≫ 

Veštaci odgovarali da li se zemlja sa tela Jelene Marjanović podudara sa zemljištem sa Zoranove nogavice

- Kako je moguće da se na levoj i desnoj nogavici i levoj adidas patici nalaze tragovi ali ne i na desnoj, oni nisu navedeni u izveštaju veštačenja - pitala je Marjanovićeva odbrana.

  • 29

Suđenje Zoranu Marjanoviću optuženom za ubistvo supruge Jelene aprila 2016. godine u Borči, nastavljeno je danas pred Višim sudom u Beogradu saslušanjem veštaka za zemljište, Vojkana Zorića i Nataše Radosavljević Stevanović.

Marjanović je stigao u sud nešto pre 10 sati, u pratnji advokata.

Veštaci se danas izjašnjavaju o tragovima, odnosno vrsti zemlje koja je pronađena na telu žrtve, s obzirom na to da je njeno telo pronađeno u kanalu na nasipu u Borči.

Kako je odbrana Zorana Marjanovića istakla, nije im jasno zašto je veštačenje trajalo 15 meseci.

Veštak Zorić analizirajući veštačenje koje je obavio, nije mogao da isključi mogućnost da uzorci blata sa odeće mogu da budu iz drugog dela Beograda.

Advokat Jokić ga je, između ostalog, pitao da li je on uzimao tragove zemljišta na nasipu:

- Bio sam na licu mesta kada su se uzimali tragovi. Nisam ih uzimao ja, nego tehničari.

- Da li su korišćene bilo kakve hemikalije prilikom uzorkovanja i analiza zemljišta - pitao je dalje Jokić.

- Nisu. Veća ekipa je učestvovala u pregledu lica mesta. Materijal je izuzet mehanički struganjem i pakovanjem u kesicu. Nisam samo ja sugerisao odakle da se uzmu svi ti tragovi, bilo je više ljudi - rekao je veštak koji nije znao da kaže da li su tragovi uzeti na pola metra ili više na mestu gde je pronađeno telo. Sve je zavisilo od izbora tehničara.

Upitan da objasni kako izgleda metodologija rada sa uzorcima, Zorić je objasnio da se nakon uzorkovanja svih tragova pristupilo laboratorijskoj analizi, te da je vršena eliminacija uzoraka prosejavanjem sitima, upoređivanjem boje zemljišta i daljim analiziranjem.

Inače, tragovi zemljišta uzeti su 2-3 meseca nakon ubistva. Odbranu Marjanovića zanima zašto je veštačenje trajalo 15 meseci, ako je drugo veštačenje koje je isti veštak radio trajalo samo 5 meseci.

- Trajalo je koliko je trebalo da traje - rekao je Zorić.

Jokić osporava sadržinu i način na koji je rađeno veštačenje, na šta je Zorić objasnio da je to veštačenje trajalo 15 meseci zbog složenosti postupaka i više uzoraka, što nije bio slučaj sa drugim veštačenjem koje je trajalo svega 5 meseci, ali nije znao da odgovori na pitanje zašto je po završetku veštačenja ono predato tužilaštvu nakon mesec dana.

- Poslednja analiza i pisanje zapisnika završeno je u kasno posle podne. Predao sam zapisnik koleginici i mislim da je on sutradan poslat. U mešuvremenu nisam kontaktirao tužioca, čuo sam se sa načelnikom centra lazarom Nikolićem - dodao je.

- Kako je moguće da se na levoj i desnoj nogavici i levoj patici nalaze tragovi, a da to isto nema za desnu adisas patiku, oni nisu navedeni u izveštaju veštačenja - pitala je Marjanovićeva odbrana.

- Mehanizam veštačenja je uzorkovan i relativan. Svi oni tragovi koji su uočeni su uzorkovani. Oni su uvedeni u laboratoriju i analizirani, uključujući i tragove zemlje sa desne "adidas" patike. Ako hodate po istoj površini, ne mora da znači da će se obe kontaminirati na isti način. Verovatno se radi o štamparskoj grešci. Sve smo uzorke upoređivali i eliminisali, dakle, analizirana je i desna patika - odgovorio je Zorić.

- U izveštaju piše samo ono što je na štetu optuženog, ali ne i ono što je korisno - rekao je Jokić na to.

- Nije rađeno pristrasno i u nečiju korist. Niko nije imao nikakvu nameru, već smo se vodili strukom i tehnikom. Analizirani su samo uzorci slični po bodji i granulaciji, a izdvojeni su oni koji su dokazano slični po boji i granilaciji - odgovorio mu je veštak.

Upitan zašto su uzorci zemlje uzimani dva puta, prvo 2. pa 4. jula, Zorić je odgovorio da je postojao trag na drugoj strani kanala koji je širok dva metra, a nije siguran koliko je dubok, ali ga je bilo nemoguće pregaziti, te da su uzorci sa te strane uzimani naknadno i priključeni istrazi.

- Od svih uzoraka spornih i nespornih mi smo izvršili sve analize. Veštačenje je dugo trajalo jer je rad sa zemljištem specifičan, u konkrtenom slučaju rađene su uporedne analize koje jako dugo traju jer su analiza zemlje i mikro tragovi sa kriminalističkim ispitivanjem specifični. Zemljište može imati isti mineralni sastav. Mi ne mozemo da znamo, a s obzirom na to da smo ga uzeli 3 meseca kasnije, da li je došlo do izmene u njegovom sastavu. U ovom konkretnom slučaju su uslovi bili takvi da smo mogli da kažemo da je to to zemljište. Može ljudski faktor da utiče na izmenu mineralnog sastava, mogu i geološki postupci poput erozije zemljišta, ali mi ne radimo hemijski sastav. Tumačili smo samo koje minerale imamo - rekla je sudijski veštak Nataša Radosevljević Stevanović, koja je takođe radila hemijsko veštačenje zemljišta.

Na pitanje Dumnića da li sporni tragovi koje su analizirali pripadaju istom tipu zemljišta, ali ne i sa istog mesta, ona kaze:

- Nije utvrđeno u konkretnom slučaju da li su i sa istog mesta. Da bi to bilo potvrđeno, trebalo bi da imamo i dodatne karakteristike, a to zahteva i dodatno ispitivanje. Ovom metodom se moglo to utvrditi, ali ih mi nismo našli, odnosno nije ih bilo.

Ona je pojasnila da je veptačenje trajalo 15 meseci jer je, kako kaže, rad sa zemljom veoma specifičan.

- Kada se radi uporedna analiza, to traje veoma dugo, a uz to smo imali i druge obaveze. Nakon analiza, a pre pisanja zapisnika, važna je interpretacija dobijenih rezultata, koa traje. Analiza svih mikrotragova za forenzičke potrebe je specifična. Utvrdili smo kojih minerala ima u zemlji, ali nismo radili kvantitativnu analizu. Mineralni sastav zemlje na jednom području može da bude isti, ali ne znamo da li je tokom vremea došlo do izmene sastava zemljišta - dodala je,

Na kraju je Dumnić uložio primedbu na veštačenje, ali je naglasio da se nije sumnjalo u stručnost.

- Primećujem da veštačenje nema dokaznu vrednost. Od događaja do uzimanja uzorka je prošlo tri meseca. Jedino što može da se potvrdi iz ovog veštačenja jeste da je zemljište podložno promenama, a što nije ispitano niti se može ispitati. Niko od veštaka nije isključio mogućnost da drugo zemljište sa drugog lica mesta može da se poklapa sa zemljom gde je nađeno telo. Nikako se ne može utvrditi da je to zemljište nađeno na odeći i obući Zorana Marjanovića i potvrditi da je okrivljeni bio na licu mesta u momentu ubistva.

- Nije baš najjasnije veštačenje - prokomentarisala je sudija na kraju.

- Zemljište koje je analizirano može da se nađe i ispred zgrade Palate pravde - rekao je Dejan Perović, veštak kog je angažovala odbrana.

Sledeće ročište zakazano je za 21. decembar.

Marjanović je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu, negirajući da je ubio suprugu, koja se bavila pevanjem narodne muzike.

Optužen je za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina i brani se sa slobode.

Tužilaštvo ga tereti da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka u Borči.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kom je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

Video: Poslednje suđenje Marjanoviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    1. novembar 2021 | 10:16

    kako stvari stoje, pre cemo da otkrijemo ko je ubio Kenedija.

  • Jhv

    1. novembar 2021 | 07:14

    Pa ovaj slucaj je vodja resio pre neku godinu. Sto sada ponovo?

  • Predrag Z.

    1. novembar 2021 | 11:56

    Ako je sud nesposoban da pronađe dokaze protiv njega to ne znači da on nije ubica. Ubeđen sam 100 % kao i većina građana u Srbiji da je on taj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA