Verica 2 puta osuđena zbog prevara, koristila tuđu bolesnu i mrtvu decu da uzme milione: Opet je na slobodi

Ovog puta je osuđena na godinu i 8 meseci zatvora, ali kaznu još nije počela da izdržava

  • 15
Verica Janković prevarant

Foto: Telegraf

"Dobar dan. Ja sam se porodila. Treba mi pomoć za dete, ako može anonimno", to su prve reči koje je Verica Janković, žena dva puta osuđivana za prevare sa humanitarnom pomoći, uputila našoj redakciji nakon druge presude. Ali, kaznu još nije odslužila. Otkud ona?

- Obaveštavamo Vas da je na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koje su okrivljena Verica Janković i okrivljeni Daglas Janković dana 21.7. 2021. godine pravnosnažno osuđeni zbog krivičnog dela prevara, te da im je izrečena kazna zatvora, i to okrivljenoj Verici Janković u trajanju od 1 godine i 8 meseci, i novčana kazna od 50.000 dinara, a okrivljenom Daglasu Jankoviću u trajanju od 1 godine i novčana kazna od 50.000 dinara - kazali su nam u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Uprkos tome što su osuđeni, i Verica i Daglas su još na slobodi. Dva meseca otkako se našla na slobodi, Verica je juče ponovo pozvala našu redakciju, kako bi ponovo pokušala da progura svoju prevaru. U svom stilu, nametljivim i sigurnim, ali molećivim glasom, iznela je novu tužnu priču.

"Verice, prepoznala sam vas. Zašto nas opet zovete", uzvratila joj je naša novinarka. "Dobro se znamo."

Rekla nam je da se porodila i to nije slagala, i opet je tražila pomoć. Potvrdu za rođenje deteta smo dobili od člana porodice. Nažalost, kako smo saznali, devojčica koju je dobila je loše, prerano rođena, priključena na kiseonik. Pomoć tom detetu je svakako potrebna, ali ne novčana, i nema razloga za sumnju da se bolnica adekvatno brine o njemu... Detetu će, pre svega, biti potrebna socijalna pomoć.

Verica našu redakciju zove godinama unazad, traži novčanu pomoć, a da ni u jednom trenutku nije pomislila da se zaposli i tako zaradi za svoje potrebe. Naprotiv, sve ove godine prevara i zloupotreba tuđe bolesne dece postali su njen posao.

Mi smo joj juče, srećom, prepoznali glas, ali nismo sigurni da će je i drugi koje pozove prepoznati. Uvek se nađe neki nov novinar u svakoj redakciji, ko možda nije upućen u njene prevare.

Naši reporteri posećivali su je i u stanu, često su se čuli sa njom, pa čak, iako su bili na oprezu, upadali u zamke koje je spremala. Svaki put bi se predstavila novim imenom, iz novog grada, izmislila bi neko novo svoje dete i tešku dijagnozu za njega, koju nikad ne bi mogla da dokaže, naravno. Besramno je krala slike druge bolesne dece, poturajući svoj račun za pomoć, zbog čega su ta druga, zaista bolesna deca, ostala uskraćena za neophodan novac za lečenje.

Ne uči na greškama, vara čim je puste iz pritvora

 

Verica je najpre uhapšena 2018. godine u akciji Aurora, kada je lagala da je donirala bubreg svojoj ćerki, a tvrdila je i da je sinu potrebna operacija srca. Tada je, navodno, prikupila oko 2 miliona dinara.

Potom sledi nova serija prevara, u kojoj "Telegraf" na osnovu izjava svedoka povezuje Vericu sa novim zahtevima za pomoć koji kruže društvenim mrežama ili se upućuju direktno redakcijama, posećuje Vericu u svom domu, uverava se da su deca zdrava, pametna i nasmejana, ali i da prevarerni ljudi imaju posla sa opasnom ženom koja nema ni trunke savesti kada je u pitanju novac.

Tada je negirala da traži bilo kakvu pomoć. Ali sve češće viđali smo njen tekući račun u drugim medijima, svaki put sa drugim pričama i identitetima. Zvala je ponovo i nas. Zvao nas je i muški glas koji je poturao njen tekući račun lažno se predstavljajući kao otac drugog bolesnog deteta. Kao da sa slašću koristi imena tuđe bolesne dece, a još lakše zloupotrebljava svoju. Zvala je i druga žena, predstavljala se kao Biljana, da bi nam sa više strana stigla informacija da je Biljana Veričina kuma, koja živi sa njom.

Zašto je Verica na slobodi

 

Kako smo nezvanično saznali, nije uobičajeno da se, ukoliko to nije baš neophodno, trudnice i porodilje zadržavaju u pritvoru. U slučaju Verice Janković i njenog supruga Daglasa verovatno je da oni tek čekaju poziv za izdržavanje zatvorske kazne.

Kako nam je kazao bivši advokat Daglasa Jankovića, koji ga je zastupao u slučaju ove godine, proces je okončan sporazumom o priznanju krivice. Nije mogao da komentariše kolika je kazna, ali dodaje i da nema informaciju da li je Daglas tu kaznu služio. Verica je u ovom postupku imala advokata dodeljenog po službenoj dužnosti.

- Potpisali su sporazum o priznanju krivice. Posle toga slučaj je završen i ja više ne zastupam Daglasa Jankovića i više nemam nikakav kontakt - kazao nam je advokat Đorđe Dimić.

Dimić objašnjava i da nema prepreka da se neko više puta osudi prema sporazumu o priznanju krivice i za isto krivično delo koje je ponovio. Dakle, ne postoji uslov da se sprovodi kompletan sudski postupak u slučaju ponavljanja krivičnog dela, ako se tužilaštvo odluči da ponovo ponudi sporazum o priznanju krivičnig dela.

- Tužilaštvo postavlja svoje uslove, a okrivljeni na to pristaje ili ne. Nema nikave prepreke da neko više puta potpiše sporazum o priznanju krivice - dodaje Dimić.

Naravno, ako okrivljeni ne pristane na taj sporazum, sledi sudski postupak, koji je svakako komplikovaniji i duži od sporazuma, ali u njemu okrivljeni može da se brani.

Ipak, tužilaštvo, kao i sudija za prethodni postupak, mogu da odluče i da se okrivljenom ne ponudi sporazum o priznanju krivice, a ponavljanje krivičnog dela moglo bi da se uzme u obzir prilikom odlučivanja.

- Sporazum u priznanju krivičnog dela, kako se to precizno zove, uvek je moguć. Hoće li tužilaštvo pristati na sklapanje takvog sporazuma, stvar je njegove ocene. Sasvim je logično da ako je neko osuđivan dva ili više puta za istovrsno krivično delo ili više puta sklapao sporazum o priznanju krivičnog dela, onda bi tužilaštvo trebalo da porazmisli da li je to celishodno - objašnjava za "Telegraf" advokat Radiša Roskić.

Kako objašnjava, sporazum podrazumeva da se sa tužilaštvom ona kao okrivljena i zastupnik javne tužbe dogovore da ona prihvata izvrešenje krivičnog dela i da prihvati sankciju koju odredilo tužilastvo. Ipak, postoji još jedna karika u lancu odlučivanja.

- Takav spor ide na potvrdu kod sudije za prethodni postupak, koji je nadležan za tu vrstu krivičnog dela, on je obavezan da izanalalizira da li je sporazum zaključen u skladu sa zakonskim odredbama i da li je predložena sankcija u skladu sa krivičnim zakonikom, odnosno da li je u rasponu propisanih kazni za to krivično delo. Po meni, a to je lični stav, sudija za prethodni postupak mora razmišljati i o toj okolnosti, više puta izvršeno krivično delo, više puta sklopljen sporazum i prethodne sankcije nisu dale rezultata  - objasnio je Roskić.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ggg

    24. septembar 2021 | 14:30

    Ovo je cisto zlo..bez teksta sam..uzasavajuce kakvi zlobnici i beskicmenjaci postoje..

  • Shampita

    24. septembar 2021 | 14:59

    Čekaju poziv za zatvor? Dakle šta? Ubijem nekog i sedim kući dok me ne pozovu da idem u zatvor? Oštetila je narod za 2 miliona din ako ne i više. Taj novac bi svakako koristio nekom zaista bolesnom detetu a ova žena je još na slobodi i nastavlja po starom. A zašto i ne bi? Do sada za ono što je uradila nije bila kažnjena. Izgleda da se zločin ipak isplati.

  • ZDJB

    24. septembar 2021 | 15:18

    Neradnici,prevaranti zasto da rade kada moze bez muke da dodju do para. Trebalo je da je kaznite prvi put kada je to uradila,da besplatnim radom nadoknadi taj novac I da se da u humanitarne svrhe. A ni sada nije kasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA