≫ 

U borskom rudniku lopovi "operišu" danju i noću: Koriste decu i trudnice kao mamac, preskaču zidove

U ovoj godini 716 osoba je zbog krađe bakra predato policiji, a prethodnog meseca je bilo čak i po sedam krađa dnevno

  • 0
bor, krađa, fabrika Foto: Printskrin/RTS

Otkad postoji borski rudnik, tu su i lopovi koji kradu bakar, kablove, rezervne delove, gume. Samo proteklog meseca evidentirano je više od dve hiljade pokušaja krađe.

Na meti lopova nije samo imovina "Ziđina", već i službenici obezbeđenja, a u ovoj godini 20 puta su fizički napadnuti, jednom i vatrenim oružjem, piše RTS.

Kako je navedeno, lopovi su aktivni i danju i noću. Neretko koriste maloletnike, trudnice i starije kao "mamac", dok oni fizički najspremniji izvlače plen na drugom mestu.

Navodno, u krugu topionice je otpadna šljaka u kojoj je i dalje velika količina bakra, a lopove ne sprečava ni visoki zid sa bodljikavom žicom.

- Ovo je način na koji oni preskaču zid: jednostavno naprave rupe u zidu, postave određene alatke, poput merdevina i preskaču zid - navodi Saša Perišić, odgovorna osoba za bezbednost "Ziđina".

Imovinu čuvaju naoružani profesionalci, ali ih zakon ograničava u postupanju prema maloletnicima, trudnicama i starima. Neretko su žrtve fizičkog napada, kad uhvate lopove, jer ne smeju da prekorače nužnu odbranu.

Imovina borskog rudnika prostire se na oko 50 kilometara, na više od deset hiljada hektara. Nije sve ograđeno i nije sve pod video-nadzorom. O bezbednosti imovine, brine oko 200 zaposlenih u zaštiti, ali to nije dovoljno da izađu na kraj sa lopovima.

Procenjuje se da u Boru ima oko sedam hiljada ljudi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina. Čak četiri hiljade njih je bez ikakvih dokumenata, neretko su to i strani državljani. Ukradeni bakar odmah naplaćuju kod divljih otkupljivača i u malim topionicama.

- Mi smo veliki otkupljivač tog sekundarnog bakra. Sumnjamo da se velika količina tog materijala koji se ovde otuđi, vraća nama kroz taj sekundarni bakar koji mi koristimo u procesu proizvodnje - navodi Perišić.

U ovoj godini 716 osoba je zbog krađe bakra predato policiji. Prethodnog meseca je bilo čak i po sedam krađa dnevno.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA