≫ 

"Šanse da preživim bile su 1:10.000.000": Milan je popio, jurio jamahom 170 km/h i polomio lobanju

U komi je proveo više od 40 dana i izgubio 40 kilograma, a danas mu je važno da mladima prenese poruku

  • 14
Milan Mitić Foto: Privatna arhiva

Milan Mitić (33) iz Požarevca za sebe kaže da je pobednik smrti. On ne samo da joj je gledao u oči, već ni danas niko ne zna da objasni kako se od nje otrgao. Šanse da preživi u Milanovom slučaju bile su manje nego da dobije sedmicu na lotou i, prema procenama lekara, iznosile su 1:10.000.000.

Milan je ipak sam pronašao razlog svog “vaskrsenja”. Nakon što se probudio iz kome posle 40 dana, rešio je da njegova misija bude da proba sačuva druge od greške koju je sam napravio i koja ga je umalo koštala života. A to je poruka koju i sada želi da pošalje.

Sve se zbilo 2010. godine. Izašao je, priseća se, sa drugom u grad, popili su, a onda seli na motor.

- Alkohol je odradio svoje te nisam ni osetio kojom sam se brzinom kretao. Bilo je negde oko dva sata posle ponoći i nije bilo puno automobila na ulici. Motor je bio prejak, YAMAHA R1 1000ccm, 176 konjskih snaga, a ja sam vozio 170 km/h – priseća se Milan kobne noći.

Imao je tada samo jednu kacigu i dao ju je drugu suvozaču. Jedna blaga krivina u milisekundi prekinula je vožnju. Milan je udario u ivičnjak i svojom glavom polomio tri debele grede na koje se oslanjao veliki trem.

- Drugar je prošao sa teškim telesnim povredama, ali ne opasnim po život kao ja. Prevezli su me u Beograd, ali bez velike nade da ću živ stići od Požarevca do Beograda, nekih 90 kilometara. Operacija lobanje i mozga hitno je urađena, samo što sam od silovitog udarca i preloma lobanje ja istog trenutka pao u komu – priča Milan.

U komi je proveo više od 40 dana i izgubio 40 kilograma. Za to vreme dobio je tri bakterije (kandidu, klebsijelu i pseudomonas), pluća su mu se napunila vodom i otkazala, a zatim je dobio i sepsu.

- Uprkos crnim prognozama uspeo sam da se probudim iz kome, a lekari su mi rekli da sam jedan od retkih koji je takvo stanje preživeo i pobedio. Ležao sam još uvek u bolnici na VMA kada sam shvatio da ću se boriti kao lav da prohodam i da ću ići po zemlji i pričati baš o tome, da mladi budu svesni kuda vodi prebrz život i kako se završava – ističe Milan.

Prvi trenuci u bolnici posle buđenja iz kome bili su mu, dodaje, jako teški. Shvatio je da je zbog jedne lude noći možda izgubio sve. Učio je iznova da govori, da sedi, jede, i na kraju da hoda.

- Pamćenje je ostalo netaknuto, a mozak povređen i operisan. Svima je čudno bilo kako to da nemam amneziju – priseća se on.

Danas radi u Gradskoj upravi Požarevac i jako je zahvalan gradu na razumevanju i podršci njegovim tribinama.

- Redovno pratim dosta internet portala i jako me zanimaju dešavanja na putevima Srbije i šire. Kod starijih lica je to slabije, dok mladi idu samo po gasu, uz alkohol ili neke opijati, ali moramo znati da život nema reprizu i to što nam se desi-desilo se, povratka posle nema – na kraju zaključuje on i dodaje da ko želi da čuje njegovu tribinu "Život nema reprizu", samo treba da mu se javi na 0616005084.

Video: Jedan sam od milion koji ovo preživi. Nikada nemoj da voziš kada piješ!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    28. oktobar 2021 | 21:19

    Dečko tebe je bog sačuvao, svi smo mi u njegovim rukama, neka si živ i zdrav.

  • Bgd

    28. oktobar 2021 | 21:46

    I kolima ili tenkom kad se dobro zaletis tesko da ostanes ziv nije samo motor rizican, nek si ti nama ziv i zdrav a i svi ostali

  • Filip

    28. oktobar 2021 | 22:17

    Sto bi rekli mladi: Ide gaaasss

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA