Ispovest Novosađanke koju 6 godina proganja slep muškarac: Pretio da će nam silovati dete pred mužem

S. T je po drugi put podnela krivičnu prijavu protiv K. Š. koji je proganja i koristi njene fotografije za otvaranje lažnih profila na mrežama

  • 23
progonitelj Šofauzer Kristijan, Novi Sad

Foto: MUP RS, Facebook

Novosađanka S.T. podnela je krivičnu prijavu protiv navodno potpuno slepog muškarca K.Š. (39), (pun identitet poznat redakciji), koji je proganja više od 6 godina, koristi njene slike na lažnim profilima na drušvenim mrežama, a na taj način i nudi posao drugim devojkama. K.Š. se svuda predstavlja kao potpuno slepa osoba, na to ime koristi i beneficije, iako, kako kaže S.T. nije potpuno slep. Inače, ona nije jedina koja ga je prijavila.

S.T. je protiv K.Š. podnela krivičnu prijavu 1. oktobra. Za Telegraf.rs je ispričala da njena muka traje od 2015. godine, kada se kao student prijavila na oglas za posao.

- Pošto sam studirala radnu terapiju, prijavila sam se na oglas koji je on postavio za pomoć slepoj osobi u kući, da bih imala praksu. Rekla sam mu da bih radila na dva, tri meseca, srećom, rekao je da mu treba neka osoba na duže, ali je nastavio da priča sa mnom. Dakle, nisam otišla da radim. Nikada ga u životu nisam videla, a ni on mene da ja znam da smo se sreli. On je meni napisao da me je sreo - priča S.T. za Telegraf.rs.

S.T. se sažalila, te nastavila da priča sa njim, ali je ubrzo shvatila da nije onakav kakvim se predstavlja.

- On se navadio i non-stop me je zvao. Ja sam pričala sa njim jedno dve, tri nedelje. Lagao me je kako se bavi humanitarnim radom, kako pomaže ljudima ne bi li me pridobio, kako on slep uspeva sve to da radi, a sve to jer sam ja stalno pomagala ljudima i volontirala. U jednom trenutku počeo je da mi priča da mu ljudi prete, prosledio mi je i neke poruke sa pretnjama, počeo je i da se gubi. Tada sam videla da on nije takav kakvim se predstavlja, da ima neke probleme, da ne govori istinu, da nešto muti - priča naša sagovornica.

Prestala je da mu se javlja na telefon, a on je kao odgovor na to počeo da joj preti i da piše svašta. Počeo je da skida njene slike sa društvenih mreža, i da otvara nove profile pod lažnim imenom "Jelena".

- Pisala sam blog, imala svoj sajt, kopirao je sve moje tekstove. Napravio je lažne profile sa mojim fotografijama, i putem njih nudio posao. Pridobio je, ne znam koliko, pratilaca. Sve sa mojim slikama.

S.T. je ovo drugi put da podnosi krivičnu prijavu protiv njega. Prva, od pre tri, četiri godine je odbačena, jer se on vodi kao socijalni slučaj, kao da je slep.

- Ali, on nije potpuno slep. Jednoj devojci koja je radila kod njega, i koju je pretukao, priznao je da nije potpuno slep, a i ona je to primetila. Nije da skroz ne vidi. Na jednom oku ne vidi, a na drugom delimično. Vid je počeo da gubi zbog dijabetesa. Ona mi se javila prošle godine dok sam bila trudna. Maltretirao ju je jer nije lepo stavila mleko u frižider. Kada je došla da radi kod njega, u njegovom računaru je videla gomilu mojih slika. Odmah joj je rekao da me zaprati. Neka mi je dva minuta otključan profil, on odmah poskida moje fotografije.

- Ta devojka ga je tužila. Nije uhapšen jer nije imala teže telesne povrede. Pored toga, pretio joj je i da će je ubiti - kaže naša sagovornica koja sumnja da ima još devojaka jer on stalno smenjuje te koje rade kod njega.

Otkako ga je naša sagovornica prvi put prijavila, on je manje zove, ali nije prestao. Kap koja je prelila čašu dogodila se nedavno kada je njenom suprugu rekao da će im silovati dete, ali i kada joj je drugarica javila da i dalje koristi njene fotografije da otvara lažen profile.

progonitelj Šofauzer Kristijan, Novi Sad

Naša sagovornica Foto: Facebook

- Nisam mogla da ga slušam, prekinula sam vezu, a onda mu se javio moj suprug. Tada mu je rekao da će nam silovati dete, a da će moj suprug to gledati. I drugarica mi je javila da nije ugasio profile sa mojim slikama, i tada sam rekla: "E, pa, ne mogu. Zašto bih ja to trpela.". Podnela sam opet prijavu - kaže S.T.

Advokat: Elementi dva krivična dela 

 

Njen advokat Luka Labus kaže za Telegraf.rs da su za sve tvrdnje dostavili i dokaze. Ističe i da su zahtevali da nadležni sud izrekne meru zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom.

- Oštećena je u dva navrata prijavljivala osumnjičenog nadležnim državnim organima, s obzirom na to da problem datira još od 2015. godine, ali reakcija nadležnih državnih organa do sada je izostajala. Krivičnu prijavu protiv osumnjičenog, a zbog poslednjih događaja od pre mesec dana, podneli smo 1. oktobra. Takođe, za sve naše tvrdnje dostavili smo i dokaze - kaže Labus i dodaje da smatraju da se u radnjama osumnjičenog stiču obeležja dva krivična dela:

- Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 Krivičnog zakonika i krivičnog dela proganjanje iz člana 138a Krivičnog zakonika, a koje je u naše zakonodavstvo uvedeno poslednjim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i koje se primenjuje od 1. decembra 2019. godine. Takođe, radi zaštite oštećene i njene porodice, kao i nesmetanog vođenja krivičnog postupka zahtevali smo da nadležni sud izrekne meru zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom, koja do sad nije izrečena.

Labus je mišljenja da ima dovoljno elemenata kao i dokaza da nadležno tužilaštvo postupi po ovoj krivičnoj prijavi, te da bi nakon sprovođenja dokaznih radnji osumnjičeni morao biti optužen a zatim i osuđen pred nadležnim sudom, u skladu sa zakonom.

progonitelj Šofauzer Kristijan, Novi Sad

Lažni profili Foto: Facebook

- Narednih dana videćemo kako će postupati tužilaštvo i kakvu kvalifikaciju dela će dati, ali uzdamo se da će institucije sistema reagovati i postupiti po zakonu. U suprotnom, imamo propust u smislu generalne prevencije, a svedoci smo da su poslednjih godina učestala krivična dela u kojima su žrtve mahom žene, a kojima je prethodilo ovakvo ili slično ponašanje izvršilaca krivičnog dela - istakao je Labus za Telegraf.rs.

Video: Lice žrtve: Nasilnik je držao zarobljenu 15 dana, tukao i silovao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veks

    19. oktobar 2021 | 19:20

    Ovo je strasno da vest dodje do novina a da policija nema uvida Sramora Da je meni tako pretio, ne bi bio samo slep vec i nepokretan

  • Beli

    19. oktobar 2021 | 19:16

    Ćorav, ali zajeban. Neka se organi pozabave malo, ipak on vidi ponešto!!!

  • Koko

    19. oktobar 2021 | 18:52

    A bog te mazo pa meni neko da kaze to za dete sutrašnji dan bi dočekao u kolicima i stvarno slep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA