Raniji napadač na ubijenog Gorana Đokića negirao vezu sa zločinom: Tukao ga bombom

Njega su teretili za pokušaj razbojništva u sticaju za nedozvoljenim držanjem oružja i municije.

  • 5
Porodica Đokić, uviđaj policija selo Moravac

Foto: Telegraf/D.K., Privatna arhiva

Goran Đokić (57) koji je svirepo ubijen u noći između 26. i 27. septembra sa svojom suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25), pre četiri godine jedva je preživeo razbojnički napad čiji je izvršilac bio tada četrdesetosmogodišnji Zoran S. iz aleksinačkog sela Vrćenovica. Zoran je Đokića tukao metalnom šipkom i udarao ga bombom, zbog čega je osuđen na tri i po godine zatvora.

Tokom istrage ubistva tročlane porodice čija su spaljena tela 2. oktobra pronađena spaljena u ataru sela Moravac, ispitan je i Zoran, ali je on negirao bilo kakvu vezu sa stravičnim zločinom.

Kako se navodi u pravosnažnoj presudi Višeg suda u Nišu izrečenoj na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koji sklopio sa Višim javnim tužilaštvom, on je terećen za pokušaj razbojništva u sticaju za nedozvoljenim držanjem oružja i municije.

- Okrivljeni je 29. jula 2017. godine u 14.20 sati u uračunljivom stanju sa umišljajem započeo izvršenje krivičnog dela razbojništva, tako što je maskiran fantomkom došao do menjačnice „Liki“ u ulici Majora Tepića, vlasništvo Gorana Đokića. U desnoj ruci imao je metalnu šipku dužine 40 centimetara a u levoj ručnu bombu M75 „kašikaru“ koju je neovlašćeno držao. Utrčao je u menjačnicu dok je Goran za pultom sređivao novac u ukupnom iznosu od 600.000 dinara u raznim valutama, i pokušao da ga opljačka. Udario ga je u levu stranu glave šipkom usled čega se oštećeni zateturao a zatim ušao u prostor iza pulta i nastavio da ga tuče i šipkom i bombom naneviši mu nagnječnu ranu na temenu dimenzija 6 puta 0.5 centimetara - navodi se u osuđujućoj presudi.

Đokić je sve vreme pružao otpor, dozivao u pomoć, rvao se sa razbojnikom, te je čak uspeo da mu otme i šipku i bombu.

- Prolaznica je uočila događaje u menjačnici i počela da glasno doziva u pomoć što je čuo S.B. koji je priskočio u pomoć Goranu, uhvatio obema rukama okrivljenog u predelu grudi ali je on uspeo da se otrgne i pobegne u nepoznatom pravcu usled čega krivično delo nije dovršio. Nakon toga je oružje i oruđe koje je koristio za napad odneo u porodičnu kuću Z.R. u Aleksincu i naložio joj da šipku vrati na mesto odakle je uzeo, a bombu je sakrio u gajbu od piva u špajzu. Zatim je od Z.R. zatražio metalno bure kako bi u njemu spalio garderobu koju je nosio. Kada ga je upitala o čemu se radi, rekao joj je da je napravio neku "pi*dariju", te da kad mu garderoba izgori, pepeo baci u šumu što je Z.R. i učinila. Nakon toga ga je svojim vozilom odvezla do grada odakle je nameravao da autobusom otputuje do Vrćenovicu. Međutim, policija ih je pratila i kada se vozilo zaustavilo, Zoran je uhapšen – naveo je sud.

Za razbojništvo u pokušaju izrečena mu jedna godina i devet meseci zatvora a za nedozvoljeno držanje oružja dve godine pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i šest meseci.

Kako je sud obrazložio, prilikom odmeravanja kazne kao otežavajuća okolnost uzeto je u obzir da je okrivljeni nosio bombu, te da je uništavao predmete koji ga dovode u vezu sa izvršenim delom. Od olakšavajućih okolnosti uvaženo je da je neosuđivan, porodičan, da se korektno držao tokom postupka, priznao delo i pokajao se.

Đokića je sud uputio da napadača goni u parnici za nadoknadu štete zbog pretrpljenih telesnih i duševnih bolova. Zoran je avgusta prošle godine izašao na slobodu.

Mada je rodbina pokojnog vlasnika menjačnice više puta novinarima govorila da je bio više puta meta napada, razbojništvo za koje je Zoran osuđen je jedini incident koji je prijavljen policiji. Ne isključuje se mogućnost da ih je bilo još, ali da ih Goran iz samo njemu znanih razloga, nikada nije prijavio.

Video: Rekonstrukcija zločina koji je zgrozio Srbiju: Đokići su likvidirani brzo, tiho, u blizini naselja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA