≫ 

Uhapšen bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda: Sumnja se da je učestvovao u prodaji diploma?

U policijskoj akciji juče je uhapšeno 17 osoba zbog sumnje da su trgovali ispitima na privatnom fakultetu

  • 18
Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Foto: uiks.mpravde.gov.rs

Trivun Ivković (72), nekadašnji upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je juče zbog sumnje da je sa još 16 osumnjičenih, među kojima ima i policajaca, učestvovao u muljanju sa diplomama jednog privatnog fakulteta, piše Kurir.

Sumnja se da je Ivković primao novac ili poklone kako bi posredovao između odgovornog lica sa fakulteta i "studenata".

Pali i zaposleni na Unionu

- Osumnjičen je za trgovinu uticajem tako što je posredovao da se kandidatima, koji uopšte nisu išli na ovaj fakultet, tj. nisu slušali predavanja, niti polagali ispite, omogući dobijanje diplome - objašnjava naš sagovornik i dodaje da su Ivkoviću lisice stavljene u njegovom domu.

Kako su juče saopštili iz MUP, šesnaestoro uhapšenih se sumnjiči za krivična dela zloupotrebu službenog položaja, trgovinu uticajem i falsifikovanje isprave. - Zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja uhapšeni su G. K. (48), odgovorno lice univerziteta Union - Nikola Tesla, kao i A. K. (28) i M. A. (35), zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo trgovine uticajem i falsifikovanja isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49) - navodi se u saopštenju.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021, G. K. je, koristeći svoj službeni položaj, pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

- Osumnjičene A. K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja - dodaje se u saopštenju MUP.

Uzimali novac i poklone

Prema rečima našeg izvora, sumnja se da je Trivun Ivković sa još dve osobe posredovao, uz novčanu nadoknadu i poklone, između odgovornog lica sa Uniona G. K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganja ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

- Uhapšeni policijski službenici Lj. N. i D. S. se sumnjiče da su nabavili lažne diplome, koje su korišćene kao prave - kaže izvor i dodaje da su svi osumnjičeni uz krivične prijave privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

U akciji su, pored pripadnika MUP, učestvovali i pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    21. novembar 2021 | 08:54

    Lepo je pocelo, , ali treba proveriti sve privatne fakultete i diplome sa tih fakulteta. Nama su direktori, pomocnici direktora po javnim preduzećima u Novom Sadu sa diplomama sa privatnih fakulteta i politkickom pozadinom. Ljudi sa drzavnih fakulteta, se ponizavaju, daju im se najnizi licni dohodak koji mogu da dobiju, sikaniraju se, jer tako rukovodioci stite svoje neznanje, ali im to omogućava moc koju imaju, svakog trenutka mogu da ti daju otkaz a ti jedi lisce i dokazuj pravdu na sudu. . Oni osim moci nemaju znanje to svi znamo. Ali znaju fantasticno da mobinguju fakultetski obrazovane ljude sa drzavnih fakulteta.

  • Zoro osvetnik

    21. novembar 2021 | 07:57

    Opet pade sitna riba?? A šta ćemo sa ovima što prodaju diplome po Beogradu? Hoće i njih neko da hapsi?? 🤔

  • Lord

    21. novembar 2021 | 09:09

    Kad bi se sve diplome iskontrolisale,80% Skupstine bi u zatvor...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA