≫ 

Mika Aleksić u sudu negirao optužbe, predložio oko 60 svedoka: Njegov advokat uzviknuo "pobeđujemo"

* Vlasnik škole glume tereti se za polno uznemiravanje svojih polaznica * On je od 10. septembra u kućnom pritvoru

  • 38

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište vlasniku škole glume Miroslavu Miki Aleksiću pred suđenje povodom optužbi za više silovanja i polno uznemiravanje polaznica njegove škole. Aleksić je stigao u sud u 9:30 sa advokatom Zoranom Jakovljevićem. Advokat je na ulazu u sud uzviknuo: "Pobeđujemo, pobeđujemo". Optuženi Aleksić je potom pred sudijom negirao optužbu. Detaljnu odbranu izneće naknadno na suđenju, koje bi trebalo da bude javno.

Punomoćnik oštećenih glumica, Jugosalav Tintor, zatražio je izuzeće predsednika veća sudije Zorana Božovića. Nakon toga, ročište je prekinuto pauzom do odluke o ovom zahtevu.

Punomoćnik oštećenih tražio je da se sudija Božović sam izuzme iz postupka, jer je već ranije odlučivao o produženju pritvora Aleksiću, a što bi, kako smatra advokat, mogao da bude razlog da se kasnije ukine presuda, koju bi donelo njegovo veće.

Zahtev punomoćnika oštećenih prokomentarisao je za Telegraf.rs i advokat Miroslava Aleksića, Zoran Jakovljević.

- Ispostavlja se da oni brinu o procesnim pravima. Oni si zabrinuti da li će sudija biti nepristrasan. Opet se nastavlja taktika da su punomoćnici oštećenih veći katolici od pape. Pokušavaju da rade posao tužilaštva i mešaju se više nego što treba. Oni nemaju pravo da traže izuzeće, ovo je nekorektno jer punomoćnici oštećenih sve vreme insistiraju na ubrzanom vođenju postupka - rekao je Jakovljević.

Sudija se, međutim, nije izuzeo, a pripremno ročište je potrajalo zbog procesnih radnji izjavio je advoat oštećenih Jugoslav Tintor.

- Pripremno ročište je odloženo za 15. novembar. Odbrana je iznela dokazne predloge, s tim što je omogućeno tužilaštvu i punomoćnicima oštećenih da izvrše uvid u dokazne predloge kako bi se odredili u odnosu na njih. Ono što je za mene vest dana to je da se sudija Zoran Božović nije samoizuzeo iz predmeta iako mu je uručena odluka Vrhovnog kasacionog suda, i ako je svestan činjenice da je odlučivao u ovom predmetu oko pritvora i produžio pritvore okrivljenom Aleksiću, i to ga čini u smislu odluke Vrhivnog kasacuonog suda, i u smislu aktuelne sudske prakse u procesnom smislu problematičnim da vodi ovaj postupak. Za mene je iznenađujuća njegova odluka da se nije samoizuzeo. I to otvara pitanje u ovom postupku da će čitav dokazni postupak koji bude tekao potencijalno biti osporen u nekom postupku jednog dana - rekao je Tintor i dodao da je to iznenađujuća odluka.

On je rekao da je svima u interesu da se utvrdi pravo stanje stvari i da se utvrdi.

- U tom smislu već na samom početku imamo određenu dozu i određeni procesni problem koji može da eskalira u bilo kom budućem momentu. Sama činjenica da je branilac okrivljenog rekao da oni neće tražiti i isporaviti dokazni period, polazeći od tih argumenata ništa ne znači nama, jer sama mogućnost da vi nešto ospotavate i sama činjenica da sud ne prepozna procesni razlog da treba da se samoizuzme, već ide dalje u cilju vođenja ovog postupka svestan svih manjkavosti deluje zabrinjavajuće i izaziva kod nas određeno podozrenje. Sudija Božović je rekao da on ne želi da se samoizuzme i da želi on da sudi ovaj proces. Meni nije jasno zašto baš neko želi da sudi ovaj predmet - rekao je Tintor.

Njegov kolega Borivoje Borović izjavio je da je pripremno ročište odloženo jer je odbrana Mike Aleksića dostavila set dokaza koji je preobiman, da su osporili da se ispituju svedoci na razne okolnosti, zato što se radi o svedocima koji su se listom pojavljivali na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, gde su imali paralelna suđenja, da su sugerisali kako treba da se vodi postupak, ometali su istragu i sada neko od tih ljudi treba kao nepristrasni svedoci da svedoče u sudu.

- Mi smo se protivili toj grupi svedoka. Ja sam čak smatrao da su oni učinili krivično delo ometanje pravde zato što su sve vreme ometali postupak, iznosili dokaze, iznosili fotografije na taj način i fotografije koje su predložene su kontaminirane kao dokaz. One sad ne mogu da budu izvedene. Potpuno su upropastili proces - rekao je Borović.

On je rekao da su tražili da se neporsedno svi svedoci ispitaju na glavnom pretresu.

- Mislim da su zatrpali dokazima sud da bi se odugovlačio proces. Dovoljno je bila na jedan proces jedan svedok a ne 15 glumaca i režisera na okolnost kako je Mika Aleksić sprovodio časove glume -rekao je Borović.

Tintor je rekao da je Aleksić negirao optužbe. 

- Sama činjenica da vi pred sud nakon istrage u kojoj je saslušano 30 svedoka, da vi u fazi glavnog pretersa predlažete ne 10 nego 50 i 60 svedoka govori u prilog tome da se procesna prava zloupotrebljavaju od strane odbrane kako bi se prolongirao proces - rekao je Tintor koji veruje da će sud da razdvoji bitno od nebinog.

Borović je dodao da odbrana smatra da tužilaštvo nije pružilo validne dokaze.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, i druge devojke.

Zbog toga je Aleksić uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, kada mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Pripremno ročište Aleksiću je trebalo da bude odžano 1. oktobra 2021. godine. Međutim, odloženo je pošto je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević obavestio sud da je pozitivan na virus kovid 19 i da ne može da dođe.

Aleksić je, sa druge strane, došao u pranji supruge i još jedne žene. U sud su tada bili i advokati, punomoćnici oštećenih glumica.

Ispred suda dve žene i jedan muškarac razvili su transparent "Verujemo Mileni Radulović", glumici koja ga je prva prijavila za silovanje u januaru ove godine. 

Apelacioni sud u Beogradu, inače, potvrdio je početkom avgusta u celosti optužnicu protiv Aleksića. 

Video: Milena Radulović stigla u Palatu pravde, danas daje izjavu o Miroslavu Miki Aleksiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA