≫ 

ISPRAVKA teksta o ubistvu u Fruškogorskoj ulici

Policiji je trebalo više od dve godine da pronađe ubice, a hapšenjem četvoročlane grupe Beograđana sredinom oktobra 1995. rešen je ovaj okrutni zločin

  • 1
Radovan Joksić Foto: smrtnakazna.rs

ISPRAVKA INFORMACIJE: dana 09.10.2021. godine na portalu Telegraf objavljen je članak pod naslovom "Ubij ih odmah sve troje, mrtva usta ne govore": Trostruko ubistvo otkriveno kad je saučesnik progovorio" u kome je navedeno niz neistina.

Netačna je informacija da je Nebojša Titelac osuđen u vezi sa zločinom koji se dogodio u Fruškogorskoj ulici kao i da je osuđen kao pomagač u vezi sa navedenim zločinom.”

Ni posle 28 godina nije pao u zaborav jedan od najmonstruoznijih zločina koji se dogodio u našem u glavnom gradu.

Tog 9. oktobra 1993, hodnicima zgrade u Fruškogorskoj 6 u Beogradu širio se neprijatan zadah, piše Alo.

Jedan zabrinuti mladić, iznenađen nedolaskom na posao svog rođaka Nebojše Salatića, požurio je u Fruškogorsku ulicu da ga potraži. Ušavši u stan, zatekao je stravičan prizor... U lokvi krvi, osim Salatića, poznatog beogradskog biznismena i vlasnika robne kuće na Bulevaru revolucije, našao je leševe njegove devojke Slavice Kovačević i maloletnog sestrića Milana Graoranova.

Policiji je trebalo više od dve godine da pronađe ubice, a hapšenjem četvoročlane grupe Beograđana sredinom oktobra 1995. rešen je ovaj okrutni zločin. Na optuženičkoj klupi Okružnog suda u Beogradu u maju 1996. našli su se Radovan Joksić, koji tada imao 24 godine, njegov vršnjak Nebojša Titelac, godinu dana mlađi Aleksandar Stanković i 49-godišnji Jeronim Žlender.

Nedostajao je samo organizator zločina Aleksandar Žlender, Jeronimov sin, koji je zločin počinio sa 17 godina. Uhapšen je 2011. u Sloveniji, ali je pušten jer je imao slovenačko državljanstvo. Slovenačkoj policiji je u ruke pao ponovo 2012. i odlučeno je da mu se sudi u Ljubljani, nakon što je srpsko pravosuđe predmet ustupilo kolegama iz Slovenije. Žlender je živeo u Bistrici kod Maribora, a na sva pitanja o trostrukom ubistvu odgovarao je samo sa: “Nemam pojma.”

Vrhovni sud je devedesetih godina potvrdio smrtnu kaznu streljanjem optuženom ubici Radovanu Joksiću. Promenom Ustava 2002. godine, kazna je Joksiću preinačena u 40 godina robije.

Krvavi plan skovali su Žlender i Joksić, koji su pre zločina švercovali benzin. Kada su čuli za Salatića, rešili su da ga opljačkaju, verujući da će u njegovom stanu pronaći 200.000 nemačkih maraka. Plan je bio da svi svedoci budu ubijeni, a Salatić se nešto posle ponoći pojavio u društvu svoje devojke Slavice i sestrića Milana. Joksić je posle priznao da je počinio zločin po Žlenderovom naređenju.

- Kada su naišli, naredio sam im da uđu u stan. U ruci sam imao “škorpion” sa prigušivačem. Žlender je za mnom ušao u dnevnu sobu, uključio televizor i rekao mi da pucam. Rekao mi je: “Ubij ih odmah sve troje, mrtva usta ne govore” - svedočio je Joksić.

Ubijeni hicima u glavu

Naredio je žrtvama da legnu na pod, a onda je sa rastojanja od pola metra ispalio Salatiću metak u potiljak. Na isti način ubio je i Milana, pa je na kraju prišao Slavici. Pošto je pokušala da se odbrani, prvo joj je pucao u leđa, a onda je i njoj ispalio hitac u glavu.

Žlender je potom, preskačući tela, pretresao stan, a Joksić otišao do automobila, ostavio “škorpion” i pozvao dvojicu saučesnika. Plen nisu pronašli. Iz stana su otišli sa 460 maraka i 150 dolara iz Salatićevog novčanika, ključevima od automobila i stana, dve kožne jakne, nekoliko lančića.

Posle svirepog zločina, Joksić je oprao ruke i iz frižidera uzeo kačkavalj i slaninu da prezalogaji. Ubistvo je otkriveno tek kada je jedan od zločinaca počeo da priča ko je počinio masakr u Fruškogorskoj ulici. Drugih dokaza nije bilo.

Video: Rekonstrukcija zločina koji je zgrozio Srbiju: Đokići su likvidirani brzo, tiho, u blizini naselja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sike

    9. oktobar 2021 | 23:51

    Treba vratiti smrtnu kaznu, a ne ovakav ološ braniti na sudu i pustiti posle par godina na slobodu, zar oni nevini koji su na tako monstruozan način ubijeni ne zaslužuju zadovoljavajuću pravdu. Za ovakve po meni ne stoji ono "nevin dok se ne dokaže suprotno" oduzeli su na najgori mogući način ljudski život i zaslužuju isto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA