≫ 

Ni 17 godina posle pogibije dvojice gardista na Topčideru ne zna se ko ih je ubio

Ispred ulaza u vojni objekat Karaš na Topčideru danas će biti obeležena 17. godišnjica pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića

  • 23
Dragan Jakovljević Dražen Milovanović vojnici gardisti Topčider Foto: MOD

Danas se navršava 17 godina kako je na današnji dan 2004. godine Srbiju potresla stravična vest o smrti dvojice pripadnika Gardijske brigade. Iako je prošlo ovoliko vremena od ubistva Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, srpska javnost ostala je uskraćena za istinu - šta se zapravo desilo kobne noći u krugu vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Oni su pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima stradali 5. oktobra 2004. godine u tom objektu, dok su bili na straži.

Ispred ulaza u vojni objekat Karaš na Topčideru danas će biti obeležena 17. godišnjica pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore, Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića.

Razne teorije zavere o ubistvu dvojice mladića preplitale su se, a onda su formirane razne komisije da ispitaju ovaj zločin, međutim, i dalje je zvanična verzija da su oni izvršili samoubistvo.

Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.

Prema Vladinoj odluci, komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati Predrag Savić, Aleksandar Đurić, Aleksandar Đordjević i Olgica Batić.

U istrazi su zanemarene četiri ključne stvari: Mesto zločina nije obezbeđeno, nikada nije urađen ni daktilopski pregled ni DNK analiza pušaka, parafinska rukavica uzeta je samo od nastradalih vojnika, i od tri vojnika iz straže, a u kasarni je bilo 16 ljudi, potpuno je izignorisana izjava vodnika Marka Kovačevića, koji je pitao ranjenog Milovanovića: Sine, odakle je pucano? Vojnik je odgovorio: Iznutra, iznutra!

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je u novembru prošle godine kao neprihvatljivu tužbu protiv države Srbije, koju mu je još 2012. godine podnela porodica gardiste Dragana Jakovljevića, ubijenog zajedno sa gardistom Draženom Milovanovićem u kasarni Topčider, 5. oktobra 2004. godine.

Video: Najgori mesec u godini: Zaključajte se, nestanite ako mislite da preživite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    5. oktobar 2021 | 09:30

    Sramota za vojsku i državu........

  • Geras

    5. oktobar 2021 | 10:17

    Dva dečaka su videla ono što nisu smela to veče i ubijena su... A onda roditeljima servirana sramna priča o samo ubistvu.... Jadni roditelji ništa vise

  • Baka Vera

    5. oktobar 2021 | 10:17

    Bili na pogresnom mestu u pogresno vreme.Videli su nesto sto nisu smeli i nastradase nevina deca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA