaju moje sestre, nema nijedne olakšavajuće okolnosti na strain vozača. Moramo da se podignemo noge ako želimo da stanemo na put bahatim vozačima, inače će ovo ići unedogled – kazao je Petković.

Gigić: Naglo sam zakočio, a noga mi je propala

Mladen Gigić se na sudu branio tehničkom neispravnošću vozila zbog čega je navodno izgubio kontrolu nad volanom.

- Prethodno sam bio na rođendanu, otišao sam do tamo taksijem, a do kuće me je vratio drug. Sa njim sam hteo da se provozam, seli smo u „golf“, vozio sam potpuno bezbedno. Do mesta nesreće prošao sam nekoliko semafora, stajao sam na crveno i prolazio na zeleno svetlo, bez ikakvih problema. Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Kada sam prišao semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam – opisao je udes Gigić.

Suđenje se nastavlja 30. septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V HAN

    18. septembar 2021 | 15:07

    Navalili žuti komentarima podrške ovima što su na ulici,dosta bre šerpari jer izlupasre j sve lonce.

  • NI-1

    18. septembar 2021 | 14:11

    Postoji pravosuđe da presudi po svojim zakonima a ne zakonu ulice,samo žuti traže pravdu na ulici.

  • VR-1

    18. septembar 2021 | 14:40

    Pravda se u sudu traži a ne na ulici,nezadovoljni politikom a našli povod da se bune,fosta bre ŽUTI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA