≫ 

Zašto žene uzimaju nož u ruke i odluče da presude muškarcu? "Ubistvo vide kao jedino rešenje"

Žene neretko ubijaju kada ne mogu da trpe nasilje, ali da li takve postupke možemo da opravdamo? Advokat i kriminolog su pričali o ovim slučajevima za Telegraf

  • 6
Žena drži nož u ruci Foto: Shutterstock

J. B. (42) uhapšena je zbog sumnje da je u nedelju oko 17 sati kuhinjskim nožem nasmrt izbola supruga M. B. (54) u njihovoj iznajmljenoj kući u Surčinu. Oni su se, navodno, posvađali jer je on došao kući pijan.

- Sumnja se da su se supružnici posvađali kada je M. B. došao s posla. Kako smo čuli, on je kobnog dana završio sa radom oko 15 sati, a kući je došao oko 17. U međuvremenu je, navodno, s komšijom sedeo ispred prodavnice i pio pivo. Verovatno je popio malo više. Moguće da je to zasmetalo Jasmini, jer je ona i ranije često znala da mu prebacuje zbog pića - rekao je ranije izvor upoznat sa slučajem za medije.

On je sedeo na krevetu kada je njegova supruga uzela iz kuhinje nož dugačak 15 centimetara i zarila mu sečivo direktno u srce. M. B. je nedugo potom preminuo, a njegova supruga je nož stavila u kesu, izašla ispred kuće i mirno čekala policiju.

Nije poznato da li je J. B. trpela nasilje od strane muža i da li je to bio okidač za napad.

Kako objašnjava advokat Ivan Simić, sve i da je J. B. bila žrtva nasilja u porodici, a što je sada na nivou pretpostavke, "apsolutno je nedopustivo bilo kakvo pravdanje jednog izuzetno opasnog društvenog ponašanja". On ističe da je "jedna stvar pretpostavka nevinosti koja mora da se poštuje, a potpuno druga licitiranje u smislu postojanja nekakvih olakšavvajućih okolnosti", te da njih može isključivo da utvrdi sud.

- Sistemski i principijelnno, iz bilo kojih razloga, ne možemo da opravdamo ubistvo. To je izuzetno opasno društveno ponašaje. Nedopustivo je da reagujemo na osnovu spekulacija. Svako ko sebi daje za pravo da pravda ubistvo verovatno ima svest da smo mi kao društvo na civilizacijskom stepenu razvitka otpilike na nivou Divljeg zapada. U krivičnom pravu postoji institut konzumpcije kada teže krivično delo konzumira lakše. Ubistvo je najteže krivično delo i ništa ne može da umanji društvenu opasnost u takvim slučajevima - objašnjava advokat za ZTelegraf.rs.

Upitan kako se ubistvo posmatra ukoliko je do njega došlo u samoodbrani, Simić objašnjava da su takve situacije u praksi toliko retke da su na nivou statističke greške.

advokat, ivan simić Advokat Ivan Simić; Foto: Media centar/Ivan Simić

- Nužna odbrana je nešto što je veoma retko primenljivo u sudskoj praksi. To je poseban institut krivičnog prava, vrlo složen i kompleksan za presuđenje, iako laički izgleda vrlo jednostavno. Sudije se izuzetno retko ohrabre da stanu na to stanovište. Radnja koju je preduzeo okrivljeni, odnosno napadnuti, u cilju je sprečavanja istovremenog protivpravnog napada upravo na lice koje u nužnoj odbrani preduzima radnju koja kao takva mora da bude srazmerna zlu koje je osobi pretilo. Ljudski život nema cenu, tako i lišenje života u nužnoj odbrani jeste nešto što može da se prihvati samo ako lice koje se brani na raspolaganju nije imalo ništa drugo, odnosno ako je iscrpljen svaki drugi mehanizam odbrane. Zna se šta je ubistvo, a šta institut nužne odbrane - dodaje Simić.

On objašnjava da nužna odbrana mora da ispuni mnogo uslova. Primera radi, kada lopov upadne u kuću, pa ga stanar ubije, ne znači da će da bude oslobođen jer je postupanje u nužnoj odbrani složen i kompleksan institut krivičnog prava, te sud mora da oceni i proceni sve okolnosti i činjenice koje su dovele do ubistva.

- Na sudu je da proceni koje su to olakšavajuće okolnosti. Kada je u pitanju partnersko ubistvo, mi ne možemo da znamo šta se tu dogodilo. Neko može da bude osumnjičen ili optužen za teško ubistvo. Ubistvo iz niskih pobuda može da bude tretirano i kao teško ubistvo. Svako ubistvo je zločin, neko je lišen života. Prema tome, mora se biti jako uzdržan u davanju bilo kakvih komentara, posebno od strane laika. Naravno, uz poštovanje pretpostavke nevinosti - ističe advokat.

Značajan procenat žena koje su izvršile ubistvo ubile su supružnike

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da, "ukoliko odete u Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu, videćete da je značajan procenat žena u njemu kažnjeno za krivično delo ubistvo supruga".

- Najčešće se takve situacije dogode u vremenu kada supružnik spava. U ogromnom procentu, kada se analiziraju njihovi dosijei, vidi se da se radi o ubistvima zbog maltretiranja koje su te dame godinama preživljavale, uključujući i fizičko maltretiranje od strane svojih muževa koji su bili nasilnici, alkoholičari, prestupnici svih vrsta. Tako da se, jednostavno rečeno, radi o prestanku mogućnosti trpljenja tih žena, torture koju je nad njima vršio suprug - objašnjava kriminolog za naš portal.

Kako dodaje, u situacijama u kojim žene to više nisu mogle da kontorolišu, one su ih ubile.

- U većini slučajeva se radi o torturi i činjenici da te žene više nisu mogle da trpe maltretiranje, ponižavanje, fizičko nasilje od strane svojih muževa i da su iskoristile priliku da im zadaju smrtonosne udarce - ističe.

Na pitanje kako dolazi do toga da žene ubijaju muževe, a ne da potraže pomoć, Radovanović kaže da većina tih žena uopšte ne traži pomoć, a ukoliko je potraže, u roku od pola sata mogu da budu prebijene do smrti.

Kriminolog Dobrivoje Radovanovic Kriminolog Dobrivoje Radovanović; Printskrin Telegraf

- One ubistvo vide kao jedino rešenje jer su godinama pokušavale da potraže pomoć i svaki, čak i najmanji pokušaj, rezultirao je stravičnim napadom i prebijanjem žena - objašnjava Radovanović.

Kako dodaje, one shvate da ne mogu da traže pomoć ni od koga zbog straha koji imaju, te reše da same preduzmu korake.

- Ta ubistva se većinom dešavaju nakon nekog žestokog napada na ženu. Ona su, u većini slučajeva, odgovor na neposredan nasilni čin, a ne planirano ubistvo. Imali smo analize svih tih slučajeva i u ogromnom procentu je dokazano da je u pitanju maltretiranje koje one više nisu mogle da podnesu. Zato je potpuno razumljivo zbog čega je to tako. Institut u kom sam ja radio je godinama pokušavao da za te dame izdejstvuje nekakav blaži tretman ili blaže kazne, a ne kao da se radi o klsičnim ubicama i u nekim situacijama smo u tome uspevali - priča kriminolog.

Ubila muža tupim predmetom

J. S. R. (57) je u noći između 24. i 25. oktobra u stanu na Čukarici usmrtila svog supruga (74). Sumnja se da je ubistvo izvršeno tupim predmetom.

Komšije su istakle da je žena problematična, kao i da se neretko svađala sa mužem. Kako su istakli, zbog buke koja je dopirala iz njihovog stana više puta su zvali policiju, ali ništa nije urađeno.

Na licu mesta bili su vidni tragovi krvi, a brava je bila zapečaćena.

Starac je, kako su ispričale komšije, slabo izlazio iz stana, a policiju je o njegovoj smrti obavestio neko od stanara.

Izbola poznanika

Jasmina Jovanović (35) je 10. novembra u svom stanu u Ulici Jovana Isailovića izbola nožem poznanika Čelika Asimovskog (38). Jasmininom ubadanju Asimovskog prethodila je svađa, jer ju je on optužio da mu je ukrala telefon i, kako ona tvrdi, fizički nasrnuo na nju. Svađu u njenom stanu čule su i komšije.

Teško povređeni muškarac je vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu sa više ubodih rana po grudnom košu i nogama.

Kako je tvrdila, Asimovski je u dva navrata sredu dolazio u njen stan, a kada se drugi put vratio počeo je da je tuče.

- Bilo je između devet i pola deset, gledala sam seriju, a on je došao na vrata i biciklom počeo da udara, kao da provaljuje u stan. Rekla sam mu da ide, da ne radi to, da nema prava da me maltretira, a on je ušao unutra. Stavio je na sto dve bočice metadona i uradio se, u prepone se ubo - tvrdila je Jasmina, koja nakon incidenta nije uhapšena.

Nakon što je otišao, zvao ju je da pita da li je kod nje zaboravio telefon. Nigde ga nije bilo, pa mu je to i rekla. Nedugo zatim, kako je tvrdila, Asimovski je opet došao na njena vrata.

- Lupao je, vikao da sam mu ukrala telefon, a ja umesto da se zaključam i ćutim, ja sam mu otvorila. Čim sam otvorila narnuo je na mene, počeo je da me udara u glavu. Pesnicama me je udarao po glavi... Još me boli - ispričala je za Blic.

U jednom trenutku ju je, kako kaže, oborio na krevet i nastavio da je bije, i ona je tada, kako tvrdi, uzela nož.

- Setila sam se da mi tu stoji nož na policii, dohvatila sam ga i ubola ga u butinu, a isekla sam ga i negde po stomaku. Uradila sam to jer sam se plašila, krupniji je, jači od mene, maltretirao bi me celu noć - ispričala je Jasmina.

Krv je bila svuda po sobi, a Jasmina je tada pozvala Hitnu pomoć.

Video: Devojka (20) ubila dedu: Zadala ubode nožem, sa lisicama na rukama otkrila motiv

Ubadala muža dok nije izdahnuo

Stanislava M. (41) uhapšena je 8. septembra 2020. godine zbog sumnje da je nožem na smrt izbola supruga Branislava (39) ispred njihove kuće u Ulici heroja Pinkija 19, u zrenjaninskom naselju Bagljaš. Komšije ovog para bile su nakon tragedije u šoku zbog horora koji se odigrao ispred njihove kuće, a oglasila se i majka koja je rekla da ne zna šta je prehodilo ubistvu.

Šta je bio "okidač" da Stanislava potegne nož na dve godine mlađeg muža, i to pred šestogodišnjom ćerkicom M. M., biće utvrđeno u istrazi. Ono što je za sada poznato je da ni Stanislava, zvana Seka, ni njen muž nisu prijavljivali porodično nasilje.

Pomagala pri ubistvu supruga

Danijela Đilasović je nakon dve i po godine od ubistva supuga Nemanje Grčića prošlog meseca osuđena na osam godina zatvora. Ona je osuđena za krivično delo ubistvo u pomaganju. Za to ubistvo je na 20 godina zatvora osuđen Zoran Dimić.

Zločin se dogodio u brvnari u Vrdniku u aprilu 2019. godine, dok su Grčić i Đilasovićeva bili na odmoru.

Đilasovićeva je uhapšena nakon što je otkriveno da je duže vreme bila u paralelnoj emotivnoj vezi sa osumnjičenim ubicom, kao i da postoje jake indicije i sumnje da su zločin počinili zajedno.

Đilasovićeva je prijavila policiji da je nepoznati muškarac upao u brvnaru i upucao njenog muža dok je nju prethodno odgurnuo i oborio na pod. Najpre se sumnjalo da je u pitanju mafijaška likvidacija, s obzirom na to da je Grčić, navodno, bio označeni pripadnik grupe Alena Kurine, vođe najjačeg kriminalnog klana u Vojvodini.

Do bizarnog preokreta u istrazi došlo je već sledećeg dana, kada je otkriven ljubavni trougao.

- Osumnjičena supruga ubijenog na saslušanju nije mogla da precizno opiše napadača, samo je rekla da je imao kačket na glavi i da nije bio maskiran. Međutim, njena priča je bila sumnjiva, a na policajce nije uspela da ostavi utisak ožalošćene žene, kojoj su pred očima ubili muža. Odmah su istragu usmerili na nju i otkrili zašto zapravo nije mogla da opiše ubicu - rekao je ranije dobro obavešten izvor.

Sumnja se da su zločin zajedno isplanirali.

Ubila dečka nožem

Jasmina Cvetković, poznata kao Cica Ubica, 2015. godine priznala je pred Višim sudom u Beogradu da je prethodne, 2014. godine, ubila svog dečka Milana Tomovića, ali je tvrdila da je to uradila u samoodbrani jer je prvo on nju pokušao da ubode nožežm, a prethodno ju je udario stolicom.

- Otišli smo u stan Vladimira Petrovića i tamo se posvađali. Udario me je stolicom u leđa, zgrabio nož i krenuo na mene, a ja sam mu poturila stolicu. Nož mu je ispao, a ja sam ga podigla i počea da vitlam. Kada sam ga ubola, pozvala sam hitnu pomoć i otišla - ispričala je na suđenju.

Cvetkovićeva je optužena da je 2014. godine u Ulici Nikole Markovića nožem ubila Tomovića, nekon čega je pobegla. To joj je bio drugi zločin, jer je 2000. godine, dok se prezivala Antonijević, iz pištolja ubila svog verenika Aleksandra Paunovića, zbog čega je provela sedam godina u zatvoru.

Video: Ćerka ubila majku u Bečeju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    17. novembar 2021 | 23:02

    Cudna pravda ,zenu ako ubijes jedan arsin ,ako zena ubije muskarca onda moze ionako je opravdano!? Postoje nasilnici oba pola !

  • Zena

    17. novembar 2021 | 21:57

    Sto? Sta se bunite? Muskarci rade to vec odavno.

  • Перагеније

    17. novembar 2021 | 21:35

    Тук на лук.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA