Od početka godine najmanje 9 slučajeva obljube maloletnika: Neki su trajali godinama

Poslednji slučaj dogodio se u Petrovcu na Mlavi, gde je otac obljubio 12-godišnju ćerku

  • 6
Obljuba maloletnika, seksualno zlostavljanje Ilustracija: Nikola Jovanović

U Srbiji se od početka godine dogodilo najmanje devet obljuba nad maloletnim licima. U većini slučajeva žrtve su bile devojčice, a optuženi za silovanje njihovi očevi ili druge muške figure koje su im bliske.

Poslednji poznati slučaj obljube, koji je juče ujutru uznemirio javnost, jeste slučaj K. S. (49) iz sela Ranovac kod Petrovca na Mlavi. On je navodno ćerku staru svega 12 godina obljubio više puta u poslednjih tri meseca.

Njega je policiji 15. septembra prijavio rođak koji je video komunikaciju osumnjičenog na Fejsbuku.

U porodici ima još dece, a ona odrastaju odvojena od majke, jer su posle razvoda ostala sa ocem. Prema našim informacijama, Centar za socijalni rad je uključen u slučaj i dete je smešteno u hraniteljsku porodicu.

Kako nam je potvrđeno, krivično delo izjednačeno obljubom ponovilo se nekoliko puta tokom tri meseca, od čega jednom na seoskom groblju i ostalo u porodičnoj kući.

S. K, inače, na svom Fejsbuk profilu ima 1.500 prijatelja, od kojih su gotovo sve mlade žene i devojke. Skoro da nema nijednog profila muškarca. Mnogi od njih, reklo bi se, i nisu pravi.

Osumnjičeni se pred tužiocem branio ćutanjem, a šokirao je kada je zatražio da plati kaznu i da ga puste. Kako pišu mediji, on se na Fejsbuku hvalio kako ćerku "priprema za brak".

Devojčica se požalila na oca

Protiv S. S. (42) iz Kruševca policija je u septembru podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje na svojom ćerkom starom svega 10 godina.

Kada je uhapšen, devojčica je smeštena u hraniteljsku porodicu, a njena majka nije živela u istoj kući.

Na napastvovanje se posumnjalo zahvaljujući tome što se devojčica požalila u školi.

Devojčica (13) bežala kod momka (25)

R.S. (25) iz Kovina uhapšen je u avgustu zbog sumnje da je počinio krivično delo obljuba na štetu 13-godišnje učenice šestog razreda V. S. iz sela Deliblato.

On je osumnjičen da je devojčicu obljubio više puta, odnosno da je ona u više navrata bežala iz roditeljske kuće i dolazila kod njega u Kovin.

Slučaj je otkriven nakon što je tamošnji Centar za socijalni rad, čija je porodica korisnik, alarmirao policiju. Roditelji, kao i nadležni iz centra znali su da ona odlazi kod osumnjičenog jer su je nekoliko puta, kada je bežala od kuće, pronalazili tamo i vraćali kući.

Sve se odigralo u roku od tri meseca.

Video: Jeziv snimak sa Ceraka: Otkopčao pantalone i prestravio devojčicu

Starac zlostavljao devojčice iz komšiluka

M. M. (80) iz okoline Varvarina uhapšen je istog meseca zbog sumnje da je navodno seksualno zlostavljao dve devojčice, inače njegove maloletne komšinice od osam i devet godina.

On je dve devojčice navodno neprimereno dodirivao po intimnim delovima tela i zavlačio im ruke u donji veš.

Devojčice je tog dana u ovo selo dovela njihova majka koja je išla u nadnicu kalemljenja ruža, a za to vreme ćerke je ostavila u domaćinstvu osumnjičenog. Po njenom povratku, devojčice su joj, navodno, ispričale šta se dogodilo, a ona je potom sve prijavila policiji.

Policiji u Bogatiću je 20. juna uveče prijavljen slučaj silovanja, pošto je devojčicu (13) iz obližnjeg dela navodno seksualno zlostavlajo mladić (28) iz istog mesta.

Iskoristio poverenje devojčice, pa je silovao

Policija u Bogatiću je, nakon višečasovne potrage, 20. juna tokom noći uhapsila I. A. (38) iz sela Belotić zbog sumnje da je seksualno zlostavljao devojčicu (13) iz istog mesta.

Devojčica je bila na proslavi punoletstva u jednoj svečanoj sali u Bogatiću, odakle ju je mladić kog je poznavala izveo napolje i silovao u napuštenom dvorištu u blizini.

I. A. je, navodno, pozvao devojčicu da izađu napolje da prošetaju. U jednom dvorištu u blizini sale u mraku je počeo da je spopada. Branila se jer nije očekivala da će se tako ponašati. Dodirivao ju je, ljubio iako se opirala, ali nije uspela odmah da pobegne.

Lekarskim pregledom su uzeti brisevi kojima je potvrđeno da je bilo odnosa.

Osumnjičeni je prethodno je sedeo za istim stolom sa njenim roditeljima. On se vratio u salu ali ne u prostor u kojem je bilo slavlje, već u sporedne prostorije u prizemlju, a odatle se izgubio u nepoznatom pravcu.

Policijska stanica se digla na noge, a inspektori su ga uhapsili oko pola dva kada se vratio kući.

Šest godina zlostavljao štićenicu

Mirko M. (60) iz Šida uhapšen je zbog sumnje da je punih šest godina silovao i seksualno uznemiravao štićenicu M. V. (17).

On je, naime, za negu deteta dobijao novac od države, a pema tvrdnji oštećene devojčice, godinama ju je prisiljavao da ga oralno zadovoljava, mazio je i dodirivao po telu i genitalijama.

Sve to se dešavalo u porodičnoj kući u Šidu, a čitav slučaj je otkriven kada se M. V. požalila zaposlenima u Centru za socijalni rad. Oni su potom obavestili direktora, koji je pozvao policiju i prijavio slučaj.

Prvi put napastvovanje se desilo pre 6 godina i trajalo je sve do trenutka dok nije uhapšen.

Mirko je tražio je od M. V. da ga dodiruje po telu, pričajući joj kako će se tako još više zbližiti i postati kao pravi otac i ćerka i kako će je još više voleti ukoliko bude poslušna i bude radila sve što joj on naredi.

Vremenom je maltretiranje postalo češće, a onda je otišao i korak dalje - počeo je da je dodiruje po celom telu. Devojčica je tvrdila da je silovana, ali je kasnije lekarskim pregledom utvrđeno da do seksualnog odnosa ipak nije došlo.

Tada ispričala radnicima Centra za socijalni rad, da je sve vreme ćutala iz straha za svoju budućnost i život u neizvesnosti, bez doma i porodice.

Video: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

Devojčicu obljubio učitelj folklora

D. N., instruktor folklora iz Ostružnice, uhapšen je 13. aprila zbog seksualnog zlostavljanja svoje učenice koja ima 12 godina.

Navodno je više puta dodirivao maloletnicu po intimnim delovima tela, a kako se nezvanično saznaje, koristio je priliku kada bi ona došla prva na čas pa su u prostorijama Kulturno-umetničkog društva bili sami.

Devojčica je, nakon što ju je poslednji put dodirivao i pokušao da je poljubi, sve ispričala majci, a potom su zajedno otišle u policijsku stanicu i prijavile ga.

Prema onome što je dvanaestogodišnjakinja ispričala u policiji, u dan ranije je bila ispred prostorija Kulturno-umetničkog društva sa dve drugarice iz odeljenja kada je D. N. prošao automobilom i pozvao je da nakratko uđe u prostorije Društva "da joj nešto kaže".

Ušla je za njim u prostoriju, a on je zaključao vrata. Tražio je da mu sedne u krilo i počeo je da je dodiruje. Nekoliko puta je poljubio u obraz i pokušao je da je poljubi u usta i u tom trenutku su njene drugarice pokucale na vrata. On se iznervirao i opsovao. Kada su nastavile da kucaju, otključao je i pustio prestravljenu devojčicu da izađe.

Kada je izašla, uplašena devojčica je rekla drugaricama šta se dogodilo iza zatvorenih vrata i one su je savetovale da sve ispriča majci.

Devojčica je u izjavi policiji ispričala da se to dešavalo od njene desete godine i da je za to vreme osumnjičeni nekoliko puta činio slične stvari, ali da ona nije shvatala šta joj radi i da je to zapravo loše.

Otac zlostavljao dvoje male dece

M. E. (40) iz Inđije uhapšen je i zadržan u januaru od strane policajaca iz Sremske Mitrovice zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo obljube nad detetom.

Slučaj je policiji u Inđiji prijavila supruga osumnjičenog, koja je rekla da on seksualno zlostavlja njihovu decu, trogodišnjeg sina i dvogodišnju ćerku.

Deca su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici, upućena na lekarski pregled, gde su ustanovljene određene povrede.

Koje su kazne za obljubu nad detetom

Ukoliko je dete dobi do 14 godina ono se smatra detetom i postoji kvalifikacija krivičnog dela obljube nad detetom, gde je minimalna zaprećena kazna zatvora pet, a maksimalna 12 godina.

- U slučaju oca iz Petrovca na Mlavi koji je zlostavljao svoju ćerku, sve zavisi šta će da utvrdi istraga, kako će tužilaštvo da kvalifikuje to krivično delo. Kvalifikacija dela zavisi od toga da li je u sticaju, da li se ponavljalo, da li je nastupila telesna povreda. To što je u pitanju incest je otežavajuća okolnost i uzimaće se u obzir prilikom kvalifikovanja dela. To je delo izvedeno na svirep i bezobziran način. Nije isto kada učinite krivično delo prema NN licu i kada ga učinite u incestu - objasnio je u gostovanju na tv Prva advokat Marko Rukavina.

Kako on objašnjava, vrlo je verovatno da će tužilaštvo da insistira na pritvoru i da će sudija za prethodni postupak verovatno da osumnjičenom odredi pritvor do 30 dana.

- Srpsko pravosuđe zastupa stav blagih kazni  jer se vodi načelom da je sankcija samo jedan deo kazne i da postoji i resocijalizacija. Kazna nije tu da nekog trajno zadrži u zatvoru, već da utiče korektivno i da od njega napravi funkcionalnog člana zajednice. To je tako u idealu. U stvarnosti, oko 90 odsto seksualnih prestupnika i pedofila su povratnici - dodao je.

Advokat je istakao i da će najverovatnije glavni dokaz u tom konkretnom slučaju da bude svedočenje oštećene i njoj bliskih lica, kao i psihološko i medicinsko veštačenje.

Video: Kako zaštititi decu od internet predatora: Ključno je u startu prijaviti uznemiravanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • poke

    28. oktobar 2021 | 20:45

    KASTRACIJA!

  • Vitez Koja

    29. oktobar 2021 | 07:16

    U poslednjem pasusu ovog teksta je sve rečeno zašto se to događa.Sud smatra da zatvor nije za pedofila, već da će se on dozvati pameti, a 90% napada su povratnici.Znači treba prvo osuditi sudiju i onoga ko mu je rekao da treba tako.Dobro je onda i pitao ovaj zlotvor koliko treba da plati kaznu i da ide.Zašto mora kod nas sve naopako, za sve što je očigledno i logično.To su bolesni zlotvori koji ne smeju biti deo slobodnog društva.

  • arte

    29. oktobar 2021 | 02:39

    Električna stolica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA