≫ 

Okrivljeni za nesreću u kojoj je poginula Iva (13) bio pod dejstvom lekova: I pored terapije imao dozvolu

Okrivljenom D.J. je izrečena mera bezbednosti "obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi" i oduzeta vozačka dozvola

  • 10
Iva Marinković Izvor: Privatna arhiva

Meštani Lunovog Sela kod Užica nedavno su obeležili godšnjicu stradanja Ive M. (13), koja je prošle godine podlegla povredama zadobijenim u nesreći u kojoj je učestvovao vozač D.J. (65). Na zidu osnovne škole, u koju je devojčica išla, osvanuo je prelep mural sa njenim likom.

Sećanja na Ivu žive svakog dana, kao i pitanje - da li je nereća mogla da bude sprečena?

Okrivljenom da je izazvao fatalnu saobraćajku, tako što je svojim vozilom naleteo na Ivu, u blizini njene porodične kuće, D.J. je određena mera bezbednosti "obavezno psihijatrijsko lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi", navodi se u rešenju Apelacionog suda u Kragujevcu, koje nam je dostavilo Više javno tužilaštvo u Užicu.

"Istim rešenjem je prema okrivljenom izrečena mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u trajanju od pet godina", navedeno je.

Ono što je istragom utvrđeno jeste i to da je okrivljeni D.J. pre vožnje konzumirao supstance koje su uticale na njegovu sposobnost upravljanja vozilom, te da je bio u "stanju omamljenosti usled dejstva benzodiazepina".

Još jedan od zaključaka ukazuje da je sposobnost D.J. da upravlja motornim vozilom bila ozbiljno dovedena u pitanje, budući da je veštačenjem pokazano da imao simptome psihoorganske razgradnje ličnosti tj. "da boluje duševne od bolesti organski sumanuti poremećaj sličan shizofreniji".

Inače, kako se navodi u obrazloženju, okrivljeni za nesreću je i ranije tokom života ispoljavao sklonosti na neprilagođenom ponašanju, a kasnije je imao i "poremećaje u psihičkom funkcionisanju". U navodima stoji da je pre oko tri decenije psihijatrijski lečen u zatvoru zbog krađe u Italiji. Godine 2014. započeo je lečenje u Opštoj bonici u Užicu, nakon što se žalio nesanicu, nervozu, napetost i strahove.

Pri poslednjem kontrolnom pregledu, nekoliko meseci pre nesreće, okrivljeni je naveo da je koristio alkohol uz terapiju, "te je objektivni nalaz glasio 'parcijalna remisija uz medikaciju', a dat mu je savet u smislu apsolutne zabrane pijenja svih vrsta pića koja u sebi sadrže alkohol", navodi se.

Zbog svega navedenog, sud je utvrdio da je okrivljeni D.J. nesreću izazvao u "neuračunljivom stanju", zbog čega mu je utvrđena već pomenuta kazna.

"Pravda nikada ne može biti zadovoljena"

Kako  je moguće da je okrivljeni D.J, pored propisane terapije i utvrđene dijagnoze, imao vozačku dozvolu i upravljao vozilom, pitanje je koje je za roditelje male Ive ostalo nedokučeno.

Kako smo ranije pisali, prvih nekoliko dana nakon nesreće, Ivini roditelji nisu znali gotovo ništa o čoveku koji im je pregazio dete.

- Ne verujem da bih ga sada prepoznala, ali delovao kao da je neuračunljiv i pijan. Odmah je pritvoren i mi o njemu nismo znali ništa do suđenja. Međutim, odmah nakon Ivine smrti počeli smo da dobijamo pozive tzv. advokata koji su nam nudili svoje usluge i govorili nam kako imamo pravo da za sve što se desilo naplatimo neke velike pare. Stvarno ne znam o čemu se radi i nisam htela da ulazim u bilo kakve dijaloge sa njima. Na kraju su počeli da prete i da se svađaju sa nama dok ih nismo prijavili - rekla je tada majka Biljana.

Onda su krenula mukotrpna suđenja, na koja je odlazio Ivin otac.

- Na kraju mu je određena kazna, nekakav neograničen nadzor lekara, što u prevodu znači da će on ostati u toj zatvorskoj bolnici neograničeno. Moj osećaj je takav da pravda tu nikad ne može biti zadovoljena, ali mi ćemo dalje ići sa tom pričom - rekao je otac Boško.

Ivina majka, kako nam je i sama naglasila, nastoji da ostane jaka, iako je bol za izgubljenim detetom uvek prisutna.

- Godinu dana je prošlo. Nama roditeljima i najbližoj porodici će uvek biti kao da se sve to desilo juče. Kakva god kazna bude za tog čoveka, nama to ne menja stvar. Našeg deteta nema. Ovakve stvari se, nažalost dešavaju svaki dan. Nego, eto, mi sve mislimo da je to tamo negde. Sve mislimo "neće mene". Zato koristim priliku da apelujem na sve ljude, kada vide pijanog ili neuračunljivog čoveka, najveći sevap koji mogu da urade jeste da ga odmah prijave jer tako spasavaju njega i živote ko zna koliko dece i ljudi.

Jasno propisana zabrana

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač koji je nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom, odnosno u tolikoj meri umoran, odnosno bolestan ili je u takvom psihičkom stanju da nije sposoban da bezbedno upravlja vozilom, ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju.

"Vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu niti da počne da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola i /ili psihoaktivnih supstanci", stoji u zakonu.

Takođe, isti zakon podrazumeva i oduzimanje vozačke dozvole ukoliko vozač izazove smrt lica.

U pomenutom slučaju primenjen je i član 22. Krivičnog zakonika Srbije koji određuje da "krivica postoji ako je učinilac u vreme kada je učinio krivično delo bio uračunljiv i postupao sa umišljajem, a bio je svestan ili je bio dužan i mogao biti svestan da je njegovo delo zabranjeno, kao i član 81. u kome se navodi da će "sud izreći obavezno lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi učiniocu koji je u stanju neuračunljivosti učinio protivpravno delo predviđeno u zakonu kao krivično delo".

Video: Ovde je ubijen Stefan! Građani sa Karaburme poručuju: Niste nam dali drugi izbor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јелена

    28. novembar 2021 | 21:25

    Како уопште поседује возачку дозволу? Велики пропуст од лекара где се лечио до полиције. Другарицином оцу су продужавали дозволу на два месеца после лечења, овог носу ни контролисали да ли вози.

  • trebalo bi

    28. novembar 2021 | 21:26

    da zakon uzmu u svoje ruke familije nastradalih i da oni presude siledzijama

  • N1

    28. novembar 2021 | 21:17

    Ko je i kada nekog vozača kontrolisao na prisutvo lekova u krvi kada vozi,nasposobnost vozača utiče mnogo lekova a ne samo iz grupe za psihičke bolesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA