≫ 

Pune ruke posla za srpske carinike: Pronašli 40.000 evra u kesi, komandnoj tabli, kod putnika pešaka

Poslednji takav slučaj zabeležen je 25. oktobra 2021. godine

  • 5
Neprijavljene devize, pare, švedska kruna, evro

Foto: Uprava carine RS

Carinski službenici su, u saradnji sa policijom, tokom prethodnih dana sprečili nekoliko pokušaja prenosa neprijavljenog novca preko državne granice, čime se u državni budžet slilo gotovo 40.000 neprijavljenih evra u različitim valutama: švedskim krunama i evrima.

Poslednji takav slučaj zabeležen je 25. oktobra 2021. godine na prelazu Vrška Čuka, između Bugarske i Srbije, kada je u prtljagu putnika pristiglih iz Bugarske otkriveno 184.000 neprijavljenih švedskih kruna.

Prekršaj je otkriven kada je putnik iz Vidina, u društvu saputnice, pristigao na red za redovnu ulaznu kontrolu upravljajući pežoom 307 bugarskih registarskih oznaka. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, oboje su rekli da sa sobom nose samo lične stvari, a od novca po 10.000 evra u švedskim i norveškim krunama.

Međutim, tokom detaljnog pregleda automobila, u jednom od kofera otkrivena je i crna kesa puna neprijavljenih švedskih kruna. U njoj se našlo ukupno 184.000 švedskih kruna što je protivvrednost od nepunih 18.400 evra.

Novac koji su prijavili, iznos od po 10.000 evra, vraćen je vozaču i njegovoj saputnici, dok je pomenutih 184.000 švedskih kruna privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Na graničnom prelazu Kelebija takođe je otkriven jedan devizni prekršaj, kada je kod srpskog državljanina iz Bora otkrivena suma daleko veća od prijavljene.

53-godišnji Boranin je bio suvozač u kombiju sa prikolicom kojim je upravljao njegov saputnik. Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, obojica su izjavila da nemaju ništa sem ličnih stvari i dozvoljene sume od po 10.000 evra.

Ipak, tokom detaljnog pregleda kombija ''mercedes vivaro'' carinici su u unutrašnjosti komandne table pronašli još 12.000 neprijavljenih evra koji su im privremeno oduzeti do okončanja postupka.

Na graničnom prelazu Horgoš zabeležen je sličan pokušaj, ali se ovoga puta u prekršaju našao putnik - pešak.

Naime, 31-godišnji turski državljanin se na izlazu tog graničnog prelaza prijavio za redovnu kontrolu kao pešak koji putuje sam na realciji Turska - Mađarska.

Na pitanje carinika šta nosi sa sobom, rekao je da od robe ne nosi ništa, ali da kod sebe ima 16.500 evra.

Međutim, putnik kod sebe nije imao potvrdu da je taj novac prijavio na ulazu u zemlju, zbog čega se našao u prekršaju, te mu je privremeno oduzet iznos od 6.500 evra. Podsećamo putnike, naročito one koji su u tranzitu, da je unos novca u Srbiju slobodan, ali da se gotovina u iznosu od 10.000 evra (ili nekoj drugoj valuti) i više, obavezno mora prijaviti.

Kada se novac prijavi na ulazu u zemlju, dobija se potvrda sa kojom bez ikakvih problema može da se izađe iz zemlje.

Video: U utrobi Karađorđa pronađen tajni štek sa švercovanom robom: Carinici s policijom izvršili zaplenu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    26. oktobar 2021 | 17:12

    Narode neshvatam sto si tako glup. Stavis pare na racun u banci, otvoris devizni gdje god da ti je destinacija i prebacis, platis 20tak eura usluge i cao. I da si na crno zaradio odes svaki mjesec ubacis po 9 hiljada i niko te nepita nista.

  • Krle

    26. oktobar 2021 | 17:45

    Cerinici su namazani svim psiholoskim forama i fazonima. Tesko je njih prevariti!

  • Petar

    26. oktobar 2021 | 17:29

    Carinici su legende.Toliko neprijavljene love ali ipak odole iskusenju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA